Op Instagram heb je de mogelijkheid om posts op te slaan door op een vlaggetjes-icoon te klikken. Ik sla altijd recepten op die me inspireren of die ik ooit nog een keer wil maken. Als ik door mijn opgeslagen recepten scroll zie ik daar veel dezelfde soort recepten voorbij komen. Veel Aziatisch, maar óók een aantal focaccia’s. Met die laatste besloot ik maar eens aan de slag te gaan en ik maakte hands down de allerlekkerste focaccia die ik óóit heb gemaakt. Het is een no knead focaccia waardoor het een vrij simpel brood is om te maken en het resultaat was geweldig. Knapperige korst, luchtig brood van binnen en de smaak van de Everything Bagel kruiden was er waanzinnig bij. Ik gebruikte het recept van Cloudy Kitchen en jongens, dikke vette aanrader!
Een paar dingetjes van te voren
Er zijn een paar dingen die je van tevoren even moet weten over dit no knead focaccia recept. Een paar handigheidjes die het maken van het recept makkelijker maken en die zorgen voor het beste resultaat.
- Het deeg voor deze focaccia is nat, héél nat. Je kunt het eigenlijk niet goed met je handen bewerken. Dit HOORT. Voeg alsjeblieft tijdens het bereiden niet meer bloem toe, dat is écht niet nodig. De bakvorm zorgt straks voor een mooie vorm, het komt allemaal goed.
- Over die bakvorm gesproken: focaccia bak je bij voorkeur in een metalen bakvorm, die geleid de warmte namelijk het beste en dat zorgt weer voor lekker knapperig brood. In het allerergste geval zou je een glazen ovenschaal kunnen gebruiken, maar dit zorgt wel voor minder resultaat.
- Ik heb zelf deze taartpan gebruikt van Kitchen Kraft, 35×24 cm. Die was perfect!
- Gedurende het maken van het recept voeg je behoorlijk wat olie toe aan het deeg. Dit doordat je je handen ermee invet en je het deeg ook vettig moet houden zodat het niet blijft plakken. Dit zorgt alleen maar voor een lekkerder brood straks, dus no worries!
No knead focaccia met Everything Bagel kruiden
Benodigdheden
- kom om in te rijzen
- rechthoekige metalen bakvorm van 30 x 24 cm
Ingrediënten
- 300 g patent bloem
- 300 g tarwebloem
- 2 tl instant gist
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
- 20 g olijfolie
- 580 g lauwwarm water
- 4 el Everything Bagel kruiden
Instructies
- Doe beide soorten bloem, de gist, kristalsuiker en zout in een grote kom. Voeg hier de olijfolie en het water aan toe. Roer dit met een spatel door tot alle ingrediënten zijn gemengd en voeg dan 3 el van de Bagel kruiden toe. Spatel alles nogmaals door. Let op: het is dus een érg nat deeg, dat hoort!
- Dek de kom af met een theedoek en laat 5 minuten staan.
- Maak je handen vet met een beetje olie en voer een paar sets stretch & folds uit. Dit doe je door met je hand een deel van het deeg op te pakken, uit te rekken en weer over zichzelf terug te vouwen. Draai de kom een kwartslag en stretch & fold nogmaals. Herhaal dit tot je de kom twee keer helemaal rond hebt gedraaid. Je hebt het deeg dan 8 keer gestretcht en terug gevouwen.
- Dek de kom af met een theedoek en wacht 2 minuten. Herhaal het stretch & fold proces nog twee keer. In totaal heb je dus drie rondes van 8 stretch & folds gehad met steeds 2 minuten tussen iedere ronde.
- Drizzle een beetje olijfolie over het deeg en draai het deeg in de kom om zodat al het deeg voorzien is van een dun laagje olie.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1,5 uur in de kom rijzen.
- Vet de bakvorm in met olie en laat het deeg in de bakvorm glijden. Drizzle extra olie over het brooddeeg en verspreid het deeg met je vingers volledig over de bakvorm.
- Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230℃ boven- en onderwarmte.
- Maak je handen vet en duw met je vingertoppen op meerdere plekken het deeg tot de bodem van de bakvorm in. Hierdoor ontstaan luchtbellen in het deeg; lekker laten zitten! Dat zorgt straks voor luchtig brood.
- Strooi de laatste lepel met Everything Bagel kruiden over de bovenkant van de focaccia en bak het brood 25-30 minuten in het midden van de oven tot het goudbruin is gekleurd en lekker knapperig is.
- Haal het brood uit de oven en laat 5 minuten staan. Haal het deeg dan uit de bakvorm en laat het volledig afkoelen op een rooster zodat de bodem van het brood niet nat wordt door de olie.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Tip: olijven en rozemarijn toevoegen!
Kun je dit brood ook invriezen na het maken? Dan eventueel opwarmen in de oven?
Het kan altijd, maar het brood is wel echt véél minder lekker als je het bewaard.