Moussaka is een gerecht dat ik jaren geleden heb leren kennen uit maaltijdpakketten. Daarna heb ik onder andere in Jordanië Moussaka gegeten, dat lees je in dit blog artikel. Inmiddels heb ik al een paar keer (griekse) moussaka zelf gemaakt, maar de laatste keer kan ik me niet eens meer herinneren. Hoog tijd dus om een weer een keer zelf moussaka te maken! Toen ik bij de eerste editie van gezond eten een foodies kookschool special cadeau kreeg, stond daar een tutorial in voor een moussaka recept. Het inspireerde mij om aan de gang te gaan. Ik heb veel dingen aan het oorspronkelijke recept aangepast, hieronder dus mijn versie van dit Moussaka recept.
Eet je geen vlees, dan is deze vegetarische moussaka een tip!
Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)
- 400 gram extra mager rundergehakt
- 1 aubergine
- 1 grote tomaat
- 1 zak voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 ml halfvolle melk
- 2 handenvol geraspte kaas
- gedroogde oregano (of verse)
- peper en zout
- olijfolie
1. Snijd de aubergine en de tomaat in plakken, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Leg de aubergine op een stuk keukenpapier en bestrooi royaal met zout. Laat minimaal tien minuten liggen.
2. Dep de aubergines droog en grill ze in een grillpan tot de plakken zacht en bruingekleurd zijn. Leg ze vervolgens weer op een nieuw stuk keukenpapier om het uit te laten lekken.
3. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en rul hierin het gehakt bruin. Breng op smaak met peper en zout. Voeg zodra het gehakt bruin is de knoflook en ui toe en bak kort mee.
4. Voeg vervolgens de tomatenblokjes doe en breng wederom op smaak met peper en zout en voeg naar smaak gedroogde oregano toe. Breng de saus aan de kook en laat tien minuten zachtjes doorkoken.
5. Maak ondertussen vast de bechamel saus. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Verwarm ook de oven vast voor op 175°C.
6. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg onderin de schaal de aardappelschijfjes trapsgewijs neer. Schep hier vervolgens de gehaktsaus overheen. Over de saus leg je vervolgens om en om de plakken aubergine en tomaat trapsgewijs neer.
7. Schep de bechamelsaus over de ovenschotel, strooi er nog wat extra geraspte kaas overheen en zet de Moussaka ongeveer 30 – 40 minuten in het midden van de oven tot de saus bubbelt en de kaaslaag krokant is geworden.
Jeetje, wat een lekker recept! Bedankt voor het delen.
Het trok mij nooit zo, moussaka, maar het ziet er wel lekker uit zeg!
Oh, yum!!!
Hmmm dit moet ik ook weer eens maken, maar dan doe ik altijd courgette in plaats van aubergine!
Ooh wauw dit ziet er echt super lekker uit! <3
Voeg eens kaneel toe, er gaat een (griekse) wereld voor je open :)
De bovenlaag maak ik liever met griekse yoghurt, feta, eitje en citroensap voor een nog authentiekere smaak.
Bedankt voor de tips!