Ons kind is een snoeperd. Vic wordt in maart 3 en eigenlijk sinds hij met de pot mee mag eten draait zijn leven om eten. Van wie zou hij dat nou hebben? Het gaat er bij ons een beetje zo aan toe:
07.00u: “Mama, IJSIE?!’ – een ‘ijsie’ is voor hem hetzelfde als een bakje yoghurt met fruit
08.00u: “MAMA, koekie?‘ – ‘Nee Vic, je hebt pas net je ontbijt op…’ ‘Oh… appel?!’
Vervolgens gaat dit zo’n beetje de hele dag door. Er gaat denk ik geen uur voorbij of Vic vraagt om een koekje, een appel, aardbeien, iets te drinken of iets anders. Hij krijgt het natuurlijk niet de hele dag door maar ik denk dat hij, zoals de meeste mensen, toch zeker 5 – 6 eetmomenten op een dag heeft. Vinden wij helemaal ok. Zoals ik al vaker heb uitgelegd gaan wij namelijk zo soepel mogelijk om met het eten van Vic. Als hij een keer niet wil avondeten, prima – dan maar niet. Wil hij een koekje? Ook goed, zolang hij maar wel zijn fruit ook normaal eet.
Omdat Vic letterlijk hangry wordt, ook dat heeft hij van mij, als hij trek heeft maar niet kan eten, zorg ik ervoor dat ik altijd wel iets te eten in mijn tas heb. Zeker als we dagjes weg gaan neem ik voldoende mee (of halen we op de plek van bestemming iets) en voor dat soort momenten maak ik steeds vaker een snackbox. Een box met allemaal lekkere dingen waar Vic naar hartenlust van kan snoepen. Gevuld met fruit, koekjes, een hartige snack, Mini Babybel (Vic is gek op ‘KAASIE!’). In het artikel van vandaag besteed ik graag wat meer aandacht aan mijn snackbox voor peuters en wil ik je inspiratie geven voor items waarmee je de box kunt vullen. Wij nemen zo’n box graag mee als we een dagje weggaan, maar als je kinderen al wat ouder zijn kun je een dergelijke box – wellicht wat kleiner van formaat – ook meegeven naar school of gebruiken voor na het sporten bijvoorbeeld.
P.S. Wil ik jullie nog wel even op het hart drukken dat het bij de kleinere snacks in deze snackbox (rozijntjes, snoepjes, Mini Babybel) altijd raadzaam is om kinderen onder de 4 jaar dit onder toezicht te laten eten in verband met verstikkingsgevaar. Je kunt het maar even gezegd hebben, haha.
Samenstelling van de snackbox
Zoals ik al zei vind ik het belangrijk dat er voldoende balans zit in het eetpatroon van onze peuter. Hij mag rustig een koekje eten, zolang fruit ook maar voldoende wordt gegeten. Die balans zoek ik ook altijd in zo’n snackbox. Ik zorg ervoor dat:
- Er voldoende afwisseling zit in verantwoorde en iets minder verantwoorde snacks;
- Er genoeg kleur in de snackbox te vinden is want niet alleen ziet dit er gezellig uit, het zet ook sneller aan tot eten;
- Het leuk is voor Vic om de snackjes te eten. Dit door dingen mee te geven die er leuk uitzien, die verschillend van formaat zijn of die hij zelf nog moet uitpakken, zoals de Mini Babybel;
- Er snacks in zitten die niet voor al teveel rotzooi zorgen. Ik vind het prima als Vic thuis een rommeltje maakt van het eten, maar onderweg hou ik hem toch liever zo schoon mogelijk;
- Er items inzitten die ikzelf ook allemaal prima kan eten zodat we samen van de snackbox kunnen snoepen. Want samen eten is immers gezellig!
Tips voor de inhoud van de snackbox
Hartige snacks/mini lunchgerechtjes
- Omeletrolletjes: heel makkelijk om te maken en ook nog eens lekker als je ze koud eet. Kluts twee eieren en bak deze als omelet in een koekenpan. Eventueel kun je de eieren nog voorzien van wat groenten, kaas of vleeswaren. Rol de omelet op, snijd in rolletjes en laat deze iets afkoelen voordat je ze in de snackbox doet.
- Wraps: makkelijk om mee te nemen, leuk om te eten en af te toppen met alle ingrediënten die jouw kleintje maar lekker vindt. Favoriet bij ons zijn kipfilet, kaas, rosbief, smeerkaas gecombineerd met worteltjes, komkommer, sla of avocado.
- Mini sandwiches: kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Maak een dubbele boterham met het favoriete beleg van jouw kleintje en snijd de boterham vervolgens in vieren.
- Restjes van de avond ervoor: mocht jouw kleintje goed met bestek kunnen eten dan kun je ook gerechtjes als bijvoorbeeld een pastasalade meenemen in de snackbox. Fijn als je tussentijds ergens wil lunchen of toch later thuis bent dan verwacht aan het einde van de dag.
Verantwoorde snacks
- Fruit: een inkoppertje maar Vic moet iedere dag fruit eten van ons en we variëren hier zoveel mogelijk mee. Zijn favorieten zijn rood fruit, met name frambozen, blauwe bessen en aardbeien, maar ook mango, ananas of een mandarijntje zijn makkelijk om mee te nemen. Iets makkelijks als een appel, peer of banaan kan uiteraard ook al zou ik die niet al in stukken snijden in verband met verkleuring.
- Mini Babybel: Tim at dit vroeger regelmatig al en ook Vic blijkt het erg lekker te vinden. Niet alleen vanwege de smaak van Mini Babybel maar het uitpakken vindt hij ook zo leuk. Rood papiertje, rode wax en dan zo’n heerlijk zacht kaasje binnenin – absoluut een hit en makkelijk om mee te nemen. Er gaat er overigens altijd standaard meer dan één mee hoor, want zelf vind ik het ook súper lekker. Mini Babybel is 100% kaas, gemaakt van 98% melk, is rijk in calcium en vitamine B12 en bevat geen toevoegingen en conserveringsmiddelen. Een superkaasje dus!
- Groenten: geschrapte worteltjes, plakjes komkommer, cherrytomaatjes… ook van groenten kun je lekker snacken en daarom gaan die standaard mee in de snackbox.
- Crackertjes: voor als Vic zin heeft in een ‘koekie!’ maar ik vind dat hij wel even genoeg suikers heeft gehad: een pakje crackers. Naturel of met kruiden.
- Rozijntjes: blijft een favoriet bij kindjes he? Ik at ze vroeger vaak en Vic vindt ze ook erg lekker. Ik let er wel altijd op dat we rozijntjes hebben zonder toegevoegde suiker.
Minder verantwoorde snacks
- Snoepjes: graag niet al te plakkerig of te vies. Chocolade is geen optie want man oh man, die vingers naderhand!
- Koekjes: in alle vormen en maten. Voor Vic kopen we inmiddels allang geen kinderkoekjes meer maar zijn lange vingers of biscuitjes hartstikke prima. Al zou hij liever stroopwafels eten denk ik.
- Chipjes: Vic is dol op ‘sippies’; hij mag ze maximaal één keer per week van ons eten. Een handje meenemen in een snackbox is zo gedaan en het fijne om chips mee te nemen in een box en niet in een zakje is dat de chipjes heel blijven en dat op ook echt op is.
Heerlijk dat er tegenwoordig snackboxen verkrijgbaar zijn met verschillende vakjes waardoor je ook daadwerkelijk een mix van verschillende snacks mee kunt nemen hè? Is toch weer iets anders dan in plastic verpakte koekjes of een boterhamzakje met geplet brood.
In samenwerking met Bel Nederland
Goed idee dit! Tot nu toe heb ik lopen klooien met ziplocks, maar ja: geplette, aan elkaar geplakte snacks en boterhammen. *duh*