Die hele Flammkuchen-hype is een beetje voorbij geloof ik he? Natuurlijk zie je ze hier en daar nog wel op menukaarten staan maar ik heb het idee dat de hele OMG YES, FLAMMKUCHEN! sfeer een beetje voorbij is. Zonde hoor, alhoewel het niet voor mij geldt want ik ben echt dol op deze flinterdunne pizza’s. De traditionele variant met crème fraîche, spekjes en ui is nog altijd favoriet maar deze Lente Flammkuchen komt op een hele fijne tweede plek. Zo lekker als je toe bent aan een beetje variatie, zin hebt in pizza maar niet moddervet wilt eten. Voor de bodem houd ik altijd hetzelfde recept aan, maar met toppings varieer ik graag.
Wat heb je nodig? (2 stuks)
Voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 5 gram instant gist
- 7 gram zout
- 210 milliliter lauwwarm water
- 1 eetlepel olijfolie
Toppings*
- zure room
- doperwtjes (diepvries)
- groene aspergetips (vers)
- plakjes beenham (broodbeleg)
- rode ui
- peper
*Ik vind het lastig om hoeveelheden voor toppings aan te geven want hiermee moet je gewoon naar hartenlust variëren. Als je van veel toppings houdt gebruik je meer, wil je hem wat kariger belegd gebruik je minder. Zelf gebruikte ik per flammkuchen ongeveer 20 gram erwtjes, 30 gram groene asperges, 1 eetlepel zure room, 2 plakjes beenham (broodbeleg) en ½ rode ui.
1. Begin met het maken van de bodem, deze moet namelijk rijzen. Doe het zout in een kom met daarbovenop de bloem, het gist (laat deze het zout niet aanraken), het water en de olie. Kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel en lichtplakkerig deeg.
2. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur rijzen.
3. Verwarm de oven voor op 250°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Als je net als ik de Flammkuchen op een pizzasteen wilt bakken, leg je deze onderin de oven en verwarm je hem direct mee.
4. Blancheer de groene asperges en doperwtjes. Snijd de groene asperges in stukjes, de beenham in reepjes en de ui in zo dun mogelijke halve ringen.
5. Verdeel het flammkuchendeeg in tweeën en rol ieder deel uit tot een zo dun mogelijke plak.
6. Smeer het deeg in met zure room en verdeel de toppings eroverheen. Strooi een beetje zwarte peper over iedere Flammkuchen.
7. Bak de Flammkuchen in het midden van de oven op de bakplaat of onderin de oven op de pizzasteen in 8-10 krokant en gaar.
Deze variant klinkt goed en ziet er lekker uit! Zeker het proberen waard!
Fijn dit recept! Wilde net keertje flammkuchen gaan maken, dus dit geeft inspiratie!
Wauw wat ziet dit er goed uit zeg, een echt voorjaarsreceptje!
Prachtig receptje!
Ik hou zelf niet van ham, maar desondanks ziet het er onwijs lekker uit!