Een komkommersalade recept is zoiets waar je er eigenlijk nooit genoeg variaties van kunt hebben. Op Ohmyfoodness staan inmiddels al héél wat recepten voor komkommersalade, van de klassieke variant met yoghurt tot een pittigere Aziatische versie. Maar deze komkommersalade met groene kruiden en rode ui is toch weer echt anders. Hij is fris, kruidig en nét even anders van smaak door de toevoeging van witte wijnazijn en pijnboompitjes.
Weer eentje om op je lijstje bij te zetten dus.
De komkommersalade is perfect voor de zomer, want de salade is licht, knapperig en super smaakvol. Bovendien is dit een gerecht dat je makkelijk van tevoren kunt maken en in de koelkast kunt bewaren. Sterker nog: als je de salade even laat staan, trekken de smaken er alleen maar beter in. Handig voor als je een barbecue of etentje plant en het jezelf vooral niet te moeilijk wilt maken.
En eventuele leftovers neem je de volgende dag heel makkelijk mee naar je werk als tussendoortje of als toevoeging voor de lunch.

Makkelijk komkommersalade recept
Er zijn weinig bijgerechten zo eenvoudig als een komkommersalade recept. Het snijwerk is het meeste werk, maar zelfs dat stelt niet veel voor. Voor deze variant snijd je de komkommer in blokjes in plaats van plakjes. Dat matcht net even wat beter bij de rode ui en de pijnboompitjes qua textuur.
De rode ui snijd je in halve ringen. Dun als het even kan, zodat de ui niet te overheersend wordt. Gebruik eventueel een mandoline als het je niet lukt om dunne ringen te snijden.
Vervolgens gaat er een royale hoeveelheid groene kruiden doorheen: dille, basilicum, peterselie en munt. Die combinatie zorgt voor een hele frisse smaak en vind ik erg lekker om in de zomer te eten bij een stukje gekruide kip bijvoorbeeld.
Een beetje witte wijnazijn en goede extra vergine olijfolie maken de salade af. En dan als laatste: pijnboompitjes! Rooster ze even kort in een droge koekenpan, NOOIT ongeroosterde pijnboompitten gebruiken; die smaken echt heelmaal nergens naar. Geroosterde pijnboompitjes zijn echt mijn lievelings, ik kan zo een schaaltje weg eten – haha.


Lekkere komkommersalade met groene kruiden
Wat deze komkommersalade met groene kruiden anders maakt dan de komkommersalades die al op Ohmyfoodness staan, is echt de toevoeging van zoveel kruiden. Door vier verschillende kruiden te combineren krijg je veel verschillende smaken in één salade. De munt zorgt voor een frisse smaak, de peterselie maakt het lekker kruidig, dille omdat het zo goed samen gaat met komkommer en basilicum is gewoon het aller lekkerste dat er bestaat.
Deze salade doet het goed als bijgerecht bij verschillende andere gerechten, maar is ook heel veelzijdig inzetbaar. Schep ‘m bijvoorbeeld op een pita falafel met haydari, serveer hem bij een wrap met halloumi of gebruik hem als topping op een rijstbowl. Doordat de salade niet zwaar is, past hij eigenlijk overal bij.
En handig: je kunt ‘m makkelijk twee tot drie dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ideaal om in het weekend alvast te maken als voorbereiding voor meerdere maaltijden. De salade blijft knapperig en fris, zeker als je ‘m vlak voor het serveren nog even goed omschept.

Wat eet je bij de komkommersalade?
Deze komkommersalade is bedoeld als bijgerecht, en past perfect bij allerlei zomerse maaltijden. Denk aan gerechten van de barbecue, een lichte lunch met wraps of bij een gegrilde vis. Op Ohmyfoodness staan een heleboel recepten die je hier heel goed bij kunt serveren. Een paar aanraders:
- Snelle zalmspiesjes: de frisse salade vormt een mooie tegenhanger van de gegrilde vis.
- Koreaanse kip wraps: serveer de komkommersalade erbij voor een frisse hanger van de pittige gochujang.
- Vegetarische pastasalade met gegrilde groenten: want pastasalades zijn nou eenmaal altijd een goed idee.
Kortom: dit komkommersalade recept is er eentje om vaker te maken. De combinatie van knapperige komkommer, de groene kruiden en de nootachtige smaak van pijnboompitjes is simpel, maar zó goed. Vul de salade gerust aan met extra ingrediënten om er een complete maaltijdsalade van te maken. Feta of geitenkaas en een schep gekookte pasta gaan er erg goed bij.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Komkommersalade met groene kruiden en rode ui
Ingrediënten
- 2 komkommers – in blokjes
- 1 rode ui – in dunne halve ringen
- 5 g dille – grof gesneden
- 5 g basilicum – grof gesneden
- 5 g peterselie – grof gesneden
- 5 g munt – grof gesneden
- 4 el extra vergine olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- 30 g pijnboompitjes
- peper en zout
Instructies
- Meng de blokjes komkommer met de rode ui, dille, basilicum, peterselie, olijfolie en witte wijnazijn.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en schep deze door de komkommersalade.
- Breng de salade op smaak met peper en zout.