Koffie-kaneelbroodjes

Om te beginnen ben ik sowieso al fan van kaneelbroodjes. Niet alleen omdat ik ze heel erg lekker vind, ik vind ze bij uitstek ook zeer geschikt om flink mee te variëren. Vandaag maak ik koffie-kaneelbroodjes en die zijn net zo simpel om te maken als het klassieke recept. Je voegt gewoon wat instant espressopoeder aan de vulling en het glazuur toe en klaar zijn de broodjes! Je proeft uiteraard het zoete van de suiker en het zachte zoete glazuur, maar de koffie geeft het net dat beetje extra. Een onwijs lekker brunchrecept dus al vind ik zulke broodjes ook wel geschikt om te serveren bij de koffie. Om de broodjes net een beetje crunch te geven strooide ik wat kandijsuiker over het glazuur maar als je het lekker vindt zou je ook geroosterde amandelsnippers of pecannoten over de broodjes kunnen strooien. Zorg in ieder geval voor nog een klein krokantje als topping, dat maakt de broodjes namelijk helemaal af.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Koffie-kaneelbroodjes

Koffie-kaneelbroodjes

No ratings yet

Koffie-kaneelbroodjes

Porties12 stuks

Ingrediënten

Brooddeeg:

  • 500 gr patentbloem
  • 1 zakje instant gist - 7 gr
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 75 ml volle melk
  • 175 ml karnemelk
  • 85 gr ongezouten roomboter (of margarine) - zacht, op kamertemperatuur

Vulling:

  • 50 gr ongezouten roomboter (of margarine) - gesmolten
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el instant espresso-poeder

Glazuur:

  • 75 gr naturel roomkaas
  • 100 gr poedersuiker
  • 30 gr ongezouten roomboter (of margarine) - zacht
  • 1 tl instant espresso-poeder

En verder:

  • 1 el suikerparels/kandijsuiker

Instructies

  • Doe de volle melk samen met de gist en een eetlepel suiker in een steelpan en verwarm dit op een vuurtje tot het goed begint te bubbelen. Laat het mengsel zo'n 10 minuten rusten.
  • Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de suiker in de kom van de keukenmachine en roer dit even door.
  • Voeg daarna de eieren, karnemelk, zachte boter en het gistmengsel toe. Kneed het geheel in 7-8 minuten tot een licht plakkerig maar soepel deeg. Het is de bedoeling dat het deeg loslaat van de randen van de kom, aan de bodem mag het nog wel vast blijven plakken. Blijft het deeg te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe - een eetlepel per keer.
  • Bebloem het aanrecht lichtjes en stort hier het brooddeeg op. Kneed het met je handen nog een keer door en leg het deeg vervolgens in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een pedaalemmerzak en laat het deeg 1 - 1,5 uur rijzen.
  • Schep de ingrediënten voor de vulling m.u.v. de boter door elkaar en vet een ronde bakvorm (25-30cm) in of bekleed deze met een vel bakpapier.
  • Haal het deeg na de eerste rijs uit de kom en kneed het nog een keer lichtjes door. Rol het deeg vervolgens uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik.
  • Smeer de bovenkant van het deeg in met de gesmolten boter en verdeel hier de koffie-kaneelsuiker overheen.
  • Rol de plak deeg over de lengte op en knijp de naad goed dicht. Snijd de rol vervolgens in 12 plakken die allemaal even dik zijn.
  • Leg de kaneelbroodjes in de bakvorm en dek deze af met een theedoek of pedaalemmerzak. Laat de broodjes een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak na het rijzen de koffie-kaneelbroodjes in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  • Maak ondertussen het glazuur door alle ingrediënten samen op te kloppen tot een klontvrij mengsel.
  • Schenk het glazuur over de nog warme koffie-kaneelbroodjes en laat de broodjes vervolgens iets afkoelen. Strooi de kandijsuiker over het glazuur.
  • Serveer de koffie-kaneelbroodjes bij voorkeur direct.

Join the Conversation

  1. Daniëlle says:

    Oeh dit wil ik! Lijkt mij echt heel lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close