Gozleme recept

Ik ben dol op Turkse gerechten, maar gozleme is misschien wel een van mijn absolute favorieten. Dit Turkse platbrood wordt gemaakt van een eenvoudig deeg (kan ook zonder trouwens) en gevuld met hartige ingrediënten zoals spinazie en feta of gekruide aardappel. Het resultaat is zacht, luchtig en verrassend vullend.

Gozleme is typisch zo’n gerecht dat je in Turkije op straat kunt kopen. Vers van de plaat, gloeiend heet en vaak bereid door vrouwen die het deeg ter plekke uitrollen en bakken op een hete plaat, de sac. Gelukkig kun je gozleme ook prima thuis maken, zonder ingewikkelde apparatuur of lastige technieken. Alles wat je nodig hebt is wat bloem, gist, een koekenpan en een beetje geduld.

Deze gozleme met spinazie en feta is mijn persoonlijke favoriet, maar het deeg kun je ook vullen met aardappel, gehakt of zelfs kaas met kruiden. Ideaal als lunch, bijgerecht bij soep of als onderdeel van een mezze-tafel.

Gozleme deeg

Gozleme maken

Zelf gozleme maken is makkelijker dan je misschien denkt. Het deeg lijkt een beetje op dat van pita’s of platbrood, maar doordat er gist in zit, krijgt het net wat meer lucht en zachtheid. Nadat je het deeg hebt laten rijzen, verdeel je het in bolletjes en rol je ze dun uit. Hoe dunner, hoe beter. Dat zorgt straks voor die karakteristieke, flinterdunne laagjes die in de pan krokant worden terwijl de binnenkant zacht blijft.

Het leuke aan gozleme is dat het bakken heel snel gaat. Je hebt geen olie of boter nodig in de pan; een droge koekenpan of grillpan is voldoende. Leg het deeg met de vulling erin op middelhoog vuur en bak beide kanten 3 tot 4 minuten tot er goudbruine vlekjes ontstaan. De geur alleen al is ZO lekker.

Serveer de gozleme meteen, het liefst met een lik yoghurt of tzatziki ernaast, en een frisse salade. In Turkije wordt het vaak gegeten met ayran, een licht zoute yoghurt-drank, die heerlijk verfrissend is bij het warme brood. En mijn (Turkse) vriendin tipte er een rode uiensalade bij.

Gozleme recept

Gozleme deeg

Het geheim van een goede gozleme zit in het deeg. Gelukkig is dat erg eenvoudig te maken en heb je er maar een paar ingrediënten voor nodig: bloem, gist, water en zout.

Meng de gist met lauwwarm water en laat het even staan zodat het begint te bubbelen. Voeg vervolgens de bloem en het zout toe, en kneed alles tot een soepel, zacht deeg. Als het deeg wat plakkerig aanvoelt, kun je een klein beetje extra bloem toevoegen. Kneed het vervolgens 5 tot 10 minuten tot het elastisch is.

Laat het deeg daarna rusten onder een vochtige doek, ongeveer een uur, zodat het kan rijzen. Na het rijzen verdeel je het in kleine bolletjes en rol je ze uit tot dunne cirkels.

De dikte van het deeg is belangrijk; te dik en je krijgt een broodachtige structuur, terwijl echte gozleme juist flinterdun hoort te zijn. Door het bakken in een droge pan wordt het dunne deeg dan precies goed: knapperig en toch ook zacht.

Gozleme maken

Gozleme met feta en spinazie

De bekendste variant is zonder twijfel gozleme met feta en spinazie. Die combinatie van zoute kaas en frisse, aardse spinazie is simpel, maar perfect.

De vulling maak je door fijngesneden bladspinazie te mengen met olijfolie en verkruimelde feta. Je kunt er eventueel wat verse munt of dille doorheen doen voor extra frisheid, of wat chilivlokken voor een klein beetje pit.

Schep de vulling op één helft van het uitgerolde deeg, vouw het dubbel en druk de randen goed dicht. Je kunt de zijkanten een beetje naar binnen vouwen, zodat de vulling goed opgesloten blijft.

Tijdens het bakken smelt de feta een beetje en trekt de smaak van de spinazie in het deeg. Het resultaat: een warme, hartige, licht zoute snack die het fantastisch doet bij soep of als snelle lunch.

Gozleme

Liever Gozleme met aardappel maken?

Hoewel spinazie-feta de klassieker is, wordt gozleme met aardappel minstens zo vaak gegeten in Turkije. De vulling is dan meestal gemaakt van gekookte en geprakte aardappel, gemengd met wat uien, paprikapoeder en zwarte peper. Collega Eva heeft er een lekker recept voor!

De aardappelvulling maakt de gozleme iets steviger en voller, ideaal als maaltijd op zich. Voeg eventueel wat geraspte kaas toe voor extra smeuïgheid.

Wil je wat meer pit? Voeg dan een snufje pul biber (Turkse chilivlokken) toe of wat komijn. Het resultaat is een zacht, kruidig brood dat heerlijk smaakt met een dot yoghurt of wat knoflooksaus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gozleme met feta
No ratings yet

Gozleme

Ik ben dol op Turkse recepten en Gozleme is misschien wel een van mijn favorieten. Heerlijk zacht, luchtig deeg met een vulling van spinazie en feta. Perfect voor bij een lekkere salade of een kop dampende soep.
Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegroller
  • Koekenpan

Ingrediënten

Deeg

  • 1/2 el instant gist
  • 175 ml lauwwarm water
  • 250 g bloem
  • snufje zout

Vulling

  • 200 g bladspinazie – fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 150 g feta – verkruimeld

Instructies

  • Voeg de gist aan het water toe en roer dit door tot de gist is opgelost.
  • Voeg het gistpapje toe aan de bloem en doe het zout erbij. Kneed het deeg tot het zacht en soepel is. Laat het deeg dan een uur rijzen.
  • Meng ondertussen de fijngesneden bladspinazie met de olie en de feta.
  • Verdeel het gerezen deeg in 6 bolletjes en rol deze zo dun mogelijk uit.
  • Schep een paar lepels van de vulling op het deeg.
  • Vouw het deeg dubbel en vouw de zijkanten naar binnen.
  • Bak de gozleme in een droge koekenpan aan weerszijden 3-4 minuten, tot het deeg gaar is en hier en daar goudbruin kleurt.
Gang: bijgerecht
Keuken: Turks
Trefwoord: flatbread, gevuld brood, gevuld deeg, gozleme

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close