Goed, inmiddels weten jullie denk ik wel dat ik fan ben van traybakes. Met name in de zomermaanden op dagen waarop het eigenlijk te warm is om te koken of op avonden waarop we niet zoveel tijd hebben (omdat Vic naar karate moet bijvoorbeeld), vind ik het ideaal om de bakplaat gewoon vol te mikken met lekkers. Ik bedacht me laatst dat ik nog nooit eerder een gnocchi traybake had gemaakt en daar moest verandering in komen. Ik vind gnocchi hartstikke lekker, er staan al onwijs veel recepten met gnocchi op OMF dus ja, 1 + 1 = 2. Deze gnocchi traybake bevat lekker veel groenten en de mozzarellaballetjes die je pas na het bakken toevoegt zorgen voor een lekker verkoelend effect.
Ik had zin in champignons en daarom voegde ik die ook toe aan deze gnocchi traybake, maar mocht je niet zo’n fan zijn dan kun je ze natuurlijk heel goed vervangen. Aubergine en paprika doen het altijd bijzonder goed in traybakes!
Er is één belangrijk aandachtspunt bij dit recept en dat is dat je de traybake niet te lang moet bakken. Er zit een hele fijne lijn tussen lekkere zachte gnocchi en gnocchi die te lang in de oven heeft gezeten en kurkdroog wordt. Zorg er om te beginnen voor dat ieder gnocchi balletje (noemen we dit balletjes?!) is voorzien van een laagje olie en houd na 20 minuten de traybake goed in de gaten; dan komt het vast goed.
Gnocchi traybake met mozzarella
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 500 g gnocchi
- 4 el olijfolie
- 1 el gedroogde peterselie
- 1 teentje knoflook - geperst
- 1 trosje tomaatjes
- 1 courgette - in stukjes
- 250 g champignons
- 1 tl knoflookpoeder
- 150 g mozzarella balletjes
- verse basilicum naar smaak
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Doe de gnocchi in een kom en voeg hier de olijfolie, peterselie en het teentje knoflook aan toe. Schep goed om en verdeel de gnocchi over de bakplaat.
- Verdeel de tomaatjes, courgette en champignons ook over de bakplaat. Besprenkel het geheel met olijfolie, knoflookpoeder, peper en zout en gaar het gerecht 20-25 minuten in het midden van de oven.
- Verdeel na het bakken de mozzarella balletjes over de traybake en garneer met verse basilicum naar wens. Serveer direct.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Doe je die gnocchi ongekookt op de bakplaat?
Ja, klopt!
Kun je ook verse gnocchi gebruiken en zo ja, wordt de oventijd dan korter?
Bedoel je zelf gemaakte of de koelverse? Zelf gemaakte zou ik toch nog even kort voorkoken tot het boven komt drijven. Voor beide versies geldt daarna dat je dezelfde oventijd kunt aanhouden.
Ik bedoel de koelverse. Inmiddels al 2x gemaakt en na 20 minuten zijn ze precies goed! De mozzarella leg ik er de laatste 5 minuten in de oven
bovenop zodat het lekker smelt. Smaakt top!