Gehaktbroodjes met ei en kaas

Deze gehaktbroodjes met ei en kaas doen me denken aan van die kant-en-klaar broodjes die je vroeger kon kopen. Ik weet niet of ze er nog steeds zijn, maar dat waren dan van die brede pistolets, gevuld met een gehaktworstje en volgens mij zat er dan ook een beetje geraspte kaas overheen. Je moest de broodjes alleen nog even afbakken in de oven, want het vlees dat erin zat was nog rauw.

Ik was echt nog jong-jong toen we die broodjes wel eens in huis hadden en zelf was ik er nooit zo dol op, maar mijn vader wel.

[edit] Ze hadden wel iets weg van deze broodjes, maar dan zonder spek [/edit]

Onderstaande gehaktbroodjes daarentegen, die vond ik overheerlijk. En mijn jongens ook, want zij aten er zonder problemen drie op met zijn tweeën.

Je kunt ervoor kiezen om deze broodjes voor Pasen te maken natuurlijk, maar ik vind het ook zo’n typische after school lunch. Voor de woensdagmiddag bijvoorbeeld, als jouw kinderen nog vroeg uit school komen en je uitgebreid met ze wilt lunchen. Of anders voor het weekend!

Gehaktbrood met kaas

Gehaktbroodjes maken, lekker voor Pasen!

Het maken van de gehaktbroodjes is heel eenvoudig. Omdat ik er zeker van wilde zijn dat het gehakt gaar zou worden, koos ik ervoor om het vlees eerst te bakken in een koekenpan. Ik weet nog wel dat bij die kant-en-klaar broodjes van vroeger, het goed gaar krijgen van het vlees een uitdaging was. En als het vlees dan gaar was, waren de broodjes knetter hard en deed je je mond zeer tijdens het eten.

Naast het gehakt, gebruik ik verder natuurlijk alleen ingrediënten die een hele subtiele smaak hebben. Afbakpistoletjes staan niet bepaald bekend om hun waanzinnig lekkere smaak, ei is niet heel uitgesproken en kaas kan top zijn, maar gesmolten is het vaak zo zo. Dus koos ik ervoor om het gehakt een beetje te kruiden.

Ik gebruikte zelf knoflook, sjalot, kerriepoeder en paprikapoeder. Alle vier ingrediënten die echt genoeg smaak afgeven. Maar voel je vrij om andere kruiden en specerijen te gebruiken natuurlijk. Het voordeel is dat de smaak van het vlees in de onderkant van de broodjes trekt. Niet genoeg om de broodjes helemaal soppig te maken aan de onderkant, maar wel genoeg om van iedere hap iets lekkers te maken.

Gehaktbrood met ei

Heel eerlijk: de gehaktbroodjes zijn al ontzettend lekker zónder de toevoeging van ei, maar door een eitje te breken in de broodjes, vond ik het nog net even iets meer een paasrecept worden. Er zijn twee dingen waar je een beetje op moet letten als je het gehaktbrood met ei maakt:

  1. Zorg ervoor dat de broodjes stabiel liggen en niet te schuin. Anders loopt het ei, voordat je de bakplaat überhaupt in de oven hebt kunnen stoppen, al uit de broodjes. En dat is natuurlijk niet wat je wil.
  2. Zorg ervoor dat er nog wel genoeg ruimte is voor het ei in het broodje. Schep de broodjes dan ook niet helemaal vol met gehaktmix, maar laat aan de bovenkant ongeveer een centimeter aan ruimte over. Dan blijft het ei in ieder geval goed in het broodje zitten.

In de receptenbox hier beneden houd ik een baktijd van 12-15 minuten aan voor de broodjes. De eieren zijn dan hard gegaard. Wil je nog een iets vloeibare eidooier, dan zul je waarschijnlijk aan een baktijd van 8-10 minuten voldoende hebben.

gehaktbrood met ei

Gehaktbrood met kaas

In mijn aller eerste kookboek dat in 2015 uitkwam schreef ik al: “daar waar mogelijk ADD CHEESE”. Op dit motto ga ik nog altijd heel goed dus dat dit gehaktbrood met kaas moest worden, was een ding dat zeker is. Sowieso strooi ik het liefst over al mijn gerechten met ei ook een flinke hoeveelheid kaas en bij deze gehaktbroodjes past het ook perfect.

In het recept heb ik gewoon ‘geraspte kaas’ als ingrediënt opgenomen omdat het eerlijk gezegd niet uitmaakt welke kaas je gebruikt. Kijk eventueel naar wat je nog in de koelkast hebt liggen of kies anders voor kaas die jij erg lekker vindt. Kies bij voorkeur voor een kaas die zelf niet een al te sterke smaak heeft, de smaak van het gehakt zal waarschijnlijk toch overheersen.

Serveer de gehaktbroodjes zodra ze uit de oven komen voor de beste smaak.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gehaktbroodjes Pasen
No ratings yet

Gehaktbroodjes met ei en kaas

Ik ben dol op makkelijke, maar zeer smaakvolle lunch recepten. En dan bij voorkeur op dingen als warme broodjes. Zoals deze gehaktbroodjes met ei en kaas. Mega makkelijk om te maken, je kunt het zelfs goed voorbereiden en hier in huis waren ze in no-time op. Leuk voor Pasen of als uitgebreide lunch na schooltijd.
Porties4 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 sjalot – gesnipperd
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kerriepoeder
  • 4 afbak pistolets
  • 4 eieren
  • 100 g geraspte kaas
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg hier knoflook, ui, paprikapoeder, kerriepoeder, peper en zout aan toe. Bak mee tot de ui en knoflook zacht zijn.
  • Snijd de bovenkant van de pistoletjes in en verwijder de boven- en binnenkant van de broodjes.
  • Schep het gehakt in de broodjes en druk een beetje aan.
  • Breek in ieder broodje een ei en strooi de geraspte kaas over de broodjes.
  • Bak de broodjes 12-15 minuten in het midden van de oven, tot het ei gestold is.
Gang: lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: broodje warm vlees, fastfood friday, gehaktbroodjes, pasen, warme broodjes, warme lunch

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close