Tijdens het maken van deze Zeeuwse Boluscake kreeg ik het wel even benauwd hoor. Een cakeblik volledig bestrooien met kaneelsuiker is een briljant idee óf een regelrechte ramp want suiker verbrandt nogal makkelijk natuurlijk. Gelukkig bleek het een briljant idee want deze cake was in no-time op bij ons thuis. De combinatie tussen een altijd lekkere roombotercake en het zoete van Zeeuwse bolussen werkt perfect en het maken van deze Zeeuwse Boluscake is een stuk makkelijker dan het maken van de bekende plakkerige broodjes. Het beslag hoeft immers niet te rijzen, je hoeft niet aan de slag met het kneden van deeg… Zoals iedere cake is ook deze boluscake een makkie om te maken. En het resultaat is goddelijk.
Het is misschien onnodig om te zeggen, maar omdat je de binnenkant van het cakeblik bestrooid met kaneelsuiker voordat je het beslag in het blik schept, is het wel belangrijk dat je het cakeblik goed invet. Normaal gesproken doe ik dat altijd met een beetje olie of bakspray, maar voor deze Zeeuwse boluscake heb ik boter gebruikt. Hiermee kun je toch net even iets beter zien of een vorm goed is ingevet en zie je missende stukjes makkelijker. Bovendien is de vetlaag altijd wat dikker wanneer je boter gebruikt en dat is met deze cake juist wel handig. Uiteraard kun je ook margarine gebruiken voor het invetten.
Heb je toch iets meer zin in echte Zeeuwse Bolussen, dan hebben we daar ook een lekker recept voor!
Zeeuwse Boluscake
Benodigdheden
- 1 cakeblik, 30 cm
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
- 2 el kaneelpoeder
- 150 g donkerbruine basterdsuiker
- 200 g ongezouten roomboter of margarine - op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 1 tl vanille-aroma
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C boven- en onderwarmte en vet een cakeblik in rijkelijk met boter.
- Schep voor de bolussuiker 1 el kaneelpoeder door de basterdsuiker. Bestrooi de volledige binnenkant van het cakeblik met de bolussuiker; vang het restant suiker weer op.
- Klop voor de cake de boter met het kristalsuiker op en voeg vervolgens een voor een de eieren toe.
- Doe het zelfrijzende bakmeel, vanille-aroma, kaneelpoeder en het snufje zout in de kom en spatel het geheel tot een klontvrij cakebeslag.
- Schep de helft van het cakebeslag in het cakeblik. Verdeel de helft van de bolussuiker over het cakebeslag en swirl dit met behulp van een satéprikker een beetje door het cakebeslag.
- Spatel het restant cakebeslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Verdeel alle bolussuiker die je nog over hebt over het cakebeslag.
- Dek het cakeblik af met aluminiumfolie en bak de cake 45 minuten in het midden van de oven. Verwijder het aluminiumfolie en bak de cake nog eens 15 minuten.
- Laat de boluscake 5 minuten in het cakeblik afkoelen en draai de cake vervolgens op een taartrooster om. Verwijder het cakeblik voorzichtig, de cake is érg warm, en laat de cake helemaal afkoelen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoi,
Dit klinkt mégalekker! Heel veel recepten zijn vaak met chocolade en daar kan ik niet tegen.
Nu gebruik ik op de bodem altijd een stukje bakpapier. Heb jij wel eens geprobeerd toch met bakspray zo’n velletje te leggen en daarna ook dat velletje papier mee te nemen met invetten?
Ik ben zo bang dat ik de cake er niet goed uit krijg.
Groetjes,
Miranda
Dit lijkt me geweldig. Ik vind bolussen zoooo lekker. Heb ze 1 keer geprobeerd te maken maar ik minste de handigheid. Ga deze vandaag nog maken:p
Bij mij in het dorp wordt kaneel cake verkocht, een best seller. Ik heb deze cake gisteren gemaakt en die smaakt bijna hetzelfde. Echt heerlijk! Ga hem zeker vaker maken en ook cadeau geven.
Oh wauw, dat is toevallig en hoe leuk!
Is dat niet teveel suiker in die cake,350gram ???
Normaal is dat een 160 tot 200gram!
TIP…Als men het cake beslag in een met boter ingevette vorm en met bloem bestoven vorm doet,komt de cake altijd goed uit de vorm! Zelf doe ik het cake beslag altijd in een tulband vorm,
dan komt de cake er altijd even hoog uit,dat is bij een lange vorm niet altijd zo!
Je gebruikt 200g voor de cake (kristalsuiker). De 150g basterdsuiker is voor de bolusswirl en de buitenkant van de cake. Voor dit recept kun je de bakvorm beter niet inbloemen, dan krijg je namelijk een wit laagje om de basterdsuiker en dat wil je niet. Je kunt dan beter een bakpapiertje gebruiken.
Vindt het inderdaad ook erg veel suiker
Het klinkt echt goed dit recept. Ik heb jet geprobeerd en vind m erg stevig.
Niks lekker plakkerig en zacht zoals een bolus, maar een krokante suikerlaag en een vaste cake.
Ik zoek nog even verder naar een beter recept.
Super lekker! Een succes, binnen een dag op, heel het gezin was fan van deze cake. ♡