Ik ben gek op oliebollen maar op een gegeven moment heb ik rond oud & nieuw er wel genoeg van. Het vettige gaat me op een of andere manier dan tegenstaan en ergens is dat zonde want oliebollen horen wel bij de jaarwisseling vind ik. Gelukkig heb ik daar iets op gevonden, namelijk oliebollenbrood! In plaats van een oliebollenmix te gebruiken om op de traditionele manier oliebollen te maken, heb ik iets met de verhoudingen gespeeld en het beslag afgebakken in de oven. Resultaat? Een huwelijk tussen traditionele oliebollen en stevig brood. Ik weet niet waar je dit het beste mee kunt vergelijken. Ja, ik proef zeker oliebollen maar ergens doet het me ook aan kerststol denken en het heeft toch echt meer de structuur van brood. In ieder geval is het een leuk experiment en het resultaat is hartstikke lekker. Serveer het met poedersuiker en je hebt een iets (let wel: IETS) gezonder alternatief voor gefrituurde oliebollen.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Fastfood Friday: Oliebollenbrood
Ingrediënten
- 300 gr oliebollenmix
- 200 ml volle melk
- 100 gr krenten of rozijnen
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Vet een cakeblik van 20 cm goed in en leg hier een vel bakpapier in.
- Wel de krenten of rozijnen 15 minuten in warm water. Giet ze vervolgens af en dep ze droog.
- Doe de oliebollenmix samen met kaneel en de melk in een kom en kneed het geheel tot een stevig deeg dat licht plakt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine maar kneden met de hand of elektrische mixer met deeghaken kan ook.
- Kneed de laatste paar minuten de rozijnen door het brooddeeg.
- Vorm het deeg zo zodat het goed in het cakeblik past. Dek het cakeblik af met een theedoek en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zet na het rijzen het cakeblik in het midden van de oven en bak het oliebollenbrood in 20 - 25 minuten gaar.
- Serveer direct en met poedersuiker of bewaar het brood buiten de koelkast.
Dag Sabine,
Zou je dit brood ook in de broodbakmachine kunnen bakken?