Begin juli kreeg ik een mailtje van lezeres Marijke: of ik ook eens een recept zou kunnen ontwikkelen voor eetbaar cakebeslag. Dit is al langere tijd te koop bij Sligro maar zelf maken is natuurlijk vele malen leuker. In het kader van jullie vragen, wij draaien ging ik aan de slag met een recept! Nu heb ik altijd een beetje moeite met de term ‘eetbaar’ want ik mag toch hopen dat alle recepten die wij delen op Ohmyfoodness eetbaar zijn. En bovendien: ál het cakebeslag is eetbaar, toch.. beslagkomlikkers? Ik weet dat jullie er zijn! Nu gaan er in de meeste cakerecepten eieren en hoewel je dit – mits ze kakeltjevers zijn – prima zou kunnen eten, kan ik me voorstellen dat je niet graag een beslag weg werkt waar veel rauwe eieren in zitten. Daarnaast: rauwe bloem is ook niet zo gezond voor je. In rauwe bloem kan namelijk de E. coli bacterie zitten en hoewel het risico klein is dat je er heel erg ziek van wordt, kun je er maar beter een beetje voorzichtig mee zijn. Voor dit eetbare cakebeslag heb ik geen eieren gebruikt en bovendien heb ik de bloem eerst in de oven verwarmd waardoor alle mogelijke bacteriën gedood zijn. Dat maakt dit eetbare cakebeslag direct ook nog eens zwangerproof én kidsproof. Schep dus maar rustig je bakje vol, stiekem de beslagkom uitlikken is met dit recept niet meer nodig.
P.S: ik hoef het vast niet te zeggen maar dit eetbare cakebeslag is behoorlijk machtig. Serveer het met een bolletje ijs voor een frisse tegenhanger en wees vooral niet te gulzig. Mijn vaste testers (de collega’s van Tim – haha) konden lang niet allemaal twee bolletjes per persoon op. Just saying…
Eetbaar cakebeslag
Benodigdheden
- oven met bakplaat
- Mengkom
Ingrediënten
- 300 gr patent bloem
- 200 gr roomboter - op kamertemperatuur
- 100 gr kristalsuiker
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 100 gr chocolatechips
- 50 gr Birthday sprinkles*
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Verspreid de bloem over de bakplaat en schuif deze in de oven. Haal iedere 1-2 minuten de bloem uit de oven om deze goed om te scheppen. Verwarm de bloem ongeveer een minuut of 5 in totaal tot deze een temperatuur van 75℃ heeft bereikt. Laat de bloem afkoelen naar kamertemperatuur.
- Verwijder eventuele delen van de bloem die verkleurd zijn. Wat je wil is dat de bloem die je gaat gebruiken voor het cakebeslag, na het verwarmen nog net zo wit is als ervoor.
- Schep ondertussen de boter, suikers en vanille-aroma om tot een romig mengsel.
- Voeg de 250 gram van de afgekoelde bloem en alle andere ingrediënten toe. Schep goed om tot een lekker cakebeslag.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Te lekker.. er is niks zo lekker als deeg haha.. im guilty!
Héérlijk! Vroeger likte ik als kind ook altijd de spatels af, zó lekker
Niet alleen vroeger, dat doe ik nu 30 jaar later nog steeds hihi:-)
Leuk recept! Echter is de titel een beetje misleidend. Dit is toch geen cakebeslag? Eerder (koekjes)deeg…
Koekjesdeeg vind ik persoonlijk een stuk steviger dan dit beslag.
Hoe meet je de temperatuur van de bloem? Verwijder je het dan eerst van de bakplaat en meet dan de temperatuur?
Ik schuif het op een hoopje op de bakplaat en steek er dan een kernthermometer in.
kan je dan dit beslag ook gwoon nog bakken dat je r een echte cake van maakt zo ja hoe lang moet het dan in de oven en op welke temp
Nee, met dit recept kan dat niet.
Jammer van de title, had erg gehoopt op cakebeslag, vond het meer koekjesdeeg. Had erg zit lekker cakebeslag.