Inmiddels kun je al behoorlijk wat appeltaartrecepten op Ohmyfoodness vinden, maar deze variant is nog niet eerder voorbijgekomen. En dat snap ik eerlijk gezegd niet want gezien mijn voorliefde voor (vanille)custard, is het heel onlogisch dat ik mijn recept voor custard-appeltaart nog niet eerder met je heb gedeeld. Custard-appeltaart is eigenlijk een vrij eenvoudige appeltaart maar helemaal op de bodem van de taart zit een heerlijke laag custard. En hoe dun het laagje ook lijkt op de foto, het doet echt heel veel goeds voor de smaak – geloof mij. We hebben onze vingers er zowat bij afgelikt, zo lekker!
Om te voorkomen dat al het vocht uit de appels in de bodem van de appeltaart trekt, heb ik er deze keer voor gekozen om de rozijnen niet van te voren te wellen. Op deze manier nemen de rozijnen namelijk al het vocht van de appeltjes op en dat zorgt voor een lekkere droge bodem én een nog lekkerdere vulling.
Custard-appeltaart
Benodigdheden
- springvorm, 24 cm doorsnede
- deegroller
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
Deeg:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 80 g kristalsuiker
- 175 g roomboter - koud, in blokjes
- 1 ei
- 3 el koude melk
- snufje zout
Custard:
- 250 ml volle melk
- 1 tl vanille-aroma
- 50 g kristalsuiker
- 3 eidooiers
- 30 g maizena
Appeltaartvulling:
- 6 appels - bijv. Elstars, in blokjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 100 g rozijnen
Overig
- 1 ei - losgeklopt
Instructies
- Vet de springvorm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel tot een soepel, zacht deeg.
- Bestrooi het aanrecht lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ong. 4mm dik.
- Steek een cirkel ter grootte van de springvorm uit het deeg en leg deze op de bodem van de springvorm.
- Snijd uit de rest van het deeg stroken om de zijkanten van de springvorm te bekleden en om straks de taart aan de bovenkant te decoreren. Kneed en rol waar nodig het deeg opnieuw uit.
- Verwarm voor de custard de volle melk in een steelpannetje. Klop de andere ingrediënten ondertussen met een garde op.
- Schenk een deel van de warme melk bij het custardmengseltje en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan. Breng de custard aan de kook en kook net zolang tot de custard dik is geworden. Laat afkoelen terwijl je de appeltaartvulling maakt.
- Schep voor de taartvulling alle ingrediënten door elkaar.
- Schep de custard op de taartbodem in de springvorm en verdeel deze tot een zo egaal mogelijke laag.
- Schep de taartvulling bovenop de custard.
- Garneer de taart met de rest van het taartdeeg.
- Smeer de bovenkant van de taart in met losgeklopt ei en bak de custard-appeltaart in het midden van de oven in 60-70 minuten helemaal gaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Moet de custard volledig in de koelkast zijn afgekoeld voordat deze op de appeltaart kan?
Nee, dat hoeft niet per se. Zolang je daarna direct de rest van de toppings toevoegt en de taart in de oven schuift is er niets aan de hand.