Wist je dat ik eigenlijk helemaal niet zo’n fan ben van chocoladecakes? Ik vind het wel lekker hoor, brownies bijvoorbeeld, maar ik kan er gewoon niet heel erg warm van lopen. Geef mij maar een reep chocolade in plaats van een plak cake – daar word ik veel gelukkiger van! Tijdens een rondje Pinterest stuitte ik echter op het recept voor Chocolade Guinness cake van Nigella Lawson. De Guinness sprak me in eerste instantie niet heel erg aan, maar de cake zag er zó lekker uit dat ik hem wel moest proberen. En gelukkig heb ik dat gedaan, dit is misschien wel de meest chocolaty cake die ik ooit heb geproefd. Zo intens!
Wat grappig is: tijdens het proeven van deze cake proefde ik totaal het bier niet, enkel de intense chocoladesmaak. Eén van Tims collega’s, hij was de enige van de 8 mensen die deze cake hebben geproefd, zei echter direct dat hij de Guinness wél heel goed proefde. Hij vond de cake daardoor ook niet zo lekker. Het lastige is dus: ik durf niet echt meer te zeggen of je deze cake lekker vindt als je niet zo van de Guinness bent. Blijkbaar bestaat er dus wel een mogelijkheid dat je het bier proeft. Of het ligt aan de collega in kwestie, dat is natuurlijk ook een optie – haha.
Hoe dan ook: laat het roomkaasglazuur op deze cake in ieder geval niet achterwege, dat maakt de cake 100x lekkerder namelijk.
P.S: wist je dat het Guinness book of records direct gelinkt is aan de brouwerij? De eerste editie werd uitgegeven in 1955 en is bedacht door de Guinness-brouwerij. Het verhaal is eigenlijk best suf maar het schijnt dat er een discussie was over welke jachtvogelsoort sneller zou zijn: de goudplevier of het Schotse sneeuwhoen. Een Londens onderzoeksbureautje heeft uiteindelijk alle gegevens van beide vogeltjes in een boek verzameld en dit boek bleek méga aan te slaan bij het publiek. Uiteindelijk zijn er meerdere edities gemaakt en groeide het uit tot een jaarlijkse uitgave – geinig hè? Het boek zorgde voor gesprekstof in café’s; een fijne bijkomstigheid van Guinness.
Chocolade-Guinness cake
Benodigdheden
- 22 cm springvorm
- elektrische handmixer of keukenmachine
Ingrediënten
- 150 g boter - zacht
- 450 g fijn kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 el vanille-extract
- 200 g crème fraîche
- 250 ml Guinness
- 275 g bloem
- 2,5 tl baking soda
- 150 g ongezoet cacaopoeder
- snuf zout
Voor het glazuur:
- 250 g naturel roomkaas - zacht
- 250 g poedersuiker
- 2 el volle melk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Vet de springvorm in en/of bekleed hem met een vel bakpapier.
- Doe de boter en suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg de eieren en het vanille-extract toe en klop mee.
- Schep terwijl de machine draait de crème fraîche in de kom en schenk de Guinness erbij. Schraap af en toe met een pannenlikker langs de randen en bodem van de kom.
- Doe tot slot alle droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
- Stort het cakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 50-60 minuten in het midden van de oven gaar en laat hem volledig afkoelen.
- Roer voor het glazuur de zachte roomkaas, poedersuiker en melk tot een egaal glazuur.
- Verdeel het glazuur vlak voor serveren over de bovenkant van de cake.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.