Ligt het aan mij of lijken flammkuchen weer een beetje op z’n retour te zijn? Een aantal jaar geleden kon je geen lunchkaart openen of er stond wel flammkuchen op de kaart. Maar tegenwoordig? What happened? Ik ben zelf in ieder geval nog niet klaar met deze flinterdunne, ultiem knapperige ‘pizza’ hoor. En dus maakte ik deze lekkere carpaccio flammkuchen. En ja, die at ik helemaal in mijn eentje op, hij was namelijk VEEL te lekker.
Ik zei net wel zo leuk dat ik er zelf nog lang niet klaar mee ben, maar het aantal flammkuchen-recepten op OMF is ook nog op twee handen te tellen. Note to self: vaker flammkuchen maken want toen ik deze Carpaccio-variant proefde wist ik weer even waarom ik er zo’n fan van ben.
Voor deze Carpaccio flammkuchen bak je de bodem zonder toppings, die voeg je namelijk pas later toe zodat ze lekker vers smaken. Dit zorgt ervoor dat de bodem súper knapperig wordt en dat is natuurlijk wat je wil. Smeer de krokante bodem royaal in met truffelmayonaise en top ‘m af met carpaccio, parmezaan, pijnboompitjes en rucola. Perfecte zomersnack of lichte maaltijd!
Carpaccio flammkuchen
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- deegroller
Ingrediënten
Voor de bodems:
- 215 ml lauwwarm water
- 1 zakje instant gist - 7g
- 350 g bloem
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
Carpaccio toppings:
- 8 el truffelmayonaise
- 250 g carpaccio vlees
- 2 handjes rucola
- 4 el geroosterde pijnboompitjes
- 2 el kappertjes
- 30 g Parmezaanse kaas - geschaafd
- peper en zout
Instructies
- Doe het water en het gist bij elkaar in een kom. Klop dit met een garde of keukenmachine tot een schuimig mengsel.
- Voeg vervolgens de bloem, olijfolie en het zout toe. Kneed het geheel nu met je handen of deeghaken tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven (eventueel met pizzasteen) voor op 250°C boven- onderwarmte.
- Verdeel het flammkuchendeeg in tweeën en rol ieder deel uit tot een zo dun mogelijke bodem.
- Bak de flammkuchenbodems onderin de oven in 12 minuten gaar en krokant.
- Smeer de flammkuchen in met truffelmayonaise en verdeel de rest van de toppings er overheen. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hoi Sabine, voor het maken van een snelle versie flammkuchen gebruik ik Arabisch platbrood. Beleggen met wat je wilt en na 3 minuutjes in de hete oven zit je al te smullen.
groetjes Ingrid
Dat is inderdaad een leuk idee!