Koffielovers opgelet! Ik heb jouw favoriete drankje in de vorm van een cheesecake gegoten en maakte een… Cappuccino cheesecake. YES, zo lekker! Hoewel je wellicht verwacht dat deze cheesecake een no bake-taart is, is dat niet het geval. Ik maakte de gebakken variant dus trek wel even wat tijd uit voor het maken van deze cheesecake. Voor een gebakken cheesecake geldt altijd dat ‘ie de kans moet krijgen om een paar uur op te stijven. Dit komt de textuur namelijk alleen maar ten goede.
Koffietijd!
Voor de koffiesmaak verwerkte ik loeisterke espresso in het beslag. Omdat je de espressopoeder oplost in een lepel heet water, maakt het niet zoveel uit of je grove korrels of fijn poeder gebruikt. De koffie lost immers op dus naderhand merk je daar niets meer van. Een normaal kopje espresso is in ieder geval niet genoeg, die smaak is namelijk lang niet sterk genoeg. Om het cappuccino-gevoel te verkrijgen, maakte ik de cappuccino cheesecake af met een laagje neutrale slagroom en het geheel topte ik af met cacaopoeder. Ziet er heerlijk uit toch?
Mocht je het nou lekker vinden dan kun je de cheesecake eventueel nog wat extra smaak meegeven voor koffieleutjes of café noir te gebruiken voor de bodem in plaats van Digestives. Beide zijn heel lekker! En stel nou dat je geen kinderen hebt die mee eten van deze taart, dan kun je het geheel zelfs nog een beetje opfleuren met een scheutje koffielikeur voor een extra kik.
Bewaren
Een gebakken cheesecake blijft 3-4 dagen goed in de koelkast, maar je kunt deze taart ook heel goed invriezen. Doe dit bij voorkeur wel zonder slagroomtopping, die kun je later altijd nog weer toevoegen. Laat voor het gebruik de cappuccino cheesecake 24 uur in de koelkast ontdooien voordat je hem serveert.
Cappuccino cheesecake
Benodigdheden
- springvorm van 24 cm doorsnede
- vel bakpapier
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
- 50 g boter
- 200 g Digestives - verkruimeld
- 3 el espressopoeder
- 1 el heet water
- 600 g naturel roomkaas
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 1 el bloem of maizena
- 3 eieren
- 1 eidooier
Topping
- 250 ml slagroom
- 25 g poedersuiker
- 1 el cacaopoeder
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte. Zet ook een schaal met een laagje water onderin de oven.
- Smelt de boter in een pannetje en schep hier de koekkruimels door. Stort de bodemmix in de springvorm en druk goed aan met een lepel.
- Los de espressopoeder op in het hete water.
- Doe de naturel roomkaas samen met de sterke koffie, kristalsuiker, vanille-aroma en bloem in een kom en mix dit tot een glad beslag.
- Spatel vervolgens een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het cheesecakebeslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake in 75 minuten gaar.
- Doe de oven uit, zet de deur op een kier en laat de cheesecake nog één uur in de oven staan. Koel de cheesecake daarna volledig af op het aanrecht.
- Dek de springvorm af met plasticfolie en laat de cheesecake minimaal 6 uur of een nacht in de koelkast opstijven.
- Klop de volgende dag de slagroom met poedersuiker stijf en schep dit in een spuitzak. Decoreer de bovenkant van de cheesecake met stijfgeklopte slagroom en bestrooi met cacaopoeder.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
ik vond een heerlijk lekker dessert om tussen doortje of bij groot bezoek te geven
Wat fijn!