Ik heb dit cakeje in de categorie “Bakken” geplaatst, maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk: er komt namelijk geen oven aan te pas. Jep, we gaan een chocoladecake maken zonder hem te bakken. En nee, het wordt ook geen koelkast verhaal. Nieuwsgierig? We gaan een “cake in a mug” maken oftewel een cakeje in een kopje. Welteverstaan binnen vijf minuten inclusief het ‘bakken’.

Cake in a mug
Benodigdheden
- magnetron
- mok (300 ml, magnetron bestendig)
Ingrediënten
- 1 ei
- 3 el suiker
- 3 el cacao
- 3 el melk
- 3 el olie
- 4 el bloem
- snufje zout
Instructies
- Breek het ei in de mok en kluts deze zachtjes los met een vork. Voeg vervolgens hieraan de melk en olie toe en roer goed door.
- Wanneer je dit hebt gedaan voeg je de chocopasta toe en dit meng je zo goed mogelijk door het eimengsel. Even goed roeren met een garde of een lepel, zodat er niet te dikke stukken chocopasta achterblijven.
- Voeg vervolgens de suiker, cacaopoeder en het zout toe en roer het geheel goed door. Voeg 4 eetlepels bloem toe en gebruik hier een zeef voor. Mocht je nou geen geschikte zeef hebben die klein genoeg is voor de mok, kun je met behulp van een vork de bloem een beetje los ‘rullen’ voordat je het aan het chocolademengsel toevoegt. Ik heb het ook met een vork gedaan en dat werkte prima.
- Roer alle ingrediënten voorzichtig door elkaar maar niet te snel en teveel. Ook hier geldt hetzelfde als voor cupcakes: te lang roeren zorgt voor een taai beslag en voor taaie cakes.
- Tenslotte zet je de mok zo’n drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Je zult zien dat het beslag op gaat stijven en boven het kopje uit komt maar dat ziet er juist leuk uit.
En het belangrijkste: het cakeje is verrukkelijk en heeft de perfecte textuur! Zo heb je in een handomdraai een overheerlijke chocolade cake gemaakt terwijl je nauwelijks werk hebt verricht. Super leuk als er visite komt en je het in een leuk kopje klaar maakt.
Overigens is het bovenstaande recept voldoende voor twee koffiekopjes, maar voor de chocoladeliefhebbers heb ik de cake klaargemaakt in een grote mok.
Maak het cakeje af met wat poedersuiker of een flinke dot slagroom met vers fruit. Als je het extra feestelijk wil maken kun je er ook nog wat caramelsaus overheen gieten. Het perfecte comfortfood.
Ahh klinkt heel lekker en simpel! :)
aahh, superleuk zeg! Ik vind dat ik dit wel mag maken vanmiddag.. :)
Ah! Balen dat wij geen magnetron hebben! Superleuk receptje!
Ooh wat super leuk zegg!! en super snell!! Leuk!
Dit heb ik ook wel ‘s gemaakt. Inderdaad lekker!
NEt gemaakt #jammie! we hadden niks in huis en ik had zin in iets lekkers… snel makkelijk lekker ! = perfect!
Leuk dat je hem hebt gemaakt! Is ie goed gelukt?
Wow! Ziet er superlekker uit! Ga ik snel eens proberen :D
Jaa! Hijs gelukt en lekker! Jhomm!
Top! :D
Ik heb dit al eens met olijf olie gemaakt,maar dat was niet lekker. Welke olie heb jij gebruikt?
Ik heb in dit geval ook olijfolie gebruikt omdat ik niets beters in huis had. Vond het helemaal niet vies.
Maar je kunt het beste zonnebloemolie gebruiken, die heeft een neutrale smaak namelijk.
Had hier al eens van gehoord, maar ik vraag me af, kan je op deze manier ook een naturel cake maken? Erg leuk!!
Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet. Het lijkt me wel, maar ik zal het eens proberen!
Ik zag op http://www.livewithlipstick.tk dat ze dit recept had gebruikt. Ik ben echt super nieuwsgierig, ben altijd wel van het uitproberen. Ik ga het morgen maken denk ik.
wat smaakt ie lekker! echt heerlijk en zo gedaan. Ik heb hem uit de ‘mug’ gehaald, en ga er zo marsepiein overheen doen denk ik
Net gemaakt als dessertje, SUPERlekker! :-) Ik had al eens een andere versie gemaakt van cake in a mug, maar die trok op niets!
Denk dat ik dit vanavond maar eens ga proberen! Klinkt lekker (:
Ik heb het net gemaakt precies volgens het recept maar het smaakte helemaal nergens naar. Taaie cake zonder smaak. geen idee wat ik fout heb gedaan..
Hmm misschien oude bloem gebruikt of teveel bloem?
Dit herken ik. Ik vind het taai en zwaar, cake uit de magnetron.