Hoewel ik echt wel mijn best doe om zoveel mogelijk met seizoensgroenten te koken, vind ik veel groenten vaak het hele jaar door gewoon lekker. Nu hebben we in Nederland de mazzel dat veel groenten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Zo zit het ook met bloemkool. Bloemkool is van juni t/m begin november van Nederlandse bodem te krijgen, in de maanden daarna is het meestal een importproduct. Alsnog lekker hoor, maar vaak wel wat aan de dure kant. Nu is het wat mij betreft vandaag nog steeds begin november, dus met een beetje mazzel kun je nog steeds bloemkool van Nederlandse bodem krijgen om deze Buddhabowl met geroosterde bloemkool te maken. Voor deze buddhabowl liet ik me een beetje inspireren door burrito’s, ik gebruikte namelijk best wat Mexicaanse ingrediënten. Ik had dit gerecht dus ook best een Mexicaanse buddhabowl kunnen noemen. De bloemkool is echter toch een ietwat vreemde eend in de bijt maar wel een hele lekkere! Door de bloemkool te kruiden met tacokruiden en te roosteren in de oven wordt de groente heerlijk zacht en intens van smaak. Matcht lekker bij de andere ingrediënten!
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Buddhabowl met geroosterde bloemkool
Ingrediënten
Voor de buddhabowl:
- 300 gr zilvervliesrijst*
- 1 kleine bloemkool - in kleine roosjes
- 2 el tacokruiden
- 1 avocado - in plakjes
- 150 gr mais - uit blik, afgespoeld
- 100 gr zwarte bonen - uit blik, afgespoeld
- 2 tomaten - in kleine blokjes
- 1/2 ui - gesnipperd
- 1 el verse peterselie - fijngehakt
- sap van 1/2 limoen
Voor de avocadosaus:
- 1 avocado - uitgelepeld
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1 el olijfolie
- 50 ml water
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Leg de bloemkoolroosjes op de bakplaat en besprenkel ze met olie en de tacokruiden. Schep goed om, verspreid de bloemkoolroosjes over de bakplaat en rooster de bloemkool in 20-25 minuten zacht.
- Kook ondertussen de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Maak een salsa door de tomaten, ui, verse peterselie en limoensap door elkaar te scheppen.
- Maak als de bloemkool bijna klaar is de avocadosaus. Doe alle ingrediënten in een hakmolentje of foodprocessor en maal het geheel fijn tot een gladde saus. Gebruik het water om de saus dunner te maken.
- Schep de gekookte zilvervliesrijst in kommen en schep hier de mais, zwarte bonen, tomatensalsa en plakjes avocado bovenop.
- Verdeel de geroosterde bloemkoolroosjes over de buddhabowl en besprenkel het geheel met de avocadosaus.
Neeeee maar wat was deze bowl lekkerrrrrr….. ik ga deze, op zeker vaker maken! Ik ben er blij mee!!! Heerlijk