Moest je even twee keer kijken bij het lezen van het woord ‘Bibimbap’ of had je direct in de gaten waar ik het over heb? Toen ik voor het eerst over Bibimbap hoorde dacht ik dat het een broodje zou zijn, geen idee waarom! Maar niets is minder waar! Bibimbap is namelijk een populair Koreaans gerecht dat letterlijk vertaald gemixte rijst betekent. Het is een bowl met kleefrijst, afgetopt met diverse groenten, eventueel vlees, een gebakken ei en het belangrijkste: gochujang. Gochujang is een gefermenteerde peperpasta die behoorlijk pittig is. Het is een ingrediënt dat zich niet héél makkelijk 1 op 1 laat vervangen omdat het een hele unieke smaak heeft. Gelukkig is Gochujang niet zo lastig te vinden, je kunt het namelijk online bestellen bij Amazing Oriental. Mocht je daar nou helemaal geen zin in hebben dan zou je een ander soort peperpasta kunnen gebruiken, bijvoorbeeld harissa. Gaat wel het Koreaanse tintje van dit gerecht een beetje verloren.
Voor deze bowl gebruikte ik wortel, taugé, shiitake en spinazie als groenten. Ook marineerde ik een beetje kipdijfilet maar dit kun je vervangen door biefstukreepjes, vis die jij lekker vindt of bijvoorbeeld tempé of tofu.
Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst van deze Bibimbap, het is helemaal niet lastig om te maken!
P.s: sta je op het punt om de gochujang te bestellen bij Amazing Oriental, bestel dan ook een zak kleefrijst (ketan rijst) mee! Dit is de beste rijst om te gebruiken voor de bibimbap. Doordat de korrels aan elkaar blijven plakken kun je dit gerecht uitstekend eten met chopsticks.
Bibimbap
Ingrediënten
Kleefrijst
- 1 koffiekopje kleefrijst
- 0,75 koffiekopje water
- 1 tl rijstazijn
Kip
- 250 g kippendijfilet - in reepjes
- 3 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 el sojasaus
- 1 el honing
- 2 tl sesamolie
Groenten
- 3 teentjes knoflook - fijngehakt
- 2 tl sojasaus
- 2 tl sesamolie
- 250 g shiitake
- 150 g wortel - julienne
- 100 g taugé
- 200 g spinazie
Gochujang saus
- 4 el gochujang chilipasta
- 1 el sesamolie
- 1 tl kristalsuiker
- 1 el water
- 2 el rijstazijn
- 2 tl sojasaus
- 1T teentje knoflook - fijngehakt
En verder
- 2 eieren
- geroosterde sesamzaadjes
Instructies
- Let op: ik volg de bereidingswijze voor de kleefrijst die op de verpakking staat. Check dus even de rijstverpakking van jouw rijst hoe je deze het beste kunt bereiden!Spoel de kleefrijst een keer af onder de kraan en doe de rijst met het water, de rijstazijn en een snufje zout in een pan.
- Breng het water aan de kook en kook de kleefrijst 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan gaar.
- Doe alle ingrediënten voor de kip bij elkaar in een kom en roer dit goed door. Bak de kipreepjes in 15 minuten in een droge koekenpan gaar.
- Roer voor de groenten de knoflook, sojasaus en sesamolie door elkaar.
- Verhit een tweede koekenpan op het vuur en bak hierin de shiitake zacht. Blus af met de helft van het sausje.
- Haal de shiitake uit de pan en voeg de spinazie toe. Bak deze tot de spinazie helemaal is geslonken en blus af met de rest van de saus.
- Schep de kleefrijst in twee diepe borden en verdeel hier de wortel, taugé (blancheer deze eventueel kort), shiitake, kipreepjes en spinazie overheen.
- Bak twee eitjes en leg deze bovenop de groenten.
- Roer alle ingrediënten voor de gochujang-saus door elkaar en sprenkel een beetje van de saus over de Bibimbap. Maak af met sesamzaadjes en serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.