We gaan langzaamaan weer richting de zomer, tijd om alvast wat fijne barbecue-recepten met jullie te gaan delen want voor je het weet is het weer zover! Op OMF heb ik al vaker recepten gedeeld waarin ik kip en cola combineer. Ik denk dat we allemaal ondertussen wel weten dat deze twee ingrediënten hand in hand gaan. Speciaal voor aankomende zomerseizoen bedacht ik deze BBQ Coca-Cola kipsaté. Voor dit recept gebruikte ik echter niet Coca-Cola regular maar Coca-Cola life. Deze variant is gezoet met onder andere stevia-extract waardoor dit gerecht verantwoorder wordt.
Coca-Cola life
Wellicht heb je ze al wel eens gespot: de flessen Coca-Cola met het groene label. Coca-Cola heeft deze vorig jaar geïntroduceerd onder de naam Coca-Cola life: een nieuwe Coca-Cola die 45% minder suiker bevat dan Coca-Cola regular. Coca-Cola life is gezoet met een mix van suiker en stevia-extract, zoetstoffen van natuurlijke oorsprong. Hierdoor bevat een glas van 250 ml Coca-Cola life voortaan 58kcal en 15 gram suiker.
Stevia
De afgelopen jaren hebben we al veel over stevia kunnen horen maar ik wil graag je geheugen nog even opfrissen. Stevia-extract wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia Rebaudiana plant, ook wel honingkruid genoemd. Het is een kleine struik afkomstig uit Paraguay die inmiddels wereldwijd in verschillende landen wordt verbouwd. In 2011 keurde de Europese Unie het gebruik van stevia-extract goed en sinds vorig jaar past Coca-Cola dit toe als zoetstof in Coca-Cola life.
Zoetstoffen uit stevia zijn 200 tot 300 keer(!) zoeter dan suiker en bevatten geen calorieën. Dit maakt Coca-Cola life een verantwoorder alternatief.
Cola en kip gaan altijd bijzonder goed samen en aangezien we langzaam weer naar de zomer toegaan, bedacht ik een recept voor de barbecue: BBQ Cola Kipsaté met Coca-Cola life.
BBQ Cola Kipsaté
Wat heb je nodig? (± 10 stokjes)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 70 gram tomatenpuree
- 1 eetlepel worcestersauce
- 150 milliliter Coca-Cola life
- 800 gram kipfilet
- cayennepeper
- peper en zout
- 10 satéstokjes
1. Rasp de ui en de knoflook en doe deze samen met de tomatenpuree, de worcestersauce en Coca-Cola life in een kom. Klop het geheel met een garde tot een marinade. Breng de marinade op smaak met cayennepeper, peper en zout.
2. Snijd de kipfilet in blokjes en schep deze door de marinade. Laat de kip minimaal twee uur in de koelkast marineren.
3. Week ondertussen de satéstokjes in koud water. Zo voorkom je dat ze straks verbranden op de barbecue.
4. Rijg de kipfilet aan de satéstokjes en grill ze direct boven de kolen op de barbecue tot de kip gaar is.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Coca-Cola
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit klinkt gooooed! Zou mijn vriend echt heerlijk vinden. Ga ‘m onthouden!
Deze gaat nu meteen op mijn Pinterest bord. De eerstvolgende BBQ gaan deze kipspiesjes erop hoor!
Klinkt erg goed! Als wij een barbecue hebben ga ik ze zeker maken!
hoi hoi,
dit klinkt erg lekker, maar heb je niet juist de suiker van normale cola nodig om zo een sticky kip te krijgen ???
Als je hele plakkerige kip wil (dat is deze inderdaad niet) dan kun je de normale Cola gebruiken. Qua zoetheid zit je met deze wel goed.