Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd en wordt in Italië dan ook meestal geserveerd als voorgerecht. Vaak bestaat het uit een schaal met Italiaanse vleeswaren, gegrilde groenten en diverse kazen. Ik ben dol op antipasti en vind het heerlijk om zo’n schaal op tafel te zetten. Onlangs had ik onwijs veel zin om een caprese salade als avondeten te eten, maar dat vind ik het toch ook weer nét niet. Daarom besloot ik er iets extra’s mee te doen. Ik maakte een Antipasti salade! Super makkelijk, onwijs lekker als je ervan houdt en heerlijk om te serveren bij een romig soepje en knisperend vers ciabattabrood. Ik serveerde deze salade dit keer in een roestvrijstalen schaal, maar op een houten bord was het wellicht (nog) leuker geweest.
Wat heb je nodig? (2 personen als hoofdgerecht)
- 1 zakje gemengde rucolasalade
- goede extra vergine olijfolie
- 2 bolletjes (buffel)mozzarella
- 2 grote tomaten
- verse peper
- pesto of tomatentapenade
- verse basilicum
- Italiaanse vleeswaren*
*Hiermee kun je variëren. Kies bijvoorbeeld voor parmaham, spinata romana, salami, pancetta of coppa. Ik kocht zelf een pakje Italiaanse vleeswaren, hier zitten vaak al drie verschillende soorten in. Lekker voor de variatie.
1. Was de sla nog één keer grondig en breng op smaak met olijfolie. Meer heeft het niet nodig. Als je een goede olijfolie gebruikt hoef je er naar mijn idee niets meer aan toe te voegen. Ik gebruikte zelf Fattoria Bernardini van Olioliva.
2. Maak een Salade Caprese bovenop de sla door om en om plakjes mozzarella en tomaat neer te leggen. Strooi wat verse peper over deze salade en leg op ieder plakje mozzarella een likje pesto of tomatentapenade. Pesto vind ik zelf wat lekkerder, maar omdat Tim een notenallergie heeft ben ik dit keer voor tapenade gegaan.
3. Leg in het midden van de schaal de Italiaanse vleeswaren op een speelse manier neer.
4. Strooi verse blaadjes basilicum over de hele salade.
Jammie, ik vind dit zo lekker. Ik ben gék op Italiaans eten, het liefst eet ik het iedere dag. Natuurlijk kun je nog veel meer met deze salade doen dan ik heb gedaan. Strooi er Parmezaanse kaas overheen, meng verse olijven door de salade of serveer er gegrilde groenten bij. Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt salades altijd zo lekker. Een kommetje romige (paddenstoelen)soep en ciabattabrood met een likje kruidenboter maakt het helemaal af.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ziet er heerlijk uit!
Heerlijk! Laatst tijdens die mooie zondag ook een heerlijk plateau met vleeswaren en kaasjes op hmmm!