Buffalo Chicken is een immens populair gerecht uit de Amerikaanse keuken. Het gaat hierbij vaak om een diep gefrituurd stuk kip, veelal een vleugel of een drumstick, die vervolgens geserveerd wordt met een Buffalo wing saus. Het is jammer dat dit gerecht nog niet naar de Europese keuken is overgewaaid, want het is echt lekker. Onlangs wilde ik proberen om de Buffalo Chicken pizza van New York Pizza na te maken voor Fastfood Friday, maar ik had hier Buffalo hot sauce voor nodig. En tsja, zie dat maar eens te krijgen in Nederland. Er zat niets anders op om er zelf mee aan de slag te gaan. Vandaag deel ik het recept voor Buffalo wing saus die ik maakte. Lekker om als dipsaus te serveren, maar ook als basis voor op de pizzabodem! De saus is wel vrij pittig, dus wees niet te enthousiast met dippen.
Wat heb je nodig?
- 125 ml rijstwijn*
- ½ eetlepel chilipoeder
- 1 theelepel Pimentón (gerookt paprikapoeder)
- 1 theelepel zoete paprikapoeder
- ½ eetlepel knoflookpoeder
- ½ theelepel uienpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel kristalsuiker
- ½ theelepel gemalen peper
- 1 eidooier
- 2 theelepels maïzena
- water
*Rijstwijn is tegenwoordig gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, je vindt het in het Oosterse (Japanse) schap. Ik gebruikte zelf een flesje ‘Mirin Seasoning’ van Saitaku.
1. Doe de rijstwijn in een steelpannetje en voeg hieraan de gedroogde specerijen toe. Roer even goed door tot de droge ingrediënten opgelost zijn en breng het geheel aan de kook.
2. Draai het vuur laag zodra de wijn kookt en laat het vijf minuten zachtjes bubbelen.
3. Klop ondertussen de eidooier los en voeg hier twee eetlepels water en twee theelepels maïzena aan toe. Klop goed los tot een papje en voeg dit bij de rijstwijn.
4. Roer de saus goed door tot het maïzenapapje volledig is opgelost, de saus zal nu dikker worden. Voeg beetje bij beetje extra water toe als je de saus te dik vindt. Net zolang tot de saus de gewenste dikte heeft.
5. Verwarm het geheel nog een kleine minuut door en de saus is klaar voor gebruik.
Ondanks de grote hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt is de saus heel makkelijk om te maken. Je kunt hem overigens ook prima een paar dagen in de koelkast bewaren, mits je hem goed afsluit. Verwarm de saus na afkoeling gewoon weer voorzichtig in een pannetje en serveer hem hierna direct.
Het fijne aan die grote hoeveelheid ingrediënten is wel dat je lekker kunt variëren met smaak. Mocht de saus voor jou te pittig zijn, laat je de chilipoeder achterwege of voeg je wat meer suiker toe. Geen fan van knoflook, laat dat er dan lekker uit.
De hoeveelheid saus zoals het hierboven beschreven staat is voldoende voor vier – vijf pizzabodems.
Lijkt me erg lekker! Heerlijk zo voor een avondje buiten
Waar haal jij gerookt paprikapoeder vandaan? Ik kom het regelmatig tegen in Amerikaanse recepten, maar heb het hier nog niet kunnen vinden in een supermarkt.
Ik heb mijne gekregen van collega foodblogger Pauline, maar je kunt het online bestellen bij bijvoorbeeld Dille & Kamille.
Dank je!
De Amerikaanse recepten zijn (afhankelijk natuurlijk van waar je het haalt) veel minder complex.
Zelf heb ik een hele goede imitatie kunnen maken met het volgende:
50 gram boter laten smelten, hierbij een half-driekwart kopje sriracha saus (bij de toko te koop) en 1 kwart witte azijn. Goed mengen en na afkoelen in een zak spuiten. Chicken wings erbij, goed schudden en voila :)
Ah, bedankt voor het recept! Ik zal deze eens proberen.
Kort vraagje. Bij dille en kamille heb je twee soorten gerookte paprikapoeder, de zoete of de scherpe. Welke versie gebruik jij hiervoor?
Ik heb hier zelf de pikante voor gebruikt.
Dank je wel voor het recept van de saus. Ik heb hem nu 2 keer gemaakt voor in de Buffalo chicken soup.
Oeh, die soep klinkt goed!