Fastfood Friday: Oreo baklava

Huh?! Een baklava recept online op Fastfood Friday? Maar dat is toch juist súper veel werk. Ja, ik hoor je. En ja, dat dacht ik ook! Maar een tijdje terug zag ik via Instagram een Reel met daarin een foolproof recept voor baklava. Baklava met nog steeds veel laagjes filodeeg maar in plaats van ieder afzonderlijk laagje in te vetten, werd de boter gewoon huppakee over alleen de bovenste laag geschonken. En als je ervoor hebt gezorgd dat je alle laagjes hebt ingesneden, dan loopt die boter dus gewoon overal doorheen. Resultaat? Baklava die binnen 20 minuten in de oven staat in plaats van binnen drie uur – haha. Ik maakte Oreo baklava, lekker zoet.

Die Oreo baklava is niet helemaal mijn idee overigens. Ik kreeg een tijdje terug een proefpakket thuisgestuurd van Serifoglu; een Turkse bakker die met name in het westen van het land bekend is. In de webshop vind je meerdere zoete lekkernijen maar met name hun baklava is ge-ni-aal. Ik kreeg diverse soorten en tijdens een rondje neuzen in hun webshop zag ik dat ze ook Oreo baklava aanboden. Dat moest ik zelf even proberen vond ik. Ik nam een flinke handvol walnoten, een rol Oreo’s en maalde die samen fijn in de foodprocessor. Dit alles ging tussen verschillende laagjes filodeeg in, boter er overheen en hoppa, de oven in. Met deze methode kan iedereen baklava maken. En snel ook!

Voor het maken van de baklava gebruikte ik koelvers filodeeg. Dat vind je bij iedere Turkse supermarkt maar tegenwoordig gelukkig ook weer bij Albert Heijn. Mocht je het niet kunnen vinden, dan is filodeeg uit de vriezer ook prima. Maar ik gebruik dat in principe niet want ik krijg het nóóit heel uit de verpakking.

Oreo baklava

Oreo baklava

No ratings yet

Oreo baklava

Deze baklava is heerlijk van smaak dankzij de walnoten en Oreo. En met mijn snelle foolproof methode, kost het je ook nog eens niet zoveel tijd!
Porties40 stukjes
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Benodigdheden

  • 1 ovenschaal (40x30 cm)
  • Foodprocessor

Ingrediënten

  • 2 pakken koelvers filodeeg
  • 150 g walnoten
  • 150 g Oreo's
  • 1 el kaneelpoeder
  • 250 g roomboter
  • 200 ml water
  • 400 g kristalsuiker
  • 1 el citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de ovenschaal goed in.
  • Leg de inhoud van het eerste pak filodeeg in de ovenschaal.
  • Maal de walnoten samen met de Oreo's en het kaneelpoeder in een foodprocessor fijn en verspreid de mix over de plakjes filodeeg die je net in de ovenschaal hebt gelegd.
  • Leg de inhoud van het andere pak filodeeg over de noten-Oreomix en snijd het filodeeg tot de bodem van de ovenschaal in.
  • Smelt de boter en schenk de boter over de volledige inhoud van de ovenschaal en bak de baklava in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak ondertussen de siroop. Doe hiervoor het water, de suiker en citroensap in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Laat even goed bubbelen tot alle suiker is gesmolten.
  • Schenk de suikersiroop over de baklava zodra deze uit de oven komt en laat helemaal afkoelen voordat je het serveert.
Gang: tussendoortje
Keuken: Turks
Trefwoord: baklava, fastfood friday, filodeeg, oreo baklava, walnoten, zoete snack

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Oreo baklava

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close