Het is alweer veel te lang geleden dat ik op persreis was naar Japan, maar in ieder geval at ik op mijn laatste dag daar op het vliegveld een mystery gerecht. Tenminste: dat was het voor mij want ik koos het gerecht van een plaatje. Het zag er smakelijk uit, maar er was nergens een Engelstalige omschrijving te vinden dus tja, dan is het altijd maar afwachten wat je krijgt. Inmiddels ben ik op culinair vlak iets meer onderlegd en weet ik dat ik toentertijd kip katsu at, oftewel: gefrituurde kip. Kip Katsu kun je zo bestellen, met een beetje rijst ernaast, maar ook in de vorm van curry. Het grappige is: Kip Katsu curry is niet echt een authentiek gerecht. Je kunt namelijk iedere soort curry kiezen die jij lekker vindt, dit combineren met rijst en kip katsu en je hebt kip katsu curry. Zo lekker makkelijk allemaal!
Japanse curry roux
Ik maakte zelf een vegetarische Japanse curry bij de Kip Katsu. Curry’s kennen we natuurlijk uit India en Thailand, maar die curry’s smaken wel echt anders. Japanse curry’s zijn iets minder kruidig en niet per se pittig. De hoofdingrediënten van Japanse curry zijn meestal wortel, aardappel en ui maar ik had niet zoveel zin in wortel en aardappel en maakte mijn curry met shiitake en ui. Ook hartstikke lekker!
De basis van Japanse curry bestaat uit Japanse curry roux. Dit is vergelijkbaar met roux zoals wij het kennen (boter en bloem), maar dan voorzien van droge specerijen waaronder kerriepoeder. Vanuit die Japanse roux bouw je de curry verder op met groenten, kokosmelk en bouillon. Ik dook zelf mijn kruidenlade in voor de specerijen, maar je kunt ook voor een short cut kiezen en naast kerriepoeder garam masala gebruiken.
Kip Katsu curry
Benodigdheden
- frituurpan of koekenpan met laagje olie
Ingrediënten
Voor de curry:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kardemom
- 1/2 tl nootmuskaat
- 500 ml kippenbouillon
- 100 ml kokosmelk
- 1 el donkere sojasaus
- 1 tl kristalsuiker
- 1 ui - in grove stukken
- 100 g shiitake
Voor de Kip Katsu:
- 4 kipfilets
- 100 g bloem
- 1 ei - losgeklopt
- 100 g panko
En verder:
- gekookte rijst
Instructies
- Begin met het maken van de curry. Smelt hiervoor de boter in een pan.
- Voeg de bloem en droge specerijen aan de gesmolten boter toe en bak dit al roerend mee tot de mix een beetje zanderig begint te worden.
- Voeg dan de kippenbouillon, kokosmelk, donkere sojasaus en kristalsuiker toe. Roer het geheel tot een klontvrij mengsel en breng de curry aan de kook.
- Doe de ui en shiitake in de pan en kook de curry op laag vuur ongeveer 20 minuten tot de ui helemaal zacht is.
- Leg de kipfilets tussen een vel bakpapier en sla ze met een deegroller een beetje plat.
- Wentel de kip door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door de panko.
- Frituur de kip in de frituurpan of hete olie in 10 minuten aan alle kanten goudbruin en van binnen gaar.
- Schep de gekookte rijst met de Japanse curry op een bord.
- Snijd de Kip Katsu in repen en verdeel deze over de rijst en curry. Serveer direct.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat een heerlijk recept, deze Kip katsu curry! Eigenlijk zo klaar en voor herhaling vatbaar hoor!
Erg lekker. En leuk om te maken met mijn 9 jarige zoon. De kip geeft het net dat beetje extra. We hebben ervan genoten, dank je wel!
Wat leuk dat jullie het samen hebben gemaakt! En inderdaad, de kip maakt het extra lekker haha.
Ook hier al gemaakt, zeker de frituurde krokante kip voegt echt wat toe in dit recept. Persoonlijk vond ik de kerrie wel erg overheersen, volgende keer gebruik ik denk ik ook 1 theelepel daarvan ipv 1 eetlepel. Maar desalniettemin was het een succes!
Wat fijn!
Echt een top recept! En heel blij om eindelijk eens een niet-waterige curry zelf te kunnen maken. Dank voor het recept.
Dit is lekker! Een paar uur geleden gemaakt.
Ik wou zelf iets meer groen en heb wat korte sperzieboontjes even gekookt en daarna gebakken in zonnebloem olie en soya saus.
Wij zijn beide geen fan van curry, ik had iets te veel gemaakt en ALLES was op!
Bedankt!
Deze zit in mijn hoofd en is top om even uit je mouw te schudden.
Wat goed! Fijn dat het in de smaak viel.