Susan Aretz en ik, wij snappen elkaar. Naast dat ze een leuke foodcollega is, is ze ook collega kookboekauteur en heeft ze inmiddels TWEE borrelboeken op haar naam staan. Na Borreltijd is het nu tijd voor Wereldwijd Borreltijd en tja… dat boek is mij op het lijf geschreven natuurlijk. Het is niet voor niets dat jullie regelmatig snackdiners voorbij zien komen in mijn eetoverzicht! Het boek plofte nog niet zolang geleden op mijn deurmat en ik ging aan de slag met de Lamskofte saucijzenbroodjes. Vandaag het recept en iets meer informatie over het boek.
Wereldwijd Borreltijd
De naam zegt het al een beetje, maar in Wereldwijd Borreltijd gaat Susan nog een stapje verder met haar befaamde borrelhapjes. Er is wereldwijd nog zoveel te ontdekken dat ook geweldig lekker is op een borrelplank! Denk aan hartige Indiase crackers, heerlijke borrelboters, spannende cocktails en mocktails…
Alles ziet er ongelofelijk lekker uit (wat mede de verdienste is van een van mijn favoriete foodfotografen overigens, Mitchell van Voorbergen), maar ik begon met name te kwijlen van alle Aziatische hapjes in het boek. Gyoza met kip & shiitake bijvoorbeeld, Korean beef bao’s, Ebi Katsu… YUHUM.
Met Wereldwijd borreltijd heb ik direct zin om een feestje te organiseren en om daarvoor een hele dag in de keuken te staan, hoe heerlijk.
Hoewel ik had verwacht dat dit boek ingedeeld zou worden op streek/land/regio, is dat niet het geval. En eigenlijk is dat juist veel handiger want in de inhoudsopgave kun je direct een keuze maken tussen kaas, vega, kip, vis, vegan of vlees. Dat scheelt je een hoop zoeken!
Overigens ga ik ook nog een betere blik werpen op het hoofdstuk In het glas, want bij een goede borrelplank hoort een lekkere borrel. En laat ik daar nou net niet helemaal thuis in zijn…
Wereldwijd Borreltijd is een must have voor iedere liefhebber van een goedgevulde borrelplank, die net iets verder wil gaan dan de standaard blokjes kaas en plakjes worst.
Het boek is voor €22,99 o.a. te koop via Bol.com.
Lamsköfte saucijzenbroodjes
Ja goed, ik koos er dus voor om de Lamskofte saucijzenbroodjes te maken. Ik ben namelijk dol op saucijzenbroodjes én lamsköfte. Omdat het recept in het boek niet is voorzien van een foto, heb ik geen idee of ze identiek zijn aan het idee van Susan, maar zelf vond ik ze bijzonder goed gelukt. En kijk hoe lekker knapperig het bladerdeeg is geworden in de oven! Zó lekker!
Kleine kanttekening: Susan beschrijft in haar recept hoe zij wil dat je het bladerdeeg snijdt, maar ik was daar stiekem iets te lui voor en koos voor de makkelijkere manier: oprollen en dan pas snijden. Hierdoor heb ik 8 medium-size saucijzenbroodjes uit het recept gehaald.
Lamsköfte saucijzenbroodjes
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 250 g lamsgehakt
- 1 ei
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl zout
- 2 tl milde harissa
- 2 lente-uitjes - dungesneden
- 15 g verse peterselie - fijngesneden
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei - losgeklopt
- 1 el maanzaad
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Meng het gehakt met het ei, de chilipoeder, zout, harissa, lente-ui, verse peterselie en de knoflook.
- Rol het bladerdeeg uit en verdeel het gehakt in een lange reep over de breedte van het vel bladerdeeg.
- Rol het bladerdeeg helemaal op en druk de vouwrand goed dicht.
- Snijd de rol gevulde bladerdeeg in 8 stukken en verdeel deze over de bakplaat.
- Smeer de bovenkant van de saucijzenbroodjes in met losgeklopt ei en verdeel hier het maanzaad overheen.
- Bak de broodjes 25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oeh jums, een extra borrel recept kan er altijd bij . Zijn deze na afbakken ook goed in te vriezen? En na ontdooien even oppiepen in de oven?
Ik zou ze voor het afbakken invriezen, dan blijven ze lekker vers als je ze wilt eten.
Ze zijn heerlijk, heb gelijk het boek aangeschaft. Ga morgen een tapasplank maken, Grieks/Turks, daar komen ze ook op de plank. Bedankt voor het recept en de tip voor het boek
Wat leuk, veel plezier met het boek!