Een tijdje geleden deelde ik onderstaande foto’s op mijn Instagram. Het draaide in die post om de wijn en niet om het ULTIEME comfortfood dat je ook nog op de foto ziet: Bacalhau com natas. Bacalhau com natas is een klassiek Portugees gerecht dat, als ik mijn collegaatje Wies moet geloven, ook altijd erg in de smaak valt bij kinderen. Toen ik het gerecht maakte en thuis op tafel zette bleek dat inderdaad zo te zijn; onze kinderen hebben hun vingers er nog net niet bij afgelikt! Ik vroeg jullie of er interesse was in het recept en er wordt volmondig JA gezegd, dus bij deze!
Bacalhau
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij deed de naam Bacalhau direct aan Bakkeljauw denken: gezouten en gedroogde kabeljauw. En dat blijkt nou precies te zijn wat het is! Bacalhau is gedroogde, gezouten kabeljauw. Bacalhau com natas is een van de meest populaire gerechten om Bacalhau in te verwerken al moet ik heel eerlijk bekennen dat ik voor dit recept verse kabeljauw heb gebruikt. Altano (het wijnmerk) stuurde mij alle ingrediënten voor dit gerecht toe en daar zat een flinke hoeveelheid verse kabeljauw bij. Hoe het klassieke gerecht smaakt weet ik dus niet, maar ik deze variant met verse vis was in ieder geval al onwijs lekker!
Als ik het in het kort moet omschrijven is het een ovenschotel met aardappelen, kabeljauw, bechamel en lekker veel kaas. Meer comfort dan dat wordt het bijna niet.
Bacalhau com natas
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- ruime ovenschaal (20x30cm bijv.)
Ingrediënten
- 500 g aardappelen - in blokjes
- 100 ml olijfolie
- peper en zout
- 400 g kabeljauw
- 2 laurierblaadjes
- 5 teentjes knoflook - fijngehakt
- 2 uien - gesnipperd
- 75 g boter
- 40 g bloem
- 800 ml volle melk
- 1 tl nootmuskaat
- 250 ml slagroom
- citroensap
- 1 eidooier - opgeklopt
- 100 g mozzarella - geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verspreid de aardappelblokjes over de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout overheen. Bak de aardappelen 15 minuten in het midden van de oven tot ze krokant zijn.
- Leg de moten kabeljauw in een pan met water. Doe een laurierblaadje in de pan en breng het water aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt en kook de vis 5 minuten.
- Haal de kabeljauw uit het water. Verwijder eventueel het vel en trek de vis uit elkaar.
- Doe 100ml olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en het overige laurierblaadje aan.
- Voeg dan de kabeljauw toe, roer goed door en laat de vis helemaal gaar worden. Voeg dan de gebakken aardappelen toe en schep goed om.
- Maak ondertussen de bechamel. Smelt hiervoor de boter in een steelpan en voeg de bloem te. Roer goed door met een garde en laat de bloem een paar seconden bakken.
- Voeg al roerend de melk toe en roer de saus tot het mengsel dikker is geworden.
- Breng de bechamelsaus op smaak met zout en nootmuskaat. Voeg als laatste de slagroom, het citroensap en de opgeklopte eidooier toe. Laat de saus nog 10 minuten koken.
- Verdeel het kabeljauw-aardappelmengsel over de ovenschaal. Schenk de bechamelsaus hier overheen en strijk de bovenkant glad.
- Verdeel de geraspte mozzarella over de ovenschaal en bak de Bacalhau com natas in het midden van de oven ongeveer 10-20 minuten tot de bovenkant bruin kleurt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Net gegeten. Erg lekker!