Ik wilde graag een Wellington maken omdat ik dat één van de ‘op en top’ Kerstgerechten vind. Echter kennen we de variant met vlees wel, daar staat het internet vol mee en ook op OMF kun je een – natuurlijk de allerlekkerste – variant terugvinden. Maar eentje zonder vlees vond ik gewoon een bijzonder goed idee en dus vulde ik hem met andere winterse ingrediënten. Met name veel kastanjechampignons, maar ook twee portobello’s, walnoten, ricotta, oude kaas en gebakken spinazie. En nog meer dan dat, maar dat zie je wel in het ingrediëntenlijstje terug.
Voor de zekerheid nam ik twee rollen bladerdeeg mee omdat ik niet wist welke grootte ik kon verwachten. Champignons slinken, en spinazie al helemaal. Van die twee kon er dus ook een behoorlijke hoeveelheid op het boodschappenlijstje. Door o.a. de ricotta, oude kaas en walnoten wordt de boel een stevige massa. Zo stevig dat je het in een cakevorm (voorzien van een laag bakpapier) kan duwen en zo hop, op het eerste vel bladerdeeg kunt storten. Verliest z’n vorm niet dus daarna leg je het andere vel er overheen en met de restjes deeg kun je nog even creatief doen. Zoals ik ook heb gedaan ;-)
Wellington met Kastanjechampignons en Walnoten
Benodigdheden
- Foodprocessor
- Grote mengschaal
- Cakevorm
Ingrediënten
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 5 takjes tijm enkel de blaadjes, fijngehakt
- 800 gram kastanjechampignons in stukken
- 2 portobello's in stukken
- een scheut balsamicoazijn
- zout
- 300 gram verse bladspinazie
- 200 gram walnoten 100 gram gemalen / 100 gram grof gemalen
- 250 gram ricotta
- 150 gram oude kaas geraspt
- peper
- 2 rollen bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan, en voeg de gesnipperde ui toe. Bak op middelhoog vuur een beetje glazig en voeg dan de knoflook en tijm toe. Roer even goed door, bak het rustig een beetje en voeg dan de in stukken gehakte kastanjechampignons en portobello's toe.
- Wanneer je de kastanjechampignons en portobello's even gebakken hebt met het kruidenmengsel, voeg je de scheut balsamicoazijn toe. Laat dit met het vocht van de champignons inkoken op zacht tot middelhoog vuur. Roer af en toe door en voeg een beetje zout toe. Het inkoken heeft even tijd nodig maar het vocht zal vanzelf verdwijnen. Wanneer dit het geval is draai je het vuur uit, en doe je het champignonmengsel in een grote mengschaal.
- Verhit opnieuw een beetje olijfolie in de pan en laat de spinazie hierin slinken. Beetje bij beetje voeg je de spinazie toe, totdat je de volledige 300 gram in de pan hebt zitten en het allemaal geslonken is. Voeg de spinazie daarna toe aan de champignons in de mengschaal.
- Zorg ervoor dat de walnoten op de juiste wijze gemalen en gehakt zijn, en voeg het toe aan het mensel in de schaal. Voeg ook de ricotta en de oude kaas toe, wat peper en roer alles goed door elkaar tot een stevige massa.
- Rol een vel bladerdeeg uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Doe het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm, en druk het geheel goed aan. Stort het mengsel vervolgens op het vel bladerdeeg en verwijder de bakvorm en het bakpapier. Leg het andere vel bladerdeeg er overheen en druk voorzichtig aan. Snijd de rondom de rand weg (houd 1cm speling over), en druk de randen aan met een vork.
- Smeer de Wellington in met een laagje ei. Van het overtollige deeg kun je vormpjes maken en deze op de Wellington plakken. Ook de vormpjes smeer je in met een laagje ei en het geheel schuif je vervolgens in de oven voor 45-5- minuten. Klaar wanneer het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Notities
- Ik heb aangegeven dat dit recept voor 8 personen is, maar dat hangt natuurlijk helemaal af van de dikte van de plakken die je snijdt. Daarbij; is het een hoofdgerecht of bijgerecht tijdens jouw diner? Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Grappig, kastanjechampignons en portobello’s zijn precies hetzelfde. Portobello’s zijn gewoon wat groter gegroeide kastanjechampignons. ;-) Meestal worden portobello’s juist gebruikt om te vullen. :-)
Goedemiddag,
Kan je de vulling ook eerder voorbereiden en dan pas op het moment van afbakken in het bladerdeeg doen?
Alvast bedankt!
?
Dat kan zeker! Ik zou de vulling dan wel even goed laten uitlekken omdat de kans bestaat dat er bij het bewaren vocht uit komt lopen.
Kan je deze variant ook met Ossenhaas of ander vlees maken? Dank je wel voor je reactie :)
Dat kan, maar dan zou ik gewoon een recept voor Beef Wellington opzoeken.