Cronuts, deze gouden combinatie van een donut en croissantjes deelde ik een keer eerder op Ohmyfoodness toen ik Gin & Tonic cronuts maakte. Onwijs lekker, maar ik was wel weer eens toe aan een tweede variant. Zie hier het resultaat van mijn brainstorm en knutselen in de keuken: een Oreo Cronut. Knapperig maar luchtig cronutdeeg, gevuld met Oreo botercrème, afgetopt met witte chocolade en stukken Oreo. Bommetjes hoor maar oh zo lekker. Neem een cronut voor de lunch en je hoeft de rest van de middag niets meer te eten. Of ik hiermee adviseer te lunchen met een cronut? Misschien, haha. Ik weet in ieder geval zeker dat je van deze cronuts gaat genieten, mits je van Oreo houdt natuurlijk. De cronuts zijn niet lastig om te maken, maar trek er wel even wat tijd voor uit want de botercrème heeft even tijd nodig om stevig te worden in de koelkast.
Ik maakte de botercrème trouwens naar een basisrecept van Laura’s Bakery.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oreo Cronuts
Ingrediënten
- 2 blikken croissantdeeg - type Danerolles
- 50 gr bloem
- 250 ml volle melk
- 225 gr boter - op kamertemperatuur
- 200 gr poedersuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 150 gr Oreo's - (= 1 rol)+extra
- 100 gr witte chocolade
Instructies
- Begin met het maken van de botercrème zodat deze de koelkast in kan om stevig te worden. Zeef hiervoor de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje.
- Klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Verwarm het mengsel al roerend op de kookplaat voor zo'n 5 minuten tot het dik is geworden. Doe het papje in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop terwijl de bloem met de melk afkoelt 200 gr roomboter met de poedersuiker luchtig. Voeg de vanille-aroma toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
- Maal 1 rol Oreo's helemaal fijn in een keukenmachine en voeg dit ook toe aan het botermengsel.
- Voeg het bloemmengsel aan het botermengsel toe wanneer deze goed is afgekoeld. Klop alles nog even 5 minuten door en zet het dan in de koelkast tot de crème stevig is geworden.
- Bak ondertussen de cronuts. Rol hiervoor het croissantdeeg uit. Druk steeds twee driehoekjes deeg tegen elkaar zodat de snijrand verdwijnt en je 6 rechthoekige plakken deeg krijgt.
- Vouw de rechterkant van de plak deeg naar het midden en vouw de linkerkant hier overheen. Vouw het hele pakketje nog een keer dubbel en rol het vervolgens met een deegroller iets uit zodat je er met een koekjessteker (van ong. 8 cm) cirkels uit kunt steken.
- Verhit neutrale olie in een (frituur)pan naar 170℃ en frituur de cronuts in 5-6 minuten aan weerszijden goudbruin en van binnen gaar. Laat ze volledig afkoelen.
- Snijd de cronuts doormidden als ze volledig zijn afgekoeld. Schep de Oreo-botercrème in een spuitzak en spuit de crème op de onderste helft van de cronuts. Leg de kapjes er weer op.
- Smelt de rest van de boter samen met de witte chocolade in een pannetje en lepel de witte chocolade op de cronuts.
- Maak de cronuts af door er grof gehakte Oreo's overheen te strooien.