Gehaktballen zijn behoorlijk favoriet hier in huis. Met name Tobias kan er erg van genieten dus op het moment dat ik besluit ze weer eens te maken, weet ik dat de hele portie binnen no-time op zal gaan. Want gehaktballen bewaren gebeurt hier maar zelden, ook al zijn het er veel. Ze gaan gewoon gelijk op.
En meestal maak ik gehaktballen van rundergehakt, volgens een oud recept van mijn moeder. Omdat we die gewoon het lekkerst vinden wijken we daar niet snel vanaf. Maar ik kan je vertellen, nadat ik deze ballen van kipgehakt gemaakt had, schuiven onze ‘standaard’ gehaktballen hoppetee, gewoon een plaatsje op. Deze Thaise gehaktballetjes zijn namelijk heel, héél erg lekker. Ik gebruikte citroengras, voor het echte Thailand gevoel. En een klein beetje curry, verse gember, koriander en kokosrasp. Krijg je er al zin in? Ze zijn heerlijk!
Overigens is de kokos limoensaus er lekker bij, maar ook zonder saus zijn het toppers.
Pittige Thaise Gehaktballetjes in Kokossaus
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 rode peper in kleine stukjes
- 1,5 cm verse gember geraspt
- 1 stengel citroengras in schijfjes
- 1 tl panang currypasta ik gebruikte die van Koh Thai
- 300 gram kipgehakt gekruid
- 3 takjes koriander fijngesneden
- 1 el kokosrasp
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- zout
- peper
Kokos Limoensaus
- 200 ml kokosmelk
- 1/2 limoen sap
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 1 kleine el bloem
Instructies
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de ui glazig. Voeg daarna de knoflook, rode peper, gember, citroengras en theelepel currypasta toe. Bak tot je de geuren begint te ruiken en roer nog een paar keer door.
- Haal de stukken citroengras eruit en voeg dan het kruidenmengsel toe aan het kipgehakt en kneed goed door.
- Voeg nu de overige ingredienten voor het gehakt toe; kokosrasp, ei, paneermeel en een beetje peper en zout. Kneed nogmaals goed door en vorm 15 gehaktballetjes.
- Verhit weer wat (een paar el) olijfolie in de pan en bak alle balletjes tegelijk gaar. Eerst kort op hoog vuur aanbakken en daarna laten garen op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
- Ondertussen maak je de kokossaus door de kokosmelk samen met het limoensap en het halve bouillonblokje te verwarmen. Roer goed door totdat het bouillonblokje is opgenomen door de kokosmelk. Voeg nu een beetje bloem toe om de saus wat te verdikken. Blijf roeren (en proeven).
- Serveer de gehaktballetjes in de saus.
Ha Vivian,
Ik heb net een grote pan vol gemaakt en ze zijn echt super lekker. Dankjewel voor het recept!
Wat leuk om te horen! Graag gedaan natuurlijk!
Dit klinkt echt superlekker!! Wat voor citroengras heb je gebruikt? Naar mijn idee blijft dat hard als je het in schijfjes erdoor heen doet of valt dat wel mee?
Klopt! Die haal je er ook uit :-)