Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het koud afgelopen week! Nog maar kort geleden leek het zomer, en nu is het ineens herfst. Gelukkig is dit hét seizoen om lekker met een kop warme thee of chocomelk op de bank te kruipen. En bij de eerste herfstdagen komt ook de behoefte aan een lekker warme kom soep. Wat is er dan beter dan een snelle erwtensoep met diepvrieserwten?
Gelukkig kwam vriendinnetje Brenda me precies op het juiste moment tegemoet met haar allereerste kookboek Snelle Klassiekers met een Twist. Daarin vond ik een heerlijk recept voor een snelle erwtensoep met diepvrieserwten – ideaal voor een doordeweekse dag. Deze erwtensoep is lichter en iets zoeter dan de klassieke versie en toch vol van smaak, perfect gevuld met groenten, rookworst en spekjes.
Snelle erwtensoep met diepvrieserwten – waarom diepvrieserwten gebruiken?
Diepvrieserwten zijn een fantastische basis voor een snelle erwtensoep. Ze zijn altijd beschikbaar, vereisen geen weken of koken zoals gedroogde spliterwten, en behouden hun zoete smaak en heldergroene kleur. Bovendien heb je met diepvrieserwten binnen een halfuur een smakelijke, goed gevulde soep op tafel. Deze soep heeft misschien niet de typische stevige textuur van traditionele snert, maar hij biedt een heerlijke, verwarmende smaakervaring zonder al te veel werk.
Het kookboek ‘Snelle Klassiekers met een Twist’
Als je Brenda’s blog al volgt, weet je dat ze bekend staat om haar recepten met eenvoudige, herkenbare ingrediënten en een eigen twist. Haar boek Snelle Klassiekers met een Twist stelt niet teleur: van hutspot tot risotto en van cheesecake tot paëlla – elk recept heeft net dat beetje extra dat het uniek maakt. Elk gerecht, inclusief deze snelle erwtensoep met diepvrieserwten, staat binnen een halfuur op tafel. Perfect voor drukke dagen waarop je toch iets lekkers en voedzaams wilt eten.
Ik voel me wel verplicht om direct een disclaimer te geven: Snelle Klassiekers met een Twist bevat niet alleen maar Hollandse recepten. In tegendeel zelfs. Je vindt recepten variërend van hutspot tot risotto en van cheesecake tot paëlla terug in dit boek. Allen voorzien van een kleine twist wat ieder recept toch weer uniek maakt. Denk bijvoorbeeld aan gewokte hutspot en risotto uit de oven, jummie! Het fijne van alles: alle gerechten staan binnen een halfuur op tafel, jep ook de snelle erwtensoep met diepvrieserwten die ik zometeen met je ga delen. Dit maakt ieder recept geschikt voor doordeweekse dagen zonder dat het saaie maaltijden zijn. Heerlijk toch?
Met Snelle Klassiekers met een Twist heb je een flink kookboek te pakken. Geen dun, softcover verzamelingetje van recepten maar een écht kookboek. Een prachtig debuut voor vriendinnetje Brenda als je het mij vraagt.
Snelle Klassiekers met een Twist is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 25,00.
Een snelle erwtensoep die altijd in de smaak valt
Eerlijk is eerlijk: voordat ik dit boek in handen kreeg, had ik nog nooit zelf erwtensoep gemaakt. De oma van Tim maakt een ongelofelijk lekkere erwtensoep, en haar recept is dan ook een goed bewaard geheim. Maar voor iedereen die net als ik wat huiverig is om traditionele erwtensoep te maken, biedt dit recept voor een snelle erwtensoep met diepvrieserwten een ideale uitkomst.
Deze soep is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een lichtere, gemakkelijkere variant. Dankzij de diepvrieserwten is het minder zwaar dan traditionele snert, maar nog steeds goed gevuld met rookworst en spekjes. Probeer het eens uit; ik durf te wedden dat het een vaste plek krijgt in je herfstrecepten.
Kortom: ben jij fan van niet te moeilijk doen maar wil je wél lekkere, herkenbare maar alles behalve saaie dingen op tafel toveren dan kun jij in Snelle Klassiekers met een Twist zeker je ei kwijt. Ik raad je in ieder geval aan om te beginnen met deze snelle erwtensoep met diepvrieserwten die eenvoudig en lekker is!
Op OMF vind je nog veel meer lekker soep recepten! Deze goulashsoep is bijvoorbeeld ook een favoriet tijdens koude maanden.
Erwtensoep van doperwtjes
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 500 gram doperwten diepvries
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- 1,5 liter groentebouillon
- 3 aardappels geschild, in blokjes
- 2 winterpenen geschild, in blokjes
- 1 knolselderij geschild, in blokjes
- 1 prei in ringen
- 150 gram spekblokjes
- 1 rookworst in plakjes
- peper en zout
Instructies
- Fruit de ui in een soeppan aan en voeg de doperwten, bleekselderij en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en kook de groenten in 5 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer.
- Voeg vervolgens de aardappels, winterpenen, knolselderij en prei aan de soep toe. Breng het geheel nogmaals aan de kook en kook de groenten in 15 minuten gaar.
- Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan krokant.
- Voeg zodra de erwtensoep gaar is de krokante spekblokjes en plakjes rookworst toe. Warm het geheel nog even door en breng de soep op smaak met peper en zout.
Erwtensoep heb ik nog nooit zelf gemaakt, volgens mijn schoonouders is het uren werk. Lang leve de twist van Brenda, want het maken van erwtensoep zelf is nu een stuk makkelijker!
Heerlijk en erg simpel, fijn! Ik zou zelf de aardappels weglaten, ik vind dit niet zo heel lekker in soep. Maar voor de rest echt een top recept!
Ja een heerlijk boek is het! We hebben er al drie keer uit gekookt en het is allemaal zo lekker :)
Ik heb gister weer mijn eerste erwtensoep van het herfst-/ winterseizoen op, echt heerlijk. Snap echt niet dat ik het hiervoor echt niet lekker vond. Ik durf eigenlijk zelf nooit erwtensoep te maken, omdat hij gewoon niet tegen de soep van mijn schoonmoeder op kan, maar zo te horen ben ik niet de enige haha. Ik zal me tijdens de winter er inderdaad toch maar een keer aan wagen!
Ja ik ben erg benieuwd naar haar boek! Moet wel een topper zijn:)!
Die erwtensoep ziet er veel te vloeibaar uit. Kan vast geen lepel rechtop in staan. Afgekeurd ;-) Nee geintje – ziet er smakelijk uit, maar ik ga hem niet maken! Ik heb nooit van erwtensoep gehouden. Vond het er onsmakelijk uitzien. Tot een van mijn huisgenoten erwtensoep maakte: een dag van tevoren. Superstevig. Veel spek en worst. Ik mocht niet van tafel voordat ik een klein kommetje geproefd had. Uiteindelijk heb ik twee hele borden leeg gegeten, zo lekker was het! Sindsdien wordt iedere erwtensoep streng beoordeeld naar deze maatstaven… ;-)
Net gemaakt met als extra nog een klein beetje gemalen komijnzaad :-) En ipv worst en spek gerookte kip, heerlijk!