Voor het afwerken van je zelfgemaakte cupcakes, cakepops en andere lekkernijen kun je natuurlijk frosting uit een pakje gebruiken. Maar is het niet veel leuker en lekkerder om je baksels af te maken met je eigengemaakte frosting. Daarom krijg je hier het basisrecept voor Botercreme frosting die ik gebruikt heb op de cakepops, en het recept voor Creamcheese frosting die zeer geschikt is voor een lekkere toef op je cupcakes.
Botercreme frosting
Voor al je lekkere baksels waarop je een glazuurlaagje wil kan je deze Botercreme frosting gebruiken.
Ingrediënten
- 100 g botercrème mix
- 100 g poedersuiker
- 3 druppels smaakstof
- 250 g roomboter ongezouten
- 200 ml water
Instructies
- Meng de mix, het water en de gezeefde poedersuiker met een klopper totdat het een lobbig mengsel is geworden. Ook voeg je eventueel de 3 druppels smaakstof toe.
- Dit mengsel laat je minstens een halfuur staan voordat je er verder mee gaat werken.
- Klop met een mixer de roomboter zacht totdat het een smeuïg goedje is geworden. Voeg beetje bij beetje hieraan de botercrème mix toe en blijf ondertussen kloppen totdat je een stevig, lichtgeel mengsel krijgt. Proef af en toe even of het nodig is om meer smaakstof toe te voegen.
- Doe het mengsel met behulp van een pannenlikker in een spuitzak en spuit zo de frosting op je baksel.
- Wanneer je een leuk kleurtje aan je frosting wilt geven kun je natuurlijk wat kleurstof toevoegen.
Basisrecept Frosting
Voor al je eigengemaakte cakes, cupcakes of andere lekkernijen kan je deze frosting gebruiken.
Benodigdheden
- mixer
Ingrediënten
Creamcheese frosting
- 100 g verse roomkaas dat is 1 pakje monchou
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 g zachte boter
- 125 g poedersuiker
Instructies
Creamcheese frosting
- Voor de Cream cheese frosting kan je alles door elkaar mixen, dit mag gerust met een mixer. Zorg ervoor dat de frosting lekker romig is en dat geen klontjes in zitten.
Handig artikeltje! Ik gebruik altijd andere hoeveelheden, waardoor het soms erg boterig wordt, dus ik ga het zeker eens op deze manier proberen.
Ik zou ook nog graag eens een recept hebben voor goede chocolade frosting/botercrème. Echt zo’n donkerbruine, vol van smaak, niet zo’n Nesquick chocolade smaakje, maar eerder wat bitter zoals pure chocolade. Een truffelsmaakje een beetje zeg maar… Ik krijg het niet voor elkaar. :P
Ganache maak je door 200 ml slagroom langzaam op te warmen, tegen het kookpunt aan. Dan geraspte donkere of melk chocolade (200 tot 225) mg) erin te roeren. Je krijgt een dikke vloeibare chocolade massa. Neem lekkere chocolade dan smaakt de Ganache ook heerlijk. Smeer je taart/ cupcake hier mee in. Of laat de Ganache eroverheen lopen. Laten afkoelen en hard worden. Als je dit mooi strak aftrekt met een sptel kun je hier ook mooi fondant opleggen en krijg je een mooie strakke fondanttaart.
Yumm! Je kan ook ganache gebruiken, een mengsel van gekookte slagroom en chocola! En voor botercrème is merinque botercrème erg lekker. Het recept staat wel op mijn blog. Als je die ooit gebruikt hebt, wil je nooit meer anders, geloof mij! :)
Ganache is zóooooo lekker inderdaad. Daar zullen we binnenkort ook eens een recept mee maken.
Jahh ik dacht de lay-out style al te herkennen, ik wist niet dat je ook nog een geweldige food-blog hebt… I like ♥
Haha verasssssiiinnnggg! :D
Jammie!
Ziet er weer heerlijk uit, ik zal ze beide is proberen.
De hoeveelheden verschillen van de botercreme die ik ken, de 1:1. Dus deze ga ik zeker uitproberen, lijkt me heeeerlijk.. De volgende keer maak ik denk ik redvelvet cupcakes..
Ik heb laatst cupcakes gemaakt met een aardbeien- en abrikozen frosting. Heel simpel door gewoon de botercreme te mengen met jam (die je lekker vindt). Hierdoor krijg je frosting een natuurlijke kleur en krijgt het ook nog een fris smaakje :)
Ahhahaha! Dit is wel Heeeel toevallig!!! Kirsten had die cupcakes gemaakt voor mijn bruiloft. Ze waren echt heeeeeeeeeuuuuurlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kun je de cream cheese frosing ook spuiten met een spuitzak of lukt dit alleen met botercreme?
Meid, die roomkaas frosting is werkelijk goddelijk!!!
Ik heb m gebruikt om een Red Velvet cake te vullen én de laag er bovenop te doen, ik wist niet wat ik proefde, zoooo heerlijk!! Thanks, ik ga dit recept nog vaak gebruiken!
De cupcakes liggen al af te koelen maar ik kom nog niet toe aan de decoratie ervan is frosting dan de snelste manier om dat de doen of kan het nog sneller
Hoi Sabine,
je schrijft dat bovenstaand recept is voor 12 cupcakes. Is het ook voldoende voor een taart te bedekken rondom van 26cm?
gr joyce