De categorie Zoete Zaligheden op OhMyFoodness is aardig gevuld, maar het leuke van koken is dat je er soms ook fijne twists aan kunt geven. Mijn vriend en ik hadden van de week zin in iets lekkers voor lunch en dus besloot ik om eens hartige cupcakes te maken. Ooit hebben Annebeth en ik ze al eens samen gemaakt, maar we hebben dit eigenlijk nooit op OhMyFoodness geplaatst. De hoogste tijd werd het dus en dus heb ik er foto’s van gemaakt en is het vandaag tijd voor het recept.
Hartige cupcakes
Cupcakes, alom bekend in allerlei variaties. Vaak zie je ze als zoete gebakjes. Lekker natuurlijk maar de hartige variant is vooral geschikt als lunchsnack.
Benodigdheden
- oven
- cupcakevorm
- papieren cupcakevormpjes
Ingrediënten
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 125 ml halfvolle melk
- 3 el zonnebloemolie
- snufje zout
- ½ ui - fijngesnipperd
- 1 bakje gerookte kalkoenreepjes - de helft van een dubbelpak
- handvol geraspte kaas + 6/7 plakjes
Instructies
- Bak de gerookte kalkoenreepjes knapperig in een koekenpan zonder vet. Je kunt er ook voor gaan om normale spekblokjes te kiezen, maar zorg er wel voor dat je ze dan volledig droog bakt.
- Zeef het bakmeel boven en kom en voeg hier een snufje zout, het fijngesnipperde ui en de geraspte kaas aan toe. Roer even door totdat de ingrediënten gemengd zijn.
- Breek het ei boven een kom en klop lichtjes. Voeg hieraan vervolgens de olie en de melk toe en roer goed door tot er een egaal pastelmengsel ontstaat.
- Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en giet hier het eimengsel in. Roer voorzichtig door tot de ingrediënten nét niet gemengd zijn. Voeg vervolgens de uitgebakken kalkoenreepjes toe en roer door tot alle ingrediënten net gemengd zijn.
- Vul 6 muffinvormpjes met het beslag en leg bovenop het beslag nog de plakjes kaas. Schuif de vorm voor zo’n dertig minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
- Laat de cupcakes zo’n vijf minuten afkoelen in hun vorm en serveer direct.
Notities
tip:
Het maken van hartige cupcakes gaat er iets anders aan toe dan het maken van zoete cupcakes. Logisch ook, want je eet ze warm en het is niet de bedoeling dat je ze naderhand nog gaat versieren. Voor dit gerecht heb ik zelf normale cupcakepapiertjes gebruikt, maar ik raad je aan -dit ga ik zelf ook doen de volgende keer- om de cupcakevorm in te vetten en het beslag direct in de malletjes te doen. De cake blijft namelijk aan de papiertjes plakken waardoor er aardig wat achterblijft. Dat is natuurlijk zonde.
Leuk ideetje!
Nom nom nom <3
Altijd leuk van die hartige taartjes! En vooral ook lekker!
zou je ook met spek kunnen doen? en wat heb je daar voor nodig???
Precies hetzelfde maar dan spek in plaats van kalkoenreepjes.