Pittig draadjesvlees slowcooker: een smaakexplosie die je moet proberen!

Als iemand mij ooit zou kunnen vertellen hoe je draadjesvlees écht lekker op de foto krijgt, houd ik me aanbevolen. Dit gerecht is namelijk het perfecte voorbeeld van een gerecht dat op het bord veel lekkerder uitziet dan op de foto. Je zult het dus van me aan moeten nemen: het is echt verrukkelijk. Vooral deze pittige variant van draadjesvlees in de slowcooker is om je vingers bij af te likken. Of je het nu gebruikt op een broodje, als vulling voor taco’s of misschien zelfs bij een Hollandse stamppot – dit gerecht is een echte alleskunner. Maar laten we eerlijk zijn: vooral de slowcooker maakt het leven een stuk makkelijker. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en toch krijg je dat botermalse vlees. In dit artikel vertel ik je hoe je stap voor stap dit heerlijke pittige draadjesvlees uit de slowcooker kunt maken, en geef ik je wat extra tips voor variaties.

Het geheim van draadjesvlees uit de slowcooker

Het fijne van draadjesvlees uit de slowcooker is dat het vlees door de lange garingstijd ontzettend mals wordt. Riblap is van zichzelf een wat stuggere vleessoort, maar door het langzaam te laten garen wordt het boterzacht. En het beste deel? De slowcooker neemt het meeste werk uit handen. Je hoeft alleen de ingrediënten in de pot te doen, een paar uur te wachten, en voilà: je hebt perfect draadjesvlees.

Bij het maken van dit pittige draadjesvlees heb je eigenlijk maar een paar essentiële ingrediënten nodig: riblappen, knoflook, ui en rode peper. Wat dit gerecht écht bijzonder maakt, is de toevoeging van kruiden zoals gerookt paprikapoeder, komijn en cayennepeper. Deze specerijen geven het vlees die pittige, rokerige smaak die het zo verslavend lekker maakt. Dit recept is eenvoudig, maar zit boordevol smaak – ideaal voor een doordeweekse maaltijd of wanneer je indruk wilt maken op je gasten.

Waarom draadjesvlees uit de slowcooker zo’n goed idee is

Draadjesvlees in de slowcooker bereiden, heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst hoef je niet continu boven de pan te staan, wat wel het geval is bij het maken van draadjesvlees op het fornuis. Je gooit alle ingrediënten in de slowcooker, zet ‘m op de juiste stand, en je hebt er de komende 6 uur geen omkijken naar. Perfect voor drukke dagen!

Bovendien zorgt de langzame garing op lage temperatuur ervoor dat het vlees niet uitdroogt. In de slowcooker blijft het vlees heerlijk sappig, zelfs als het urenlang pruttelt. En omdat het vlees langzaam wordt gestoofd in bouillon, trekken alle smaken van de kruiden goed in het vlees. Het resultaat? Heerlijk pittig draadjesvlees dat je gemakkelijk met twee vorken uit elkaar trekt.

Waar kun je pittig draadjesvlees bij serveren?

Nu denk je misschien: “Dit pittige draadjesvlees uit de slowcooker klinkt fantastisch, maar waar serveer ik het bij?” Met dit draadjesvlees slowcooker gerecht kun je eindeloos variëren, of je het nu op een broodje serveert of in een taco. Hieronder een paar suggesties:

  • Op een broodje: Een klassieker! Serveer het draadjesvlees op een zacht wit bolletje of een knapperige baguette. Voeg eventueel wat coleslaw of pickles toe voor extra bite en frisheid.
  • In taco’s: De Mexicaanse twist. Vul zachte tortilla’s met het pittige draadjesvlees, wat verse koriander en een likje zure room. Eventueel kun je er nog wat gesneden jalapeño’s en een scheutje limoensap aan toevoegen.
  • Bij stamppot: Voor de liefhebbers van een Hollands gerecht. Serveer het pittige draadjesvlees als topping voor een klassieke stamppot boerenkool of hutspot. Het zoutige, pittige vlees vormt een perfecte balans met de zachte stamppot.
  • Met rijst of couscous: Houd je van een wat lichtere maaltijd? Serveer het vlees dan met een portie rijst of couscous en een frisse salade aan de zijkant.

Variaties en extra tips

Hoewel dit recept al boordevol smaak zit, kun je er natuurlijk altijd je eigen draai aan geven. Hieronder een paar variaties om mee te experimenteren:

  • Minder pittig? Als je niet zo van pittig eten houdt, kun je de hoeveelheid cayennepeper en rode peper verminderen. De smaak van het gerecht blijft heerlijk, maar zonder dat brandende gevoel.
  • Extra groenten: Voeg wat extra groenten toe aan de slowcooker voor een complete maaltijd. Denk aan wortels, paprika’s of zelfs zoete aardappel. Deze groenten nemen de heerlijke smaak van het vlees over en maken het gerecht net iets voedzamer.
  • Pulled beef variatie: Wil je liever een zachter, zoeter draadjesvlees? Voeg dan een scheutje barbecuesaus toe aan het recept. Zo krijg je een heerlijke pulled beef-achtige smaak die perfect is voor sandwiches of wraps.

Slowcooker tips voor het beste resultaat

Bij het bereiden van draadjesvlees in de slowcooker zijn er een paar handige tips die je kunnen helpen om het beste resultaat te krijgen:

  1. Kies het juiste vlees: Voor de beste resultaten is het belangrijk om riblappen van goede kwaliteit te gebruiken in dit draadjesvlees slowcooker recept. Dit deel van het rund bevat genoeg vet om tijdens het garen sappig en mals te blijven.
  2. Verhit het vlees eerst kort in een pan: Dit is een stap die je eventueel kunt overslaan, maar door het vlees eerst kort aan te braden in een pan, krijg je extra smaak. Het dichtschroeien van het vlees zorgt ervoor dat de sappen goed behouden blijven.
  3. Kijk af en toe naar het vocht: Hoewel de slowcooker doorgaans genoeg vocht vasthoudt, kan het geen kwaad om na een paar uur even te checken of het vlees niet droog kookt. Voeg indien nodig een scheutje bouillon of water toe.

Met deze tips en het recept ben je verzekerd van een heerlijke maaltijd. Draadjesvlees uit de slowcooker is niet alleen makkelijk, maar ook veelzijdig. Probeer het zelf en laat me weten wat je favoriete manier is om het te eten!

Terug naar alle slowcooker recepten?

Wat heb je nodig? (3 – 4 personen)

  • 700 gram riblappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel pittig gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 750 milliliter runderbouillon (250 milliliter voor slowcooker)
  • peper en zout

1. Snijd de riblappen in blokjes en kruid deze met het paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en wat peper en zout.

2. Verhit een klontje boter of een beetje olie in een braadpan en fruit hierin de knoflookteentjes, de rode peper en de ui (alles fijngesneden) aan tot het goed begint te geuren.

3. Voeg de blokjes vlees toe en bak dit om en om goudbruin.

4. Voeg de runderbouillon bouillon aan het vlees toe en draai het vuur laag.

5. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3 – 3,5 uur zachtjes garen. Houd ondertussen het vocht in de pan goed in de gaten zodat het vlees niet aanbakt. Voeg wanneer nodig extra runderbouillon (of heet water) toe.

6. Pluis het vlees met behulp van twee vorken in kleine stukken en doe het dan nog even terug in de pan. Op deze manier krijgt het vlees de kans om nog even extra vocht op te nemen.

7. Schep het draadjesvlees uit de pan (vergeet de uitjes en peper niet mee te nemen!) en serveer direct.

Ik maakte het vlees zelf klaar in de slowcooker. Mik daarvoor alle ingrediënten in de pot en laat het vlees 6 uur op stand Low garen. Pluis het vlees daarna uit elkaar en stop het nog een kwartier terug in de pot.

pittig draadjesvlees slowcooker

Join the Conversation

  1. Stefanie says:

    Wat mij betreft ziet het er echt heerlijk uit hoor. Zelfs om 8.00 uur in de morgen!

  2. Ziet er heerlijk uit! Weer een recept voor mijn nieuwe Slowcooker. Mis alleen het pepertje in de ingrediënten ☺

    1. Sabine Author says:

      Scherp! Heb het direct aangepast, dankjewel.

      1. Jantine says:

        Haha! Goeie woordkeuze :-) Scherp hehehe

  3. Ellen says:

    Jum! Klinkt heerlijk!!

  4. Stephanie says:

    Misschien op een wit bord (minder bruin) met wat extra groen zoals verse kruiden. Maar de boodschap komt over hoor. Ik ga je recept uitproberen!

  5. Wendy says:

    Klinkt echt heerlijk. Mijn eerste slowcooker recept was ook van jou (echillade potje) en deze ga ik in het weekend proberen.

  6. Felicia says:

    Oh, dit lijkt me heerlijk!

  7. Margot says:

    Haha, ik vind dat het je foto’s goed gelukt zijn hoor!

  8. Natasha says:

    Oh mijn god, ik ga dit zo maken!

  9. Susanne says:

    Ik heb mijn moeder de slowcooker voorgesteld en ze was meteen enthousiast! Voor de ‘luie’ kok perfect haha. Maar nu is ze dit aan het maken voor vanavond en ze vraagt zich af wat je met het vocht doet. Serveren als jus/saus?

  10. Monique says:

    Dit is echt heerlijk heb het nu voor de tweede keer gemaakt en ik kan er niet vanaf blijven. Nu als vlees bij stamppot en morgen gaat het op brood.

    1. Sabine Author says:

      Haha, leuk om te horen! Stoofvlees op brood is ook zo lekker. Heerlijk.

  11. Heeft de hele ochtend opgestaan, wat lekker. Eindelijk een draadjesvleesrecept dat niet saai en niet zoet is. Gaan we vaker maken! :-)

  12. Gisteren gegeten, had het zondag al in de slowcooker bereid, en het was heerlijk. Ik had maar een half pepertje gebruikt, wij zijn niet van het hele pittige eten. Zo was het lekker pittig maar niet tè. Ga het zeker nog een keer maken.

  13. Al weer even geleden gemaakt, maar gister het laatste deel uit de vriezer opgegeten. Dit is echt mijn favoriete recept van jouw website tot nu toe! Echt wauw, dit vlees is mega lekker! En je kan het echt met veel dingen combineren. Gister als quesedillas gegeten en ook al een keer met rijst en boontjes! Dit ga ik nog vele malen maken.

  14. Het zit nu in mijn pan:-). Ziet er geweldig uit.

  15. Ik heb sucadelapjes liggen, zal dat net zo lekker smaken in dit recept? Het ziet er heerlijk uit.

    1. Sabine Author says:

      Dat gaat ongetwijfeld lekker smaken!

      1. Haha, uiteindelijk heb ik recept met eekhoorntjesbrood van Janneke Vreugdenhil er mee gemaakt, maar vandaag heb ik jouw recept gevolgd en staat het nu heerlijk te pruttelen.

  16. Sandra says:

    Hoi, als je het maakt in de slowcooker braad je het vlees dan wel eerst aan of zo hop erin?
    Ik ga het vandaag maken, ziet er heerlijk uit!

    1. Sabine Author says:

      Je hoeft het vlees niet eerst aan te braden als je het in de slowcooker klaarmaakt :)

  17. Maayke says:

    Ha, drie jaar na het posten heb ik dit recept gevonden, op zoek naar eens ander stoofvlees, dat meer geschikt is voor warmer weer. Intussen hebben we het recept nog wat aangepast met picadillo erdoor (van Jonnie Boer) en ik laat twee gedroogde pepertjes (uit de toko) meestoven (die haal ik er wel weer uit). Met bijna een halve liter boullion in de slowcooker, want iedereen hier vindt de saus zo lekker. gebonden met klein beetje bloem. Intussen heb ik het al drie keer gemaakt. De laatste keer heb ik er op het laatst nog lekker groenten doorheen gedaan (boontjes, paprika, courgettes) en lekker mee laten stoven. Wij eten het met rijst en het is een topper geworden hier. Het basis recept was echt al heerlijk, maar ik ben er gewoon lekker mee gaan experimenteren.

    1. Sabine Author says:

      Wat goed! Dat is ook juist de bedoeling: je laten inspireren en er vervolgens mee experimenteren. Jouw toevoegingen klinken heerlijk overigens!

      1. W.vd Dikkenberg says:

        Kan dit resp ook eten als een koolhydraatarm dieet
        Hier zitten toch geen suikers in

    2. Noeska says:

      Hi, heb je de groenten gelijk bij begin erbij gedaan? Hoeveel bouillon voeg je dan toe? Hieveel groenten ? Excuus voor de vele vragen maar wil dit ook proberen

  18. Hermien Valckenborg says:

    Hallo Sabine ik heb geen Slow cooker kan het ook zo laten sudderen in de pan
    ga het wel een keer maken lijkt mij heerlijk met rijst

    1. Sabine Author says:

      Ja, dat kan zeker! Op laag vuur en dan een uur of 2-3.

  19. Saskia says:

    Dit is behoorlijk mislukt. Het blijft super veel water. Waarom er 750 ml runderbuilon toegevoegd moet worden is mij een grote vraag. Ik zit dus nu met een hele waterige soep in plaats van lekker stoofvlees…

    1. Sabine Author says:

      Indikken met een maizenapapje kan helpen om de saus dikker te krijgen als deze nog heel vloeibaar is.

  20. Claudia says:

    GE-WEL-DIG lekker! Het gerookte van de paprika, de pittige en lobbige saus. Hmm, zoveel mogelijkheden om mee te combineren. Pept alles op :-)

    1. Willeke says:

      Zou het ook lekker zijn met pasta ?

  21. Sylvia says:

    Oh deze ga ik proberen. In de slowcooker…. Maar kan ik de lappen er zo inleggen of ook in blokjes snijden of in wat grotere stukken laten? Ik heb al begrepen dat aanbraden niet nodig is…

    1. Sabine Author says:

      Je kunt de lappen er gewoon zo inleggen, in blokjes snijden is niet nodig. Je trekt het vlees later toch uit elkaar.

  22. Willeke says:

    Ik vind de hoeveelheid bouillon ook erg veel , klopt dit wel ??

  23. Willeke says:

    Is dit een goede combi met gekookte pasta evt ??

    1. Sabine Author says:

      Lijkt me lekker!

  24. Yvonne says:

    Ik heb dit vandaag gemaakt en we zitten te smullen! Heerlijk

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

  25. Martina De Groot-Metzelaar says:

    Het zit nu in de slowcooker, heb niet tot het eind gelezen en dus alles eerst in de pan gebakken, ben benieuwd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close