Als je wel eens truffel-Parmezaan frietjes hebt besteld in een restaurant, weet je precies wat voor heerlijke smaakexplosie je kunt verwachten. Knapperige aardappeltjes, romige truffelboter, zoutige Parmezaan… pure verwennerij. Deze Roseval aardappeltjes met truffelboter en Parmezaan zijn mijn homemade twist op die populaire frietjes en geloof me: ze zijn gruwelijk lekker.
Het is zo’n gerecht dat je in no time op tafel hebt staan, maar waar iedereen bij een etentje direct het recept van wil weten. De aardappeltjes zijn super krokant, de truffelboter is vol van smaak en de Parmezaanse kaas maakt het geheel helemaal af. En fijn: Roseval aardappeltjes hoef je niet te schillen, dus je bent ook nog eens snel klaar.
Deze aardappeltjes zijn heerlijk naast een goed stuk vlees, maar passen ook prima bij een simpel kippetje uit de oven, een steak, of zelfs bij een luxe borrelplank. En eerlijk? Soms maak ik ze gewoon als snack, met een aioli erbij. Pure guilty pleasure.
Voor nu deel ik hem met je ter inspiratie als bijgerecht voor het kerstdiner.

Roseval aardappeltjes bakken
Roseval aardappeltjes zijn kleine, roodschillige aardappeltjes die perfect geschikt zijn om krokant te bakken. Door hun formaat blijven ze van binnen zacht en romig, terwijl de buitenkant juist lekker crunchy wordt. Precies wat je wilt voor een gerecht als dit.
Het belangrijkste bij goede gebakken aardappeltjes is dat ze eerst kort worden voorgekookt. Je kookt ze nét gaar genoeg zodat de binnenkant zacht kan worden, maar niet zo lang dat ze uit elkaar vallen. Daarna laat je ze droog stomen; ook een belangrijk stapje. Hoe droger de aardappeltjes, hoe krokanter ze uiteindelijk worden in de pan.
Ik bak ze zelf het liefst in een grote koekenpan, zodat de aardappeltjes voldoende ruimte hebben. Liggen ze te dicht op elkaar, dan stoven ze eerder dan dat ze bakken en dat is natuurlijk zonde. De truffelboter voegt vervolgens die heerlijke, diepe smaak toe die je normaal vooral in restaurants proeft.

Perfect krokant gebakken aardappeltjes
De vraag die ik waarschijnlijk het vaakst krijg bij dit soort gerechten is: Hoe krijg je aardappeltjes nou écht krokant? Er zijn een paar simpele trucjes die altijd werken:
1. Eerst voorkoken
Door de aardappeltjes 10–15 minuten voor te koken, geef je ze alvast een zachte binnenkant. Dat maakt het bakken later makkelijker en sneller.
2. Droog stomen
Giet de aardappeltjes goed af en laat ze een paar minuten droog stomen in de pan. Het stoomt het overtollige vocht weg, waardoor ze beter bruin kleuren in de koekenpan.
3. Ruimte geven
Te veel aardappeltjes in één pan zorgt ervoor dat ze gaan stomen. Verdeel ze dus over een grote pan of bak in twee porties.
4. Niet te snel roeren
Laat de aardappeltjes even met rust, zodat ze een mooie, bruine korst kunnen vormen. Pas daarna omscheppen.
5. Bakken in truffelboter
De truffelboter smelt mooi en geeft veel smaak af. Het zorgt voor een lichte karamellisatie die juist dat heerlijke krokante korstje stimuleert. Let op: de truffelboter kan in de koekenpan wel wat spetteren, dus doe een keukenschort voor.

Truffelboter maken
Truffelboter klinkt misschien luxe (en dat ís het ook een beetje), maar het is verrassend makkelijk om te maken. Je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: zachte roomboter en truffeltapenade. That’s it!
Voor deze truffelboter gebruik ik zelf graag de truffeltapenade van Urbani. Die is wat duurder dan de gemiddelde potjes uit de supermarkt (€5,99 voor 80 gram), maar het verschil proef je meteen. De tapenade bevat 8% truffel, terwijl veel goedkopere varianten vaak minder dan 1% bevatten. En dat merk je echt: je krijgt die diepe, aardse, luxe truffelsmaak die perfect werkt in dit gerecht.
Roer de truffeltapenade door zachte roomboter, voeg een klein snufje zout toe en klaar ben je. Het is zó simpel, maar zó smaakvol.
Je kunt deze boter trouwens ook prima gebruiken op brood, bij pasta, door aardappelpuree… ik kan nog wel even doorgaan.

Aardappeltjes met truffelboter en Parmezaan
Als de Roseval aardappeltjes eenmaal krokant gebakken zijn in de truffelboter, is het tijd voor de finishing touch: Parmezaanse kaas (en nog een beetje meer boter). En wees niet te zuinig! Juist die royale laag Parmezaan zorgt voor die heerlijke hartige smaak die zo goed combineert met truffel.
De kaas smelt net een beetje weg op de warme aardappeltjes, maar blijft voldoende aanwezig om dat lekkere zoute, nootachtige laagje te geven dat het gerecht afmaakt. Een snuf versgemalen zwarte peper erover en klaar. Serveer de aardappeltjes direct, want warm en krokant zijn ze het allerlekkerst.
Deze aardappeltjes zijn echt een feestje om te maken en nog meer om op te eten. Of je ze nu serveert bij je kerstdiner of gewoon op een zaterdagavond naast een burger: iedereen zal ervan genieten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Roseval aardappeltjes met truffelboter & Parmezaan
Ingrediënten
Truffelboter
- 100 g ongezouten roomboter – zacht
- 2 el truffeltapenade
- snuf zout
En verder
- 400 g Roseval aardappeltjes
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- peper en zout
Instructies
- Roer de roomboter en truffeltapenade door elkaar en voeg er een snuf zout aan toe.
- Kook de Roseval aardappeltjes 15 minuten voor en laat ze droog stomen.
- Schep een flinke lepel van de truffelboter in een koekenpan en bak hierin de aardappeltjes krokant.
- Verdeel de rest van de boter over de aardappeltjes en strooi de Parmezaanse kaas er overheen. Serveer direct.
