Bitterkoekjespudding

Ik zeg het direct even: alle credits voor het recept van deze bitterkoekjespudding mogen naar Rutger. Vorig jaar gebruikte ik zijn recept voor mijn eigen kerstdessert; bitterkoekjespudding is namelijk de lievelings van mijn moeder. De pudding viel zó goed in de smaak, dat ik hem voor dit jaar nog een keer maakte en het recept met jullie wil delen.

Naast het feit dat dit een waanzinnig lekkere pudding is, is het ook nog eens een ideaal recept om te gebruiken voor het kerstdiner want je kunt het al van te voren klaar maken. De pudding blijft in de koelkast zeker 3 dagen goed waardoor je op de dag zelf mooi een beetje tijd kunt besparen. En daar worden we blij van, toch?

Bitterkoekjespudding heeft iets nostalgisch, vind je niet? Het is zacht, romig, met lichte amandelsmaak en die typische smaak van bitterkoekjes die meteen herkenbaar is. En het fijne: ondanks dat het er super feestelijk uitziet, valt het qua moeilijkheid reuze mee. Het is vooral een kwestie van goed roeren, even geduld hebben en de pudding voldoende laten opstijven.

Ouderwetse bitterkoekjespudding

Ouderwetse bitterkoekjespudding

Er zijn weinig desserts die zó klassiek aanvoelen als bitterkoekjespudding. Je zou bijna vergeten hoe lekker het eigenlijk is, omdat het in veel huishoudens een beetje naar de achtergrond verdwenen is. Maar zodra je het weer proeft, vraag je je af waarom je het niet veel vaker maakt. Het is comfort food in dessertvorm: zacht, zoet, romig en bomvol amandelsmaak.

Wat dit dessert extra leuk maakt, is dat het goed werkt voor zowel grote diners als kleine gezelschappen. Je kunt de pudding in één grote vorm maken voor op de feesttafel, maar ook in kleine individuele vormen of glaasjes. Dat oogt luxe en scheelt gedoe met storten. Bovendien leent het recept zich perfect voor kleine aanpassingen. Denk aan:

  • een scheutje amandellikeur voor wat meer schwung (zoals in het recept staat is dit optioneel, maar erg lekker);
  • een topping van lichtgezoete slagroom;
  • wat extra bitterkoekjes bovenop voor textuur;
  • of een klein laagje amaretti-kruimels als bodem.

Het is een dessert dat je helemaal eigen kunt maken zonder dat het ingewikkeld wordt. Precies wat je wilt tijdens Kerst: weinig stress, groot effect.

Bitterkoekjespudding recept

Waar de taart- of biscuitfan misschien liever de oven aanzet, is deze pudding juist ideaal voor iedereen die het liever simpel houdt. Geen ingewikkelde technieken, geen speciale apparatuur, alleen een kookplaat en de koelkast.

Het draait allemaal om een romige basis van melk, slagroom, eidooiers en gelatine. De bitterkoekjes geven die heerlijke, bijna nootachtige smaak en smelten gedeeltelijk weg in de warme pudding. Dat zorgt voor die typische structuur die je nergens anders mee kunt vergelijken. Een deel van de bitterkoekjes laat je even weken in amandellikeur. Dat geeft de pudding een lichte kick zonder overheersend te zijn, maar kun je natuurlijk ook prima overslaan als je voor alcoholvrij wilt gaan.

Verder is het vooral belangrijk dat je de pudding voldoende laat afkoelen voordat je de slagroom erdoor spatelt. Dit zorgt ervoor dat de pudding luchtig blijft en niet te zwaar wordt. Zodra alles goed gemengd is, giet je het mengsel in de vorm en gaat ‘ie de koelkast in. Vanaf dat moment is het alleen nog maar wachten.

Bitterkoekjespudding

Pudding uit vorm halen, zo doe je dat

Bitterkoekjespudding maken is zo spannend nog niet, maar het lossen van de pudding uit de vorm is dat wel. Wil je jezelf deze stress besparen, dan kun je er ook voor kiezen om de pudding te verdelen over glaasjes en ieder zijn/haar eigen puddinkje geven.

Voor het maken van deze pudding koos ik zelf voor een siliconen puddingvorm, dat werkt vaak net wat makkelijker dan een harde vorm en het lossen gaat wat makkelijker. De truc: week de vorm heel kort in heet water zodat de randen van de pudding zachter worden. Je kunt de bitterkoekjespudding dan zo (voorzichtig!) omkieperen op een bord en serveren.

De charme van zo’n ouderwetse puddingvorm is natuurlijk groot: het heeft iets feestelijks, iets retro en staat prachtig op tafel. Maar nogmaals: in glaasjes is het minstens zo lekker en perfect als je het jezelf makkelijk wilt maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bitterkoekjespudding recept Kerst
No ratings yet

Bitterkoekjes pudding

Als er een dessert geschikt is voor Kerst, dan moet het wel bitterkoekjespudding zijn. De persoonlijke favoriet van mijn moeder. Ik maakte hem vorig jaar zelf voor het kerstdiner en dit jaar deel ik het recept met jullie.
Porties4 – 6 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • (siliconen) puddingvorm

Ingrediënten

  • 150 g bitterkoekjes – in stukjes
  • scheutje amandellikeur (optioneel)
  • 4,5 gelatine blaadjes
  • 1/2 vanillestokje
  • 275 ml melk
  • 70 g kristalsuiker
  • 10 g maïzena
  • 2 eidooiers
  • 300 ml slagroom

Instructies

  • Doe de helft van de bitterkoekstukkjes in een kom en meng ze met amandellikeur. Zet opzij.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Doe het vanillemerg en het lege vanillestokje samen met bijna alle melk in een pan en breng dit aan de kook. Roer af en toe even door.
  • Klop de rest van de melk met de suiker, maïzena en eidooiers tot een glad mengsel.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en schenk de melk al kloppend bij het eimengsel.
  • Giet alles weer terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook.
  • Voeg de niet geweekte stukjes bitterkoek toe aan de mix.
  • Laat het mengsel twee minuten doorkoken tot het dikker wordt.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en meng deze door de puddingmix en laat de mix afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel de slagroom door de afgekoelde puddingmix.
  • Spatel tot slot de geweekte bitterkoekstukjes door de mix en schenk het geheel in een puddingvorm.
  • Laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: bitterkoekjespudding, kerstdessert, pudding, zoet dessert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close