Bitterkoekjes pudding
Als er een dessert geschikt is voor Kerst, dan moet het wel bitterkoekjespudding zijn. De persoonlijke favoriet van mijn moeder. Ik maakte hem vorig jaar zelf voor het kerstdiner en dit jaar deel ik het recept met jullie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Opstijven3 uur uur
Totale tijd3 uur uur 40 minuten min
Gang: nagerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: bitterkoekjespudding, kerstdessert, pudding, zoet dessert
Servings: 4 - 6 personen
- 150 g bitterkoekjes - in stukjes
- scheutje amandellikeur (optioneel)
- 4,5 gelatine blaadjes
- 1/2 vanillestokje
- 275 ml melk
- 70 g kristalsuiker
- 10 g maïzena
- 2 eidooiers
- 300 ml slagroom
Doe de helft van de bitterkoekstukkjes in een kom en meng ze met amandellikeur. Zet opzij.
Week de gelatineblaadjes in koud water.
Doe het vanillemerg en het lege vanillestokje samen met bijna alle melk in een pan en breng dit aan de kook. Roer af en toe even door.
Klop de rest van de melk met de suiker, maïzena en eidooiers tot een glad mengsel.
Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en schenk de melk al kloppend bij het eimengsel.
Giet alles weer terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook.
Voeg de niet geweekte stukjes bitterkoek toe aan de mix.
Laat het mengsel twee minuten doorkoken tot het dikker wordt.
Knijp de gelatineblaadjes uit en meng deze door de puddingmix en laat de mix afkoelen naar kamertemperatuur.
Klop de slagroom lobbig en spatel de slagroom door de afgekoelde puddingmix.
Spatel tot slot de geweekte bitterkoekstukjes door de mix en schenk het geheel in een puddingvorm.
Laat de pudding minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.