Zodra de blaadjes beginnen te verkleuren en de winkels zich vullen met kalebassen en pompoenen, begint voor mij officieel het pompoenseizoen. En in dat seizoen mág een goed recept voor pompoensoep natuurlijk niet ontbreken. Deze pompoen-wortelsoep is er eentje die ik ieder jaar opnieuw maak. Het is een romige, volle herfstsoep die dankzij de geroosterde groenten net wat dieper en zoeter van smaak is dan de standaardvariant.
Door de pompoen én de wortel eerst in de oven te roosteren, karamelliseren de suikers uit de groenten lichtjes, waardoor je soep straks een echt comfortfood-gehalte krijgt. Het is zo’n soep waar je het direct warm van krijgt. Ideaal voor na een lange boswandeling (lievelings activiteit op deze koude maar zonnige dagen!), een frisse middag buiten met de kinderen of gewoon een drukke dag waarop je iets makkelijks op tafel wilt zetten.
In dit artikel vertel ik je hoe je deze pompoen-wortelsoep maakt, welke pompoen je het best kunt gebruiken en waarom dit eigenlijk gewoon een hartstikke gezonde maaltijdsoep is. Ook deel ik enkele tips en variaties zodat je hem helemaal naar jouw smaak kunt tweaken.

Pompoensoep met wortel
Pompoensoep kent inmiddels honderden varianten, maar de combinatie pompoen + wortel blijft bij mij toch favoriet. De wortel versterkt de natuurlijke zoetheid van de pompoen en geeft tegelijkertijd een mooie, diepe oranje kleur aan de soep. Daarnaast zorgt wortel voor extra structuur: de soep wordt nog iets dikker en fluweelzacht na het pureren.
De kruiden spelen hierbij natuurlijk ook een grote rol. In dit recept gebruik ik gemberpoeder, komijn en paprikapoeder Een snufje cayennepeper geeft een subtiele kick, maar je kunt die natuurlijk naar smaak aanpassen. Wil je de soep nóg herfstiger maken, dan kun je er ook een theelepel pumpkin spice aan toevoegen. Dat maakt de smaak warmer, kruidiger en extra aromatisch. Perfect voor wie van die echte “autumn vibes” houdt.
Ter inspiratie kun je ook eens kijken naar andere pompoensoep recepten op OMF, zoals de Geroosterde pompoensoep met pumpkin spice en gepofte knoflook of mijn Geroosterde pompoensoep met Garam Masala. Beide stuk voor stuk HEERLIJKE soep recepten.

Geroosterde pompoensoep
Roosteren is voor deze soep eigenlijk de truc. Je verspreidt de stukken pompoen en wortel over de bakplaat, bestrooit ze rijkelijk met kruiden en laat ze zo’n 40 minuten roosteren. De randen worden dan nét een beetje bruin, de groente wordt zacht en krijgt een licht zoete, nootachtige smaak. Dat verschil proef je echt terug in de soep: die wordt voller, zachter en intenser.
Het is een extra stapje, maar absoluut de moeite waard. En terwijl de groenten in de oven staan, kun jij alvast de ui en knoflook rustig fruiten en de rest voorbereiden.
Zodra de groenten uit de oven komen, gaat het allemaal vrij snel. Je fruit ui en knoflook zachtjes aan in een soeppan, voegt tomatenpuree toe (altijd even meebakken, dat haalt het zurige randje ervan af) en daarna mogen de geroosterde pompoen en wortel erbij.
Met groentebouillon en kokosmelk breng je het geheel aan de kook. De kokosmelk zorgt voor het romige karakter van de soep, maar zonder dat hij zwaar wordt. Laat alles nog even zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen mengen, en pureer de soep daarna helemaal glad.
Het resultaat is een warme, zijdezachte pompoen-wortelsoep die vol smaak zit maar toch heel mild is. Perfect voor kinderen, maar ook makkelijk wat pittiger te maken met extra cayenne of een scheutje sambal voor jezelf.
Je kunt de soep helemaal glad maken, maar als je van wat textuur houdt kun je ook een deel van de groenten apart houden en later grof hakken om door de soep te roeren. Wat geroosterde pompoenpitten bovenop doen het trouwens altijd goed.
Ik maakte zelf de soep af met wat versgesneden bosui en crispy chili oil. Heeeeerlijk.


Welke pompoen voor pompoensoep?
Je kunt verschillende soorten pompoen gebruiken voor soep, maar mijn absolute favoriet blijft flespompoen. Deze is makkelijk te snijden, heeft een dunne schil die je zelfs kunt laten zitten én bevat relatief weinig zaden.
Daarnaast is de smaak van flespompoen mild en licht zoet, waardoor hij perfect combineert met wortel en specerijen. Ook Hokkaido (oranje ronde pompoen) werkt heel goed en hoef je eveneens niet te schillen, wat weer tijd scheelt.
Vermijd voor deze pompoen-wortelsoep het liefst sierpompoenen of extreem vezelige soorten (zoals spaghetti pompoen); die geven een draderige, waterige soep en dat is precies wat je met deze rijke herfstsoep wilt vermijden.
Tip: koop een pompoen die stevig aanvoelt en een matte schil heeft. Een glimmende schil kan een teken zijn dat hij nog niet helemaal rijp is.
Is pompoensoep gezond?
Ja, deze pompoen-wortelsoep is zeker gezond. Pompoen zit vol vezels, vitamine A en antioxidanten, en wortel draagt daar met vitamine C en bètacaroteen nog extra aan bij.
Doordat je de groenten roostert, blijven de voedingsstoffen goed behouden, en de kokosmelk voegt gezonde vetten toe die ervoor zorgen dat de soep langer verzadigt. Geloof mij: je zit echt wel vol na een kom van deze soep.
Win win!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Pompoen-wortelsoep
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 flespompoen – in grove stukken
- 1 winterpeen – in grove stukken
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- snuf cayennepeper
- 1 ui – gesnipperd
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verspreid de pompoen en wortel over de bakplaat en strooi hier de gember, komijn, paprika en cayennepeper overheen.
- Rooster de groenten 40 minuten in het midden van de oven zacht.
- Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
- Doe de geroosterde groenten in de pan en schenk ook de groentebouillon en kokosmelk erbij.
- Breng de soep al roerend aan de kook en laat nog 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
- Pureer de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
