Dit is er eentje voor de èchte zoetekauw: Snickers brownies. Niet zomaar brownies met stukjes Snickers erin, maar een serieus bakproject waarbij alle lagen van een Snickers-reep terugkomen in een smeuïge, fudgy brownie.
Onderop een dikke laag fudgy brownie, daarboven een zachte nougatlaag, gevolgd door sticky pindakaramel en tot slot een glanzende chocoladelaag. Zien we het al voor ons? Ja hè. Het kost misschien wat meer werk dan een standaard brownie, maar geloof mij: elke hap is het waard.
Perfect voor een feestje, traktatie of voor Fastfood Friday dus. Want ja, deze knaller hoort absoluut thuis in die categorie. Bekijk trouwens vooral ook de rest van de Fastfood Friday recepten op Ohmyfoodness als je meer guilty pleasures zoekt.

Basis brownies met cacaopoeder
De bodem van deze Snickers brownies bestaat uit een klassieke, stevige fudgy brownie. Geen luchtige cakeachtige structuur, maar zo’n echte smeuïge plak waar je mes langzaam doorheen glijdt. De basis is gemaakt met pure chocolade èn ongezoet cacaopoeder, waardoor je een diepe, intense chocoladesmaak krijgt.
Deze brownie is op zichzelf al heerlijk, en dient altijd als basis voor mijn variatierecepten. Maar hier dient de brownie vooral als stevige onderlaag voor al het lekkers dat er nog bovenop komt. En ja, dat zijn nogal wat lagen.
Bak de brownielaag op voorhand en laat ‘m volledig afkoelen voordat je aan de rest begint. Dat voorkomt dat de volgende laag smelt of inzakt.
Heb je trouwens al onze brownie recepten op Ohmyfoodness gezien? Van Nutella brownies tot gezouten karamelversies: we zijn er dol op.


Snickers brownies opbouwen
Het leuke aan deze brownies is het opbouwen van de lagen. En vervolgens het aansnijden van al die verschillende lagen. Het voelt bijna alsof je je eigen Snickers-reep bouwt, maar dan in XXL-formaat en in combinatie met een brownie recept dus. Kan eigenlijk niet misgaan.
We beginnen dus met de brownielaag. Laat die volledig afkoelen en werk daarna in stappen. Eerst de nougat, dan de pindakaramel en tot slot de chocoladetopping. Tussen elke laag laat je de bakvorm even opstijven in de koelkast zodat de laag daarboven netjes blijft liggen.
Je hebt er even geduld voor nodig, maar het eindresultaat is het meer dan waard.
Zachte nougat
De tweede laag bovenop de brownie is een romige, smeuïge nougatlaag. Niet te verwarren met de taaie variant die je in ouderwetse snoepjes vindt. Deze nougat is zacht, luchtig en smelt bijna op je tong. Tijdens het aansnijden van de brownies loopt de nougatlaag mogelijk ook een beetje uit. Serveer de brownies dus eventueel met een vorkje erbij om te veel gesmeer tegen te gaan.
Je maakt de nougat van marshmallow fluff, boter, gecondenseerde melk en een beetje pindakaas. Klinkt als een gekke combinatie wellicht, maar het werkt zó goed.
De marshmallow fluff koop je gewoon bij Albert Heijn, maar winkels als Xenos of Jamin willen ook nog wel eens potten hebben staan.
Laat de ingrediënten samen au bain-marie smelten tot je een gladde, egale massa hebt. Op het moment dat je de pindakaas gaat toevoegen zul je merken dat de nougat vanzelf wat steviger wordt en in de koelkast komt dit helemaal goed.
Smeer de nougat uit over de afgekoelde brownie en zet de vorm even in de koelkast. De nougat stijft niet helemaal hard op, maar wordt wel stevig genoeg om de volgende laag te kunnen dragen.

Pindakaramel
Eerlijk: die brownielaag met de nougat bovenop is al een hit, maar de pindakaramel maakt het echt af. Hiervoor doe ik trouwens niet al te moeilijk, want ik gebruik een kant-en-klare karamelpasta. Bebogeen in dit geval, zodat je niet zelf suiker hoeft te smelten. Gewoon even opwarmen zodat het goed smeerbaar is en dan mengen met een royale hoeveelheid pinda’s.
Gebruik het liefst ongezouten pinda’s, zodat de karamel niet té zout wordt. Je kunt altijd zelf nog een snufje zout toevoegen als je dat wil. En let erop dat je de pinda’s niet fijnhakt – die grove stukjes geven juist die herkenbare bite van een Snickers.
Smeer de pindakaramel voorzichtig over de nougatlaag en zet alles opnieuw in de koelkast. We zijn er bijna. Nog even geduld…
Chocoladelaag bovenop
De finishing touch is een laagje gesmolten melkchocolade. Gewoon au bain-marie of in de magnetron, en daarna uitstrijken over de bovenkant van je brownie.
Laat de chocolade opstijven in de koelkast en snijd daarna in stukken. Het handigste is om het mes even onder warm water te houden – dan glijdt het makkelijker door de lagen heen.
Je kunt de Snickers brownies in vierkante stukken snijden, maar eventueel ook in reepvorm zodat het wat meer op Snickers lijkt.
Bewaar de Snickers brownies bij voorkeur in de koelkast. Ze blijven daar zeker een dag of vijf goed en zijn dan ook net iets steviger, wat het snijden makkelijker maakt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Snickers brownies
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 22 x 22 cm
- beslagkom
- garde
Ingrediënten
Brownielaag
- 125 g ongezouten roomboter
- 175 g pure chocolade – in stukken
- 200 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 75 g bloem
- 50 g ongezoet cacaopoeder
- snuf zout
Nougatlaag
- 200 g Marshmallow fluff
- 60 g ongezouten roomboter
- 60 ml gecondenseerde melk
- 85 g pindakaas
Pindakaramel
- 350 g Bebogeen karamelpasta
- 200 g ongezouten pinda's
Chocoladelaag
- 200 g melkchocolade
Instructies
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Brownielaag
- Doe de boter en chocolade in een steelpannetje en smelt beide ingrediënten.
- Klop ondertussen de kristalsuiker met de eieren op tot een lichtgeel mengsel.
- Schenk al roerend de gesmolten boter en chocolade bij de ei-mix in de kom. Klop even goed op.
- Spatel als laatste de bloem, cacaopoeder en zout door de natte ingrediënten.
- Schenk het browniebeslag in de bakvorm en bak de brownie in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar. Laat volledig afkoelen.
Nougat
- Doe de Marshmallow fluff in een kom en plaats deze boven een steelpannetje met water. Maak de Marshmallow fluff au bain-marie wat zachter.
- Voeg de boter toe en laat deze al roerend in de Marshmallow fluff smelten.
- Roer ook de gecondenseerde melk door de nougat.
- Haal de kom van het vuur en roer de pindakaas door de nougat. Verdeel de nougat over de brownie in de bakvorm en plaats de bakvorm minimaal een uur in de koelkast.
Pindakaramel
- Doe de Bebogeen in een steelpannetje en verwarm dit tot de karamel iets vloeibaarder is.
- Roer de pinda's door de karamel.
- Verdeel de pindakaramel over de nougatlaag in de bakvorm en plaats de bakvorm wederom een uur in de koelkast.
Chocoladelaag
- Smelt tot slot de melkchocolade en smeer de gesmolten chocolade uit over de pindakaramel.
- Plaats de bakvorm nog een keer in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.
- Snijd de Snickers brownie in stukken en bewaar luchtdicht in de koelkast.