Koekjes met witte chocolade en framboos

Koekjes bakken staat misschien niet direct bovenaan je to do-lijstje tijdens de warme zomermaanden. Toch zijn er van die recepten die juist nu heel goed tot hun recht komen. Deze koekjes met witte chocolade en framboos zijn daar een perfect voorbeeld van.

Ze zijn fris, fruitig en een beetje chewy – precies zoals je een goed koekje wilt. En aangezien je ze het beste in de koelkast bewaart, zijn ze stiekem ook nog een beetje verkoelend. Win-win als je het mij vraagt.

Of je nu op zoek bent naar iets lekkers voor bij een zomerse picknick, een bakproject met de kinderen, of gewoon omdat je zin hebt in een lekkere snack – deze koekjes zijn een moetje om te maken in de komende weken!

Frambozenkoekjes

Witte chocolade koekjes – basisrecept

Voor het recept gebruik ik hetzelfde basisrecept voor koekjes met witte chocolade die ik altijd gebruik. Want die is op zichzelf al heerlijk. De buitenkant krijgt een licht krokante bite, terwijl de binnenkant juist lekker zacht en chewy blijft. Perfect dus voor wie van een beetje smeuïg koekdeeg houdt en wat minder van brosse koekjes.

Het deeg bestaat uit zachte roomboter (ongezouten!), kristalsuiker en een beetje vanillesuiker. Door een eidooier toe te voegen in plaats van een heel ei, blijft het koekdeeg wat compacter en krijgen de koeken zelf ook een wat stevigere textuur. Dat is goed, aangezien we straks verse frambozen toevoegen en die maken het deeg weer wat ‘natter.’

De bloem en bakpoeder zorgen voor een luchtige maar stevige basis. En dan natuurlijk de witte bakvaste chocolate chips: lekker romig en een beetje zoet, zonder dat ze in de oven helemaal verdwijnen.

Je zou ze in principe ook puur kunnen bakken – dus zonder fruit – en dan heb je een prima basisrecept voor witte chocolade koekjes. Maar voor de zomervariant voegen de frambozen wel echt veel toe!

Koekjes met witte chocolade en frambozen

Wat deze koekjes écht bijzonder maakt, zijn natuurlijk de verse frambozen. Die zorgen voor een lichtzure, sappige tegenhanger van de zoete witte chocolade. De combinatie van witte chocolade en frambozen zijn natuurlijk sowieso al goud en doen me direct denken aan de zomer.

Voor dit recept kun je het beste verse frambozen gebruiken. Die mengen wat makkelijker met het koekdeeg, zonder direct alle vorm en kleur te gebruiken. Daarbij zorgen ze voor een frisse, lichtzure smaak en die wil je juist in deze koeken terugvinden.

Diepvriesframbozen zijn in dit geval wat minder geschikt. Ze geven vaak veel vocht af, waardoor het koekdeeg te nat wordt en de structuur van de koekjes verandert. Bovendien is de smaak vaak net wat… fletser?, zeker na het bakken.

Zijn de verse frambozen niet zo zoet meer? Dan kun je ook kiezen voor gevriesdroogde frambozen. Die zijn wat zuurder en geven een lekkere crunch én een mooie kleur aan het deeg.

Let er bij het maken van het deeg wel op dat je de frambozen voorzichtig door het deeg spatelt. Ze zijn kwetsbaar, en je wilt liever geen roze smurrie maar mooie stukjes fruit in je koekje.

Mocht je nou merken dat het koekdeeg echt onhandelbaar is en dat je er geen bolletjes van kunt vormen, voeg dan een beetje extra bloem aan het deeg toe.

witte chocolade koekjes framboos

Witte chocolade frambozen koekjes bewaren

Door het gebruik van verse frambozen zijn deze koekjes wat gevoeliger dan gewone chocolate chip cookies. Je kunt ze dus het beste luchtdicht bewaren in de koelkast.

Zo blijven ze lekker vers én behouden ze hun structuur. Het is bovendien ook wel lekker om ze iets kouder te eten – zeker op warme dagen is dat echt een fijne traktatie.

Bewaar de koekjes bij voorkeur niet langer dan vier dagen. Daarna worden de frambozen vaak wat slap en vochtig, wat de smaak en textuur van de koekjes niet ten goede komt. Maar eerlijk: de kans is groot dat ze het niet eens zo lang overleven.

koekjes met framboos chocolade

Variatietips voor dit recept

Wil je net even iets anders proberen of heb je niet alle ingrediënten in huis? Er zijn genoeg manieren om deze koekjes met witte chocolade een beetje naar wens aan te passen.

  • Vervang de frambozen bijvoorbeeld eens door verse blauwe bessen of bramen. Die geven ook een frisse, fruitige twist en een mooie kleur aan de koeken.
  • Voeg een handje gehakte pecannoten of macadamia’s toe aan het deeg voor een lekkere crunch. Beide noten gaan érg goed samen met frambozen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

koekjes met witte chocolade frambozen
No ratings yet

Koekjes met witte chocolade & framboos

Koekjes bakken staat wellicht niet op je to do lijstje tijdens de warme zomermaanden, maar deze koekjes met witte chocolade en framboos zijn juist nu heel geschikt. Ze smaken namelijk lekker fris en aangezien je ze het beste in de koelkast kunt bewaren, zijn ze ergens ook nog verkoelend. Win win!
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 4 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 220 g ongezouten roomboter – zacht
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 275 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 g witte bakvaste chocolate chips
  • 100 g verse frambozen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe de boter in de kom van de keukenmachine en voeg hier de suikers aan toe. Klop luchtig.
  • Voeg de eidooier toe en meng deze door het botermengsel.
  • Doe dan de bloem, bakpoeder en het zout in de kom en meng het geheel tot een zacht koekdeeg.
  • Voeg de witte chocolate chips toe en meng deze door het beslag.
  • Doe tot slot de frambozen in de kom en meng kort(!). Het is niet de bedoeling dat de frambozen helemaal gepureerd worden, er mogen best wat grove stukken tussen zitten.
  • Vorm 10 ballen van het koekdeeg (dit kan iets plakkerig zijn) en verspreid deze over de bakplaat.
  • Bak de koeken 10 minuten in het midden van de oven en laat ze volledig afkoelen op het aanrecht.
  • Bewaar luchtdicht in de koelkast.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: chocolatechip cookies, fastfood friday, frambozen, koekjes, witte chocolade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close