Als er IETS comfort food is, dan is het wel lasagne. En deze vegetarische lasagne is heerlijk om te maken als je een keer geen zin hebt om vlees te eten of überhaupt geen vlees eet. Het feit dat je geen vlees toevoegt aan deze lasagne, wil natuurlijk niet betekenen dat je verder concessies zou moeten doen op het gerecht. Ik wilde namelijk wel een ècht lekkere lasagne maken. Compleet met kaas en heerlijk romige bechamel. En dat is precies wat ik deed.
En eerlijk? Het gehakt wordt totaal niet gemist in deze vega lasagne. De saus is net zo smaakvol als een saus waar wel vlees aan wordt toegevoegd en het complete gerecht is ook net zo vullend.
Net als met iedere lasagne is het wel een karweitje om te maken, maar gelukkig maak je met onderstaand recept een flinke schaal. Met gemak kun je met 6 personen eten van de vegetarische lasagne, maar je kunt leftovers ook heel goed invriezen. Tip: doe dit in porties, dan kun je de lasagne een stuk makkelijker ontdooien.

Vega lasagne maken
Ik maakte deze vega lasagne eigenlijk op precies dezelfde manier als deze lasagne waar wel gehakt in is verwerkt. Ik liet simpelweg het vlees achterwege en voegde meer groente toe. Zo makkelijk kan het soms echt zijn om een beetje variatie aan te brengen in een gerecht.
Wil je een compleet andere soort vegetarische lasagne maken, dan kan ik je de Vegetarische pompoenlasagne met ricotta aanraden. Totaal anders natuurlijk maar net zo smaakvol. En tegenwoordig helemaal makkelijk om te maken, nu lasagnevellen van pompoen kant-en-klaar te krijgen zijn.
Als basis voor de lasagne gebruikte ik koelverse lasagnevellen. Die hebben in de oven wat minder de tijd nodig dan gedroogde vellen. Want dat is eerlijk gezegd hetgeen me altijd een beetje tegenstaat bij het maken van lasagne: het duurt zo ongelofelijk lang.
Door koelverse vellen te gebruiken is de lasagne in 25 minuten klaar. De pasta is dan goed gaar en de bovenste kaaslaag is lekker gesmolten. Kun je geen koelverse vellen vinden en ben je dus aangewezen op gedroogde lasagnevellen, dan kun je dit gerecht alsnog prima maken hoor. Zet de lasagne dan minimaal 45 minuten in de oven en check na 45 minuten of de pasta gaar is.



Vegetarisch lasagne recept met bechamel
Een goede lasagne is niet compleet zonder bechamel vind ik en dat geldt ook zéker voor deze vegetarische lasagne. Mijn kinderen noemen het altijd ‘die lekkere witte saus’. Ik vind het stiekem ook het lekkerste deel van een lasagne recept – haha.
Bechamel maak je heel eenvoudig met een basis van bloem, boter en melk.
- Smelt de boter in een pan en voeg hieraan de bloem toe. Roer direct goed door zodat er een roux ontstaat. Dit is de standaardbenaming voor boter en bloem. Blijf roeren totdat de bloem is opgenomen.
- De roux kan verschillende kleuren aannemen en dit heeft te maken met hoelang je de roux laat garen. Hoe langer je hem laat garen, hoe donkerder hij wordt en dit heeft gevolg voor de kleur van de saus. Voor bechamel roer ik net zolang tot de bloem volledig is opgenomen en dan voeg ik de melk toe. Niet bruin laten worden dus.
- Draai het vuur vervolgens helemaal laag. Voeg een beetje melk toe en blijf in de saus roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
- Zodra de saus wat dikker begint te worden voeg je de rest van de melk toe. Roer het nogmaals goed door om klontjes te voorkomen. Laat de saus op het laagste vuur zo’n 10-15 minuten staan en roer regelmatig door. De saus wordt vanzelf dikker.
- Breng de saus tot slot op smaak met peper en zout of voeg voor extra smaak wat geraspte kaas doe. In het geval van de vega lasagne is dit Parmezaanse kaas.
Voor een lekker romige smaak aan de lasagne, voegde ik na iedere laag lasagnesaus ook een paar lepels bechamelsaus toe. De meeste saus gaat echter over de bovenkant van de lasagne en wordt daarna afgetopt met mozzarella. Dit zorgt voor het goudgele en smaakvolle korstje bovenop.


Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Vega lasagne
Benodigdheden
- ovenschaal (20×30 cm)
Ingrediënten
Lasagnesaus
- 1 ui – gesnipperd
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 700 g Italiaanse groenten
- 700 ml passata
- 1/2 tl cayennepeper
- 2 tl gedroogde oregano
- 2 el verse basilicum
Bechamel
- 30 g ongezouten roomboter
- 30 g bloem
- 300 ml melk
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
En verder
- 250 g koelverse lasagnevellen
- 200 g mozzarella
- peper en zout
Instructies
- Verhit voor de lasagnesaus een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan, tot de ui zacht wordt.
- Voeg de Italiaanse groenten toe en bak deze mee tot de groenten zacht worden.
- Schenk de passata in de pan en voeg de cayennepeper, oregano en basilicum toe. Roer goed door en laat de saus 20 minuten pruttelen.
- Maak ondertussen de bechamel door de boter in een steelpan te smelten.
- Voeg de bloem toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
- Schenk de melk in de pan en blijf roeren tot de saus indikt.
- Voeg dan de Parmezaanse kaas, peper en zout toe en kook de bechamel tot de kaas is gesmolten.
- Schep een lepel van de lasagnesaus in de ovenschaal en verdeel hier een laagje lasagnevellen overheen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verdeel lasagnesaus over de pasta vellen en schenk een paar lepels van de bechamel over de lasagnesaus. Herhaal deze stap tot de sauzen op zijn en eindig met een volledige laag van de bechamelsaus.
- Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de bovenste bechamellaag in de ovenschaal.
- Bak de lasagne 25 minuten in het midden van de oven, tot de pasta gaar is en de kaas is gesmolten.