Tiramisu truffels

Ik heb het recept voor deze tiramisu truffels herhaaldelijk heen en weer geschoven in mijn content planning. Stond ‘ie eerst gepland voor begin januari, dacht ik daarna: hmm… misschien ook wel leuk voor oudejaarsavond. Om vervolgens nóg een keer te bedenken dat het ook nog wel een lekkere koffiesnack zou kunnen zijn voor na het kerstdiner.

Dus de tiramisu truffels hebben nog een plekje gekregen voor de Kerst. Want inderdaad: het is een heel leuk èn makkelijk snackje om te serveren NA het kerstdiner, bij een afzakkertje of kop koffie. En met makkelijk bedoel ik echt makkelijk; dit zou je zelfs de kinderen kunnen laten maken.

Bijkomend voordeel is ook dat je het vandaag al kunt maken om ergens de komende dagen te serveren. Want die truffels blijven rustig een paar dagen goed in de koelkast. Moet je er wel vanaf weten te blijven. En dat is de grootste uitdaging.

tiramisu truffels

Tiramisu truffels maken

Zoals ik al zei is het maken van de tiramisu truffels heel eenvoudig. Zeker als je een foodprocessor bij de hand hebt, want dan is het vrijwel enkel een kwestie van de ingrediënten daarin mikken.

Voor het maken van de tiramisu truffels gebruikte ik lange vingers en mascarpone, twee onmisbare ingrediënten voor een lekker tiramisu recept. Ik voegde er nog een beetje poedersuiker, vanille-extract en een lepel instant koffie aan toe.

Met instant koffie bedoel ik overigens oploskoffie. Ik vind het dan altijd handig om van die sticks in huis te hebben. Zo vaak gebruik ik het namelijk niet en verpakkingen als deze gaan niet zo snel overstuur. Voor de tiramisu truffels gebruikte ik de Espresso sticks van Douwe Egberts en aan één stick had ik genoeg.

Mocht je geen oploskoffie in huis hebben, dan kun je ook een sterke bak espresso zetten en deze af laten koelen. Je zult dan waarschijnlijk wel wat meer lange vingers nodig hebben of minder mascarpone hoeven te gebruiken, want een espresso is een stuk natter dan een stick oplosespresso natuurlijk.

Wat je gaat doen is namelijk de zojuist genoemde ingrediënten fijnmalen tot een grove pasta waar je balletjes van kunt vormen met je handen. Is het mengsel te zacht, dan zul je meer lange vingers nodig hebben. Is het juist te droog, voeg dan wat meer mascarpone of eventueel een scheutje melk toe.

Tiramisu bonbons met witte chocolade

Als je alle ingrediënten hebt fijngemalen in de foodprocessor mag je er balletjes van gaan rollen. Leg de tiramisu bonbons op een bord en plaats deze minimaal een uur in de koelkast. De balletjes kunnen dan wat steviger worden, waardoor je ze zometeen makkelijker door de chocolade kunt rollen, zonder dat ze uit elkaar vallen.

Ik gebruikte zelf witte chocolade om het tiramisu-uiterlijk wat meer te benadrukken. Witte chocolade kan een uitdaging zijn om te smelten vanwege het lage verbrandingspunt, maar doe het vooral au bain-marie en zet het vuur niet al te hoog. Blijf roeren en de chocolade in de gaten houden, dan moet het echt wel goed komen.

Wentel de tiramisu bonbons met behulp van een vork of cocktailprikker door de gesmolten witte chocolade en plaats ze vervolgens op een bord die je hebt bekleed met bakpapier. Het bakpapier gaat ervoor zorgen dat de tiramisu truffels niet vastplakken aan het bord en je ze straks makkelijk kunt pakken.

Direct na het door de chocolade wentelen van de truffels, bestrooi ik ze met een beetje ongezoet cacaopoeder. En that’s where the magic happens, want nu lijken de truffels ook ècht op tiramisu!

Zet de tiramisu truffels wederom minimaal een uur in de koelkast, zodat de chocolade hard kan worden.

Tiramisu truffels bewaren

Zoals ik al zei, kun je de tiramisu truffels vandaag al maken en vervolgens rustig een paar dagen in de koelkast bewaren. Als de chocolade stevig genoeg is geworden, kun je de truffels samen in een bak leggen. Zorg er wel voor dat je een bak neemt die goed afsluitbaar is, zodat eventuele andere geuren uit de koelkast niet in de truffels trekken.

In de koelkast zijn de tiramisu truffels zeker een dag of 5 houdbaar. Maar ik vraag me af of ze er zolang zullen blijven liggen. Hier in huis waren ze in no time alle 12 op. De kinderen waren er dol op en aangezien er geen rauwe eieren of alcohol aan deze tiramisu-variatie te pas komen, konden ze het ook gerust eten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

tiramisu truffels recept
No ratings yet

Tiramisu truffels

Deze tiramisu truffels zijn heerlijk als zoete snack voor een gezellig feestje. De smaak van tiramisu, maar dan in borrelhapjes vorm – daar kun je alleen maar blij van worden toch?
Porties12 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 2 uur
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Waar te bewaren luchtdicht in de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • Foodprocessor

Ingrediënten

  • 175 g lange vingers
  • 150 g mascarpone
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el instant koffiepoeder
  • 50 g poedersuiker
  • 200 g witte chocolade
  • cacaopoeder

Instructies

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de witte chocolade en cacaopoeder in de foodprocessor en maal het geheel fijn tot een stevige pasta.
  • Vorm 12 balletjes van het mengsel en leg deze een uur in de koelkast zodat ze stevig kunnen worden.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en wentel ieder tiramisu balletje door de chocolade.
  • Plaats de tiramisu truffels op een bord met bakpapier en strooi er cacaopoeder overheen.
  • Zet de tiramisu truffels minimaal een uur terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
Gang: borrelhapje, nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: bonbon, chocoladetruffels, tiramisu, tiramisu truffels, truffels, zoet hapje, zoete snack

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close