Toch bijzonder dat ik hier op OMF al wel vaker een garnalencocktail recept met jullie heb gedeeld, maar nog nooit aandacht heb besteed aan de èchte klassieke garnalencocktail. Het ouderwetse recept met ijsbergsla, Hollandse garnaaltjes en cocktail saus bedoel ik dan.
Op OMF kun je namelijk al Garnalencocktail met grapefruit vinden of de Garnalencocktail 2.0 waarbij ik de cocktail serveerde in krokante filodeegpakketjes. Ook gebruikte ik garnalencocktail al eens voor het vullen van heerlijke Gerookte zalmbonbons en Slabootjes met garnalencocktail en avocadosalsa… Maar nu gaan we even terug in de tijd en maak ik oma’s favorietje.
Klassieke garnalencocktail
De klassieke garnalencocktail dus. Het is niet per se een spectaculair gerecht te noemen als je het mij vraagt, maar als je zin hebt in een traditioneel kerstdiner, zit je met dit gerecht wel goed.
De klassieke garnalencocktail maak je met Hollandse garnaaltjes, ijsbergsla en zelfgemaakte cocktailsaus. Meer ingrediënten heb je niet nodig. Ok, een klein snufje paprikapoeder dan nog.
Volgens Wikipedia is de oorsprong van de garnalencocktail mogelijk in de VS te vinden, maar ik moet eerlijk bekennen: ik heb het daar nog nooit op een kaart zien staan.
In andere landen wordt de garnalencocktail ook vaak opgediend in een glas, maar dan wordt de saus in het glas geschept en hangen de garnalen om de rand van het glas.
Ik heb toch liever ‘onze’ garnalencocktail als ik eerlijk moet zijn.
Simpele garnalencocktail
Omdat het de klassieke garnalencocktail echt heel simpel is om te maken en er ook zo uit kan zien, raad ik je aan om voor dit voorgerecht wel een feestelijk glas uit te kiezen. De simpele garnalencocktail wordt op die manier toch iets meer aangekleed en dat mag best op de feesttafel, toch?
Bovendien zie je door het gebruik van glas ook de verschillende laagjes van de garnalencocktail. Het wordt, met een beetje fantasie, bijna een soort trifle! Ik gebruikte zelf een soort espresso martini/champagne coupes die heel erg hierop lijken, maar kijk vooral ook eens naar het assortiment aan glaswerk bij jouw lokale kringloopwinkel. Ik durf te wedden dat je daar mooie exemplaren tegen kunt komen!
Garnalencocktail maken
Hoewel het lekker is als je een kerstrecept al ver van tevoren kunt voorbereiden, is dat bij het maken van de garnalencocktail eigenlijk niet nodig. Het is namelijk niet meer dan het afwisselen van ijsbergsla en Hollandse garnaaltjes in een glas. Geloof mij: meer dan 10 minuten ben je niet kwijt aan het maken van de klassieke garnalencocktail en ik wil je dan ook aanraden dit op de dag zelf te doen.
Door pas op het laatste moment alle laagjes van de klassieke garnalencocktail in een glas te doen, zorg je ervoor dat de ijsbergsla lekker knapperig blijft en niet de smaak overneemt van de Hollandse garnaaltjes.
Het enige wat je ècht zelf moet maken is de cocktailsaus en dat is niet meer dan een kwestie van alle ingrediënten door elkaar roeren.
Cocktailsaus zelf maken
Cocktailsaus zelf maken is een fluitje van een cent en bovendien is zelfgemaakte cocktailsaus ook véél lekkerder dan de variant uit een flesje. Aangezien je al hebt gekozen voor een super simpel voorgerecht, is het wel leuk als je dit element zelf maakt – toch?
Bovendien: ik durf te wedden dat je vrijwel alle ingrediënten al in huis hebt! Voor mijn cocktailsaus gebruikte ik:
- 4 el mayonaise
- 2 el ketchup
- paar druppels tabasco
- 1 tl citroensap
- 1 el whiskey
Mocht je geen whiskey in huis hebben, dan zou je eventueel ook sherry kunnen gebruiken. Of zelfs port of rode wijn, kan wat mij betreft allemaal.
Eén eetlepel drank toevoegen aan de cocktailsaus lijkt niet veel, maar het is precies genoeg om de drank aanwezig te laten zijn, maar niet te laten overheersen. Je proeft dus wel een saus met een ‘huppeltje’, maar slaat niet direct steil achterover. En dat is wel lekker bij een voorgerecht, toch?
Wil je trouwens helemaal wegblijven van de drank, dan kun je de whiskey vervangen door 1 el worcestersauce. De smaak van de cocktailsaus wordt dan wel iets anders natuurlijk, maar het is een prima alternatief.
Schep op iedere garnalencocktail een flinke lepel van je zelfgemaakte cocktailsaus en maak ieder glas af met een snufje paprikapoeder. Ook kun je ervoor kiezen om de garnaaltjes te mengen met de cocktailsaus en dan aan de glazen toe te voegen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Klassieke garnalencocktail
Benodigdheden
- 4 feestelijke glaasjes
Ingrediënten
Cocktailsaus
- 4 el mayonaise
- 2 el ketchup
- paar druppels tabasco
- 1 tl citroensap
- 1 el whiskey of sherry
En verder
- 100 g ijsbergsla – in dunne reepjes
- 200 g Hollandse garnalen
- snufje paprikapoeder per glas
- 4 partjes citroen
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de cocktailsaus in een kommetje en roer dit goed door.
- Leg in ieder glaasje wat ijsbergsla, gevolgd door hollandse garnalen en een lepel cocktailsaus. Herhaal deze stap nog een keer zodat je twee laagjes sla, garnalen en cocktailsaus per glas hebt.
- Strooi over iedere garnalencocktail een snufje paprikapoeder en steek in ieder glas een partje citroen.