Macaronisalade met kaasblokjes

Of je nou alweer thuis bent van vakantie (hoi!), nog moet gaan of op de camping staat: deze macaronisalade met kaasblokjes is eigenlijk altijd goed. Ik vind het heerlijk om op warme zomerdagen in no time iets in elkaar te kunnen flansen. En dan bij voorkeur iets dat ik direct een paar dagen in de koelkast kan hebben staan, zodat ik er op een later moment nog een keer van kan eten.

Het aantal pastasalade recepten dat hier op OMF staat is inmiddels haast ontelbaar denk ik, maar toch blijf ik iedere keer weer nieuwe variaties bedenken. Je kunt er natuurlijk ook alle kanten mee op en ik vind het bij uitstek ook zeer geschikte recepten om restjes in kwijt te kunnen.

In deze macaronisalade kom je dus kaasblokjes tegen, maar ook hamblokjes, tomaten en een beetje ui. Een echt Hollandse pastasalade dus, heerlijk!

Macaronisalade met kaasblokjes

Koude macaronisalade maken

Ik vind macaroni als basis voor een pastasalade altijd heerlijk. Koude macaronisalade maken heb je namelijk zo gedaan, omdat macaroni maar een korte kooktijd heeft. Bovendien vind ik het ideale aan deze pastasoort, dat ‘ie niet zo droog wordt als je de salade wilt bewaren. Dat vind ik altijd het nadeel van bijvoorbeeld penne en fusilli. Ook heerlijk als basis voor een pastasalade, maar eenmaal in de koelkast gaat de kwaliteit van de salade al snel achteruit. Met macaroni vind ik dat minder.

En ergens vind ik macaroni ook heerlijk nostalgisch. Als ik het maak, dan maak ik vaak de klassieke Macaroni zonder pakje, tot grote vreugde van mijn kinderen. Net als bij mij, is dat namelijk echt hun lievelings pastagerecht. Mij doet het me altijd denken aan vroeger en aan vakanties.

De macaronisalade met kaasblokjes maakte ik deze keer overigens met volkoren macaroni. Dan is de salade iets meer vullend.

Koude pastasalade met kaas

Ik ben groot fan van het toevoegen van kleine kaasblokjes aan koude pastasalades. Waar ik pastagerechten veelal af top met mozzarella, burrata of Parmezaanse kaas, vind ik kleine Hollandse kaasblokjes ideaal voor pastasalades.

Hollandse kaas in pastasalades geeft namelijk zo lekker veel smaak af. Dat is toch anders met mozzarella, dat heerlijk samengaat met tomaat maar in een pastasalade naar mijn idee toch een beetje verdwijnt.

Kies vooral voor de kaas die jij lekker vindt, maar persoonlijk zou ik wegblijven van oude kaas. De smaak van die kaas is namelijk iets te overheersend. Zelf gebruikte ik een hele jonge kaas die ik in kleine blokjes sneed, ter grootte van de hamblokjes die ook door de salade gingen. Zo krijg je tenminste bij iedere hap alle ingrediënten samen en dat is wel het aller lekkerst natuurlijk. Jong Belegen kaas is eventueel ook een goede optie, maar ouder dan dat zou ik niet gaan.

Omdat de kaasblokjes een van de belangrijkste ingrediënten van de macaronisalade is, maakte ik de dressing voor de pastasalade op basis van mosterd. Want mosterd en kaas zijn natuurlijk een gouden combinatie.

macaronisalade

Macaroni pastasalade preppen en bewaren

Zoals met iedere pastasalade kun je deze macaroni pastasalade ook heel goed preppen en bewaren. Eenmaal gemaakt, blijft de pastasalade rustig 3-4 dagen houdbaar. Mits goed afgesloten bewaard in de koelkast.

Wel wordt de pastasalade wat droger in de koelkast, maar dit los ik zelf altijd op door gewoon weer een beetje extra dressing te maken en deze door de pastasalade te scheppen op het moment dat ik het weer wil eten.

Waar ik je wel even voor wil waarschuwen is de ui in de salade. Een salade waarin ui in zit, smaakt na verloop van tijd altijd meer naar ui dan je wellicht zou willen. Weet je nu al dat je de macaronisalade van tevoren wilt klaarmaken, dan raad ik je aan om de dressing en de ui apart te houden. Schep deze twee ingrediënten pas vlak voor het serveren door de macaronisalade, dan smaakt ‘ie lekker vers en is de salade smeuïg. En dat is precies wat je wil!

Tot slot, ik ben niet heel dol op van die hele ‘natte’ pastasalades, dus de hoeveelheid dressing in het recept is niet enorm. Vind je dat juist wel lekker, maak dan gerust twee keer zoveel dressing dan staat aangegeven.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

hollandse macaronisalade
No ratings yet

Macaronisalade met kaasblokjes

Pastasalades kun je niet genoeg in je repertoire hebben. Deze macaronisalade met kaasblokjes gaat bij iedereen in de smaak vallen en je kunt er naar hartenlust mee variëren.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

  • 300 g macaroni
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • 2 tomaten – in blokjes
  • 200 g hamblokjes
  • 100 g Jong Belegen kaas – in kleine blokjes
  • 10 g verse peterselie

Dressing

  • 4 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 1 el verse bieslook
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de pasta af en spoel af onder de koude kraan. Doe de macaroni vervolgens in een kom.
  • Voeg de ui, tomaat, hamblokjes, kaas en peterselie toe en schep goed om.
  • Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep de dressing door de macaronisalade.
Gang: bijgerecht, salade
Keuken: Hollands
Trefwoord: bbq bijgerecht, bijgerecht, koude pastasalade, maaltijdsalade, macaroni, macaroni salade, pastasalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close