Met deze courgette chips kom ik misschien een beetje tegemoet aan mijn enorme liefde voor chips. Ik HOU van chips – haha. Het is een behoorlijke valkuil dus ik blijf er zoveel mogelijk vandaan, ik kan het namelijk meestal niet bij maar één bakje houden. Als de zak eenmaal open is, gaat de hele zak ook snel leeg.
Maar goed, we hebben het nu niet over zakken chips maar over zelfgemaakte courgette chips. Gemaakt van 100% courgette en dus lekker verantwoord. Heerlijk als snack of als maaltijd verrijker. Oja en ik haalde er de Airfryer voor uit de kast, dan wordt het helemaal een eitje om te maken. En ook nog eens super snel klaar.
Courgette chips maken
Courgette chips maken is niet lastig, maar je moet er wel voor zorgen dat je de courgette niet te dik, maar ook niet te dun snijdt. Te dun zorgt voor verbrande chips, te dik zorgt er weer voor dat de chips niet krokant worden in de Airfryer.
Courgette chips maken doe ik het liefste met behulp van een mandoline. Een mandoline kun je zelf instellen op de gewenste dikte, i-de-aal. Ik vind het ook heel handig om te gebruiken voor salades als ik dunne uienringen wil snijden. Of bij het schaven van aardappels in plakjes. Er zijn verschillende mandolines verkrijgbaar. Zelf heb ik er een met een handvat en dat werkt erg prettig.
Mocht je geen mandoline hebben, dan kun je ook een kaasschaaf gebruiken of een foodprocessor met het schaaf/rasp-opzetstuk. Als je een blokrasp in huis hebt, check die dan ook vooral even. Vaak zit daar ook een schaafstuk aan.
De ideale dikte van de plakjes courgette is 1 – 1,5 mm.
Courgette bevat van zichzelf best wel wat vocht, dus zorg er na het schaven van de plakjes voor dat je deze goed droog maakt. De makkelijkste manier is om de courgette te verspreiden over een schone theedoek of een aantal vellen keukenrol. Leg er een schone theedoek of keukenrol overheen en laat dit vervolgens 30 minuten liggen. Het vocht uit de courgette trekt dan in de theedoek waardoor je mooie droge plakjes krijgt.
Zodra de plakjes droog zijn kun je ze op smaak brengen met je favoriete kruiden en specerijen. Ik vind de courgette chips zelf het aller lekkerst met een beetje knoflookpoeder en een snuf zout. Maar paprikapoeder gaat er natuurlijk ook heel goed bij.
Chips uit de Airfryer
Je kunt de courgette chips vervolgens afbakken in de oven (110 graden Celsius, gedurende 1,5 uur) of de chips uit de Airfryer maken. Voor de oven heb ik al eens eerder een groentechips recept gedeeld. Hierin kun je ook zien dat je naast courgette, ook prima andere groenten kunt gebruiken. In de Airfryer ben je met het maken van courgette chips een stuk sneller klaar, maar je moet de chips wel een stuk beter in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze niet verbranden.
Verwarm de Airfryer voor op 180 graden Celsius en bak de courgette chips gedurende 10 minuten. Draai de chips halverwege de tijd een keertje om zodat de chips gelijkmatig garen. Je zult merken dat de courgette de neiging heeft om snel donker te kleuren. Zelf vind ik dat heel lekker want het zorgt voor extra smaak èn de chips zijn dan goed knapperig, maar als je dat niet kunt waarderen zul je ze goed in de gaten moeten houden.
Laat de courgette chips goed afkoelen zodra ze uit de Airfryer komen, dan worden ze nog wat meer krokant.
Courgette chips bewaren is helaas een minder goed idee. Omdat het groentechips zijn, hebben ze toch weer de neiging om zacht te worden als de chips langer blijven liggen. Daarbij zijn de chips natuurlijk ook niet gefrituurd, zoals bij groentechips uit zak wel het geval is, waardoor ze sowieso al iets minder krokant zijn dan supermarktchips. Direct opeten dus! Als snack of als onderdeel van een maaltijd.
Bonus tip: serveer de chips eens als topping op een salade. Het zorgt direct voor een fijne, knapperige afwisseling en je krijgt direct weer wat extra groenten binnen. Ideaal toch?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Courgette chips uit de Airfryer
Benodigdheden
- mandoline of kaasschaaf
- theedoeken of keukenrol
- Airfryer
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 1 tl knoflookpoeder
- snuf zout
Instructies
- Schaaf de courgettes met de mandoline in dunne plakjes.
- Leg de courgette tussen keukenrol of theedoeken. Laat minimaal 30 minuten liggen zodat het vocht uit de courgettes kan trekken.
- Verwarm de Airfryer naar 180℃.
- Verdeel de plakjes courgette over de Airfryer en bak de chips in 10 minuten krokant. Schud halverwege de baktijd een keertje om.