Al sinds ik me kan herinneren ben ik gek op crème brûlée. Nu ik wat ouder word en wat beter op mijn voeding let sla ik het dessert na een etentje wat sneller over, maar als ik de verleiding niet kan weerstaan kies ik negen van de tien keer voor crème brûlée. Met crème brûlée kun je naar hartenlust variëren, de standaard vanille-brûlée is een beetje op zijn retour en steeds vaker zie je in restaurants spannende smaakcombinaties. Het leek mij leuk om aan de slag te gaan met een van mijn favoriete toetjes en daarom bedacht ook ik drie variaties op crème brûlée. In plaats van nog meer zoete ingrediënten te gebruiken, gebruik ik voor mijn variaties de kruiden en specerijen van Euroma. Die geven net een beetje extra smaak, pit en spanning aan een toch wel vrij standaard toetje.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Basisrecept crème brûlée
Normaal gesproken maak je crème brûlée met verse vanille. Niet alleen is dit vrij standaard, vanille is momenteel ook nog eens hartstikke onbetaalbaar en dat zorgt alleen maar voor extra redenen om eens lekker te variëren met dit toetje. Voor iedere variatie ga ik uit van hetzelfde basisrecept en die is als volgt.
Ingrediënten (6 personen):
- 600 ml slagroom
- smaakmaker, normaal dus vanille
- 6 eidooiers
- 100 gr kristalsuiker + 6 tl
Verwarm de oven voor op 125°C.
Doe de slagroom in een steelpannetje en voeg hier de smaakmaker aan toe. Verwarm de slagroom op laag vuur voor ongeveer 5 – 7 minuten zodat de smaakmaker even goed kan intrekken.
Klop ondertussen de eidooiers met de suiker op tot een romig mengsel. Schenk terwijl je blijft kloppen de warme slagroom bij de eidooiers en klop net zolang tot je merkt dat het mengsel iets dikker begint te worden.
Schenk de vloeibare custard in 6 ovenschaaltjes en plaats deze op een bakrooster.
Schuif het rooster in het midden van de oven en gaar de crème brûlée in 45 minuten. Laat de ovenschaaltjes vervolgens 30 minuten op kamertemperatuur afkoelen.
Dek hierna de ovenschaaltjes af met plasticfolie en laat de crème brûlée minimaal twee uur volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
Strooi tot slot de overige kristalsuiker over de crème brûlée en brand deze met behulp van een crème brûléebrander tot een knapperig laagje.
3 variaties op crème brûlée
Dan zijn we nu aangekomen bij de variaties en die zijn gruwelijk simpel om te maken. Net zo makkelijk als de originele brûlée met vanille. Ik wilde het iets spannender aanpakken en ben daarom gaan werken met specerijen. Specerijen link je niet zo gauw aan een dessert maar het is wel de moeite waard om eens te proberen want soms ontdek je verrassende smaakcombinaties. Zo ook in het geval van mijn crème brûlée die ik uiteindelijk maakte met:
Kaneel – voeg 1 tl aan het basisrecept toe
Ik gebruik Ceylon kaneel van Euroma die uit Sri Lanka (vroeger Ceylon) komt. Kaneel komt vaak uit Indonesië en Vietnam en heet dan Cassia kaneel, maar Ceylon kaneel is wat zoeter en rijker van smaak. Kaneel wordt gemaakt van de binnenbast van een struikachtige boom. De bast wordt gedroogd en vervolgens in pijpjes gerold. Het typerende voor Ceylon kaneel is dat de pijpjes wat dikker zijn dan je wellicht gewend bent en hol van binnen. Ceylon kaneel is ideaal voor zoete gerechten en dus ook voor deze crème brûlée.
Citroengras – voeg 1 tl aan het basisrecept toe
Vers citroengras gebruik ik vaak voor Indonesische gerechten maar zowel vers als gedroogd heeft citroengras een zure, frisse, citroenachtige smaak. Het geeft een bijzondere twist aan crème brûlée. De citroengras van Euroma wordt op een unieke manier gevriesdroogd waardoor de smaak, geur, kleur en structuur optimaal bewaard zijn gebleven.
Chocolade en chili – voeg 50 gr chocolade en 1 tl chili aan het basisrecept toe
Tot slot een klassieke combinatie: chocolade en chili. De Euroma chili bestaat uit fijngesneden chilipepers waar de hete, pittige zaadjes nog in zitten – gebruik er dus niet al teveel van! De chocolade maakt de crème brûlée nog iets zoeter; de pittige chili zorgt dan voor een welkome twist.
Voor bovenstaande variaties geldt iedere keer hetzelfde: de specerijen gelden als smaakmaker in het gerecht en daarom voeg je ze toe aan de slagroom in het steelpannetje. De rest van de bereiding is voor iedere variant hetzelfde.
Hopelijk heb ik je uitgedaagd om eens te experimenteren met specerijen in een dessert en wellicht vind je het leuk om aan de slag te gaan met een van mijn crème brûlée varianten! Als je vragen hebt: stel ze gerust en vergeet ook niet om de inspiratiepagina van Euroma te checken voor nog meer toffe kruidige dessert ideeën.
In samenwerking met Euroma
Ben dol op crème brûlée, heb het alleen nog nooit zelf gemaakt! Vooral de variant met citroengras spreekt me erg aan. Toch maar ’s een keertje gaan maken dan :)