Wat zijn de ‘vergeten groenten’?

Een tijdje geleden was het een regelrechte hype en werd nergens anders over gesproken. Kookboeken werden met stapels tegelijk gedrukt, artikelen in magazines kwamen wekelijks naar voren en de gerechten werden de grond uitgestampt. Ik heb het over vergeten groenten. Iedereen kent de term, iedereen kan uitleggen wat vergeten groenten zijn (de naam zegt het immers al). Maar welke groenten vallen nou precies onder ‘vergeten groenten’. Ik ging op onderzoek uit en kwam de meest vreemde groenten(namen) tegen waar ik nog niet eerder van heb gehoord.

pastinaakPastinaak
Pastinaak is een wortelachtig soort, vaak zo’n twintig centimeter lang en heeft altijd een crème kleur. Qua smaak moet je een beetje denken aan anijs. Het is een vergeten groenten die vandaag de dag nog wel in de supermarkten verkrijgbaar is maar die je niet heel vaak meer in recepten terug ziet komen. Wanneer het nog gebruikt wordt is dit vaak in winterse recepten. Je zou het wellicht niet verwachten maar Pastinaak is net zoals de oranje wortel ook gewoon rauw te eten. Ondanks dat in Nederland deze groenten nauwelijks meer gebruikt wordt, is hij in Engeland en Ierland nog immens populair. Je ziet de groente daar vaak terugkomen in patatjes (Pastinaakfrietjes).

schorsenerenSchorseneren
Van schorseneren heb je wellicht al eens gehoord, Rudolph heeft het wel eens gebruikt op 24Kitchen. Wanneer de schorseneren geschild wordt doet het me altijd een beetje denken aan asperges terwijl het zo ongeschild net takken lijken. Schorseneren was populair in de Tweede Wereldoorlog en is vandaag de dag nog een typische wintergroente. Niet de meest makkelijke groente om mee te werken. Je moet hem schillen, wassen en hij verkleurt ontzéttend snel. Qua smaak wordt het regelmatig omschreven als zacht, romig en nootachtig.

aardperenAardperen
De aardpeer heeft verschillende namen: topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemstok. De aardpeer is eigenlijk een plant en de ondergrondse wortelknollen van de plant vormen dan de aardpeer. Qua smaak doet het denken aan artisjok, het heeft een licht zoete, nootachtige smaak. Je kunt er in recepten eigenlijk alle kanten mee op. Maak er een soep mee of eet het gewoon als groenten met een lekker sausje.

mierikswortelMierikswortel
Misschien herken je mierikswortel wel als ingrediënt uit Aziatische gerechten. Klopt ook, want naast Europa groeit de plant ook in Azië. Het is een vrij bewerkelijk product. In eerste instantie doet de wortel wanneer deze geraspt wordt aan mosterd denken, maar zodra de wortel gekneusd wordt verandert de smaak snel. 3.000 jaar geleden was de mierikswortel al bekend onder de Grieken en vandaag de dag is het in Amerika nog vrij populair.

rammenasRammenas
Van Rammenas heb ik nog nooit gehoord maar de plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee gebied. Door de Egyptenaren werd de plant in 4.000 voor Chr. al geteeld, een ouwetje dus. Deze groenten kan in verschillende kleuren worden geteeld en wellicht doet het je denken aan radijsjes. Echter is Rammenas groter, steviger en milder van smaak. Rammenas heeft dus verschillende kleuren en iedere kleur is een ander ras. In totaal zijn er minimaal zes soorten, allemaal met een andere smaak. De witte Rammenas kennen we hier in Nederland als Rettich. 

meiraapMeirapen
Meiraap, knolraap, meiknolletje… het zijn allemaal namen voor dezelfde groente. Meiraap wordt nauwelijks meer geteeld in Nederland, vaak alleen nog maar in de biologische landbouw of in tuinen. Ook hiervan zijn verschillende rassen en deze groente kan rauw gegeten worden. Het werd vroeger bijvoorbeeld vaak gebruikt in salades. Meirapen bevatten veel Vitamine C en Calcium. De smaak is scherp en vrij pittig.

koolraapKoolraap
Tot slot is daar dan nog de koolraap, dat ook de wortel van een plantensoort vormt. Vroeger werd het bijna in heel Nederland gegeten, nu behoort het tocht echt tot de vergeten groenten. De koolraap kun je het beste omschrijven als een kruising tussen kool en meiraap en bevat net als meiraap veel Vitamine C en Calcium. Ze worden nog wel in patatvorm verkocht, je vindt deze zakken in het versvak van de supermarkt. Kook ze echter wel, koolraap is rauw niet lekker.

Kende jij ze allemaal al? Ik absoluut niet hoor. Toch grappig om te bedenken dat de bovenstaande groenten vroeger voor veel mensen dagelijkse kost was. Dat het overal in Nederland werd verbouwd en vaak ook het goedkoopst was om in huis te halen. Ik vraag me af welke groenten die we op dit moment veel eten, over honderd jaar behoren tot vergeten groenten. Boerenkool misschien? Spitskool of witte asperges? Wat denk jij?

Bron foto’s:
Wur | Tuinseizoen | Lust ik wel | Voedingswaardetabel | Karel de Mooy | Delicious | Nature’s Pride | FFF

Join the Conversation

  1. weheartfit says:

    Leuk artikel. Ik ben zelf gek op pastinaak en meiknolletjes! Zag ze vandaag nog liggen op de markt.

  2. Marloes says:

    En al die groentes zijn zo lekker!

  3. Hester says:

    Leuk artikel! Ik kende ook echt maar heel weinig groenten hiervan. Koolraab (wij noemden het altijd koolrabi) hebben wij nog wel eens zelf geteeld, best lekker met een sausje maar niet heel bijzonder.

    1. Sabine Author says:

      Koolraap en Koolrabi zijn twee compleet verschillende groenten ;)

  4. Sandra says:

    Koolraap eet ik toch wel een aantal keer gedurende winter. Grappig dat er staat dat rauwe koolraap niet lekker is, ik vind het juist heerlijk rauw! Als kind kreeg ik altijd een paar reepjes rauw van mijn moeder tijdens het koken (okay als snack) :) Ik vind het gekookt nog lekkerder met een theelepeltje suiker en kaneel

  5. Kelly says:

    Van de meeste groentes heb ik inderdaad echt geen idee hoe ze smaken!

  6. OnaPona says:

    alle bovengenoemde groenten staan hier wel eens op tafel. We vinden ze allemaal erg lekker, en pastinaak, rettich en koolraap zaaien we zelf in onze tuin !

  7. Mijn vrouw had laatst, bij de boodschappen doen, alle groentes vergeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close