Als we kijken naar alle smaakmakers die je kunt gebruiken voor zoete recepten dan is vanille by far mijn favoriet. Ik HOU van vanille. Vanille-ijs is altijd al mijn lievelingssmaak geweest, vanillecustard vind ik een van de lekkerste dingen die er bestaat en als het aankomt op crème brûlée heb ik het liefst de standaard vanillevariant en niet een of ander gek smaakje. Deze Triple vanille cheesecake is voor mij dan ook de hemel op aarde. In mijn Cheesecakeboek staat een recept voor Triple Chocolate cheesecake en die is fantastisch al zeg ik het zelf, maar deze Triple vanille cheesecake at ik het liefst bij de koffie, bij de thee én als toetje.
De basis bestaat uit een hele eenvoudige gebakken vanillecheesecake, gemaakt volgens mijn standaard recept. Daarbovenop zit een dikke laag vanillecustard die in textuur weer heel anders is dan de cheesecakelaag. Tot slot heb ik de hele taart afgetopt met een dikke laag vanille slagroom.
Puuurrrrfect, ik had het zelf niet anders gewild! Sommige mensen vinden vanille wellicht wat saai, ik noem mijn manlief, maar voor mij is de taart perfect op deze manier. Kun je het niet laten dan kun je deze Triple vanille cheesecake natuurlijk altijd nog aftoppen met vers fruit.
P.S: voor mijn recept heb je drie vanillestokjes nodig; da’s niet heel goedkoop. Ter vervanging kun je alle andere vormen van vanille gebruiken: extract, aroma, pasta, poeder etc.
Triple vanille cheesecake
Benodigdheden
- 1 springvorm, 24 cm doorsnede
- foodprocessor of hakmolen
- elektrische (hand)mixer
- garde
Ingrediënten
Cheesecake basis
- 200 g Digestives
- 50 g boter - gesmolten
- 600 g naturel roomkaas
- 1 el maizena of bloem
- 125 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 3 eieren
- 1 eidooier
Vanillecustard
- 50 g custardpoeder
- 1 ei
- 50 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 500 ml volle melk
Vanilleslagroom
- 250 ml slagroom
- 25 g poedersuiker
- 1 zakje KlopFix
- 1 vanillestokje
Instructies
- Bekleed de bodem van een springvorm (minimaal 24 cm)met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 150°C boven- en onderwarmte en zet een schaal met water onderin de oven.
- Verkruimel de Digestives met behulp van een foodprocessor of hakmolen. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter. Stort de bodemmix in de springvorm en druk goed aan met een lepel.
- Klop de naturel roomkaas samen met de maizena, suiker en het vanillemerg met een mixer tot een glad beslag. Spatel een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake in 75 minuten gaar.
- Doe de oven uit, zet de deur op een kiertje. Laat de cheesecake nog één uur in de oven staan. Koel de cheesecake volledig af op het aanrecht.
- Dek de springvorm af met plasticfolie en laat de cheesecake minimaal 6 uur of een nacht in de koelkast opstijven.
- Maak terwijl de cheesecake opstijft de vanillecustard.Doe hiervoor het custardpoeder samen met het ei, de helft van de kristalsuiker en het vanillemerg in een kom. Klop tot een klontvrij papje.
- Verhit ondertussen de melk met de rest van de suiker in een steelpannetje. Verwarm net zolang tot de suiker is gesmolten.
- Schenk de helft van het warme melkmengsel bij het vanillepapje in de kom en klop dit goed door. Schenk al kloppend alles weer terug in de pan.
- Roer de custard goed door een laat het op middelhoog vuur indikken.
- Schenk de dik geworden custard in een schaaltje en dek deze af met plasticfolie. Laat de custard afkoelen en verder opstijven in de koelkast.
- Roer de afgekoelde custard nog een keer goed door zodat deze weer wat soepeler wordt. Verdeel de vanilleroom in een egale laag over de cheesecake.
- Klop de slagroom met de poedersuiker, KlopFix en vanillemerg stijf. Schep de vanilleslagroom over de banketbakkersroom op de cheesecake.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Super receptje, was echt lekker! Ik had alleen een probleem met de vanillecustard. Deze was helemaal glad toen ik hem maakte, maar na het doorroeren na het opstijven zaten er ineens allemaal kleine klontjes in. Enig idee hoe ik dit de volgende keer kan voorkomen? Hoor het graag!
Ik heb hetzelfde
Oeh ja, dat kan gebeuren. Als je de vanillecustard na het opstijven weer even goed doorklopt (bijv. met de keukenmachine) verdwijnen de klontjes weer.
Hi, als je de taart een dag van te voren maakt. Is het dan beter om de lagen al op elkaar te doen of om dit pas de volgende dag te doen? Alvast bedankt!
Zeker de dag van tevoren al helemaal klaar maken en de lagen op elkaar doen.