Rijst chips met hoisin gehakt

Voor dit recept maakte ik voor het eerst rijst chips. Een super simpel trucje en niet meer dan het frituren van rijstvellen in een dun laagje olie. Het resultaat was geniaal en ik besloot de chips te gebruiken als kommetje voor heerlijk hoisin gehakt.

Een heel simpel bijgerecht, ideaal voor deze zomer en ook fijn om te serveren met meerdere Aziatische gerechten of een lekkere salade.

hoisin woksaus maken

Rijstvellen frituren

Rijstvellen frituren kan dus makkelijk. Normaal gesproken gebruik je deze rijstvellen voor verse loempia’s en laatste deelde ik al een recept voor loempia’s uit de pan, ook gemaakt met rijstvellen.

Maar als je rijstvellen gaat frituren in hete olie worden ze binnen enkele seconde súper krokant. Het heeft wel iets weg van kroepoek, maar qua smaak is dat natuurlijk niet te vergelijken. Sterker nog, ik vind gefrituurde rijstvellen ideaal om te gebruiken om te dippen in sausjes of als ‘kommetje’ onder het hoisin gehakt in dit recept, maar op zichzelf smaken ze nergens naar.

Bijzonder is het echter wel om te zien. Om rijstvellen te frituren heb je slechts een klein laagje olie in een koekenpan nodig. En met klein bedoel ik een laagje olie van ongeveer een halve tot één centimeter. Verwarm de olie tot het lichtjes begint te bruisen. De temperatuur van de olie kun je overigens testen door een klein stukje rijstvel in de olie te leggen. Als deze direct bubbelt en wit kleurt, is de olie heet genoeg.

Leg een (gebroken) rijstvel in de hete olie en je zult zien dat het vel direct wit kleurt en op begint te bollen. Zodra het hele vel wit is gekleurd kan het al uit de olie worden gehaald. Even laten uitlekken op een vel keukenrol en binnen een paar seconden heb je heerlijk krokante rijst chips.

Let op, de rijst chips zijn wel kwetsbaar dus wellicht is het handig om een vork bij de hand te houden.

Wat de olie betreft: gebruik voor frituren altijd een neutrale, smaakloze olie. Ik gebruik bij voorkeur altijd zonnebloemolie of arachide-olie.

rijst chips

Hoisin woksaus maken

Ik topte de krokante rijst chips af met ijsbergsla en hoisin gehakt. Voor het hoisin gehakt maakte ik een hele simpele hoisin woksaus die bestond uit maar een handvol ingrediënten. De belangrijkste smaakmakers in de hoisin woksaus zijn:

In de receptenbox hieronder vind je de hoeveelheden voor de woksaus.

Ik heb er in dit recept voor gekozen om de gember en knoflook even mee te bakken met het gehakt omdat het gehakt zelf als topping dient. Maar je kunt die twee ingrediënten ook prima onderdeel maken van de hoisin woksaus en bijvoorbeeld gebruiken voor Gebakken rijst met hoisin kip of Hoisin Udon noedels met gamba’s.

rijstvellen chips

Zo maak je de krokante rijstchips met hoisin gehakt

Het meeste werk zit hem eigenlijk in het frituren van de rijst chips, en zoals je net hebt kunnen lezen is dat al een fluitje van een cent.

Breek de gefrituurde rijstvellen in grove stukken en verspreid deze over de borden. De rijstchips koelen snel af, maar dat maakt niet uit. Zolang ze maar krokant blijven!

Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan en voeg hier alle ingrediënten voor de hoisin woksaus aan toe. Zorg ervoor dat je de saus nog even mee bakt zodat ieder stukje vlees is voorzien van een plakkerig, donker laagje.

Ik hou er zelf enorm van om het gehakt af te toppen met verse bosui. Bosui is toch wel een van mijn favoriete ingrediënten in de keuken, zeker als ik Aziatische gerechten maak. Tezamen met de geroosterde witte sesamzaadjes (let op: deze verschillen wezenlijk van de nog niet geroosterde sesamzaadjes!), wordt het een topping die op vrijwel ieder gerecht lekker is.

Als laatste maak ik het gerecht af met Kewpie mayonaise. Kewpie mayonaise is een Japanse mayonaise die een stukje vloeibaarder én zuurder is dan de mayonaise zoals wij hem kennen. Ik denk dat Zaanse mayonaise er qua smaak het dichtstbij in de buurt komt, mocht je niet naar de toko willen. Maar eigenlijk gaat er niets boven Kewpie.

rijstvellen frituren

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

rijstchips hoisin gehakt
5 van 1 stem

Rijst chips met hoisin gehakt

Heb je wel eens rijstvellen gefrituurd? Het worden dan een soort van dunne chips, bijna kroepoek-achtig maar dan anders qua smaak. Heel lekker om te serveren met hoisin gehakt.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren Direct opeten

Benodigdheden

  • koekenpan met 1cm laagje neutrale olie
  • vel keukenrol

Ingrediënten

  • 6 rijstvellen
  • 300 g rundergehakt
  • 1/2 tl gember
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 50 ml hoisin
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketjap manis

En verder

  • ijsbergsla
  • bosui
  • Kewpie mayonaise
  • geroosterde sesamzaadjes

Instructies

  • Verhit de koekenpan met olie op het vuur tot de olie begint te bruisen.
  • Breek de rijstvellen in stukken en leg ze in de hete olie, binnen een paar seconden zijn ze ze helemaal wit gekleurd.
  • Haal de gefrituurde rijstvellen uit de pan en laat ze uitlekken op een vel keukenrol.
  • Verhit een andere koekenpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de gember, ui en knoflook toe en bak mee tot de ui glazig ziet.
  • Doe dan de hoisin, ketjap en sojasaus in de pan en schep het geheel goed om.
  • Leg de krokante rijstvellen op een bord en verdeel hier ijsbergsla overheen. Schep het hoisin gehakt er bovenop en top af met bosui, kewpie mayonaise en sesamzaadjes.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: gekruid gehakt, hoisin, rijst chips, rijstvellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close