Het voordeel van dit werk is dat je tijdens events en/of perstrips interessante mensen tegenkomt. Tijdens mijn reis naar Zweden kwam ik de Belgische kok Jürgen Rysselaere tegen, ambassadeur van het Belgische magazine SMAAK. Jürgen geeft regelmatig kookworkshops en is in 2009 bekroond tot één van de vijf beste viskoks van België. Het liefst ziet hij de jeugd graag aan het koken en hij stelde dan ook maar wat graag één van zijn favoriete recepten beschikbaar voor OMF. Jürgens Kip met groene curry is ongetwijfeld een hit wanneer je fan bent van de Thaise keuken.
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 2 kipfilets
- 200 gram in kleine blokjes gesneden aubergine
- 8 stuks mini maïs
- 1 teentje look
- enkele stukjes galanga (perfect te vervangen door gember)
- een drietal korianderwortels (je kunt ook de korianderblaadjes nemen)
- een stukje citroengras
- een halve koffielepel komijn
- 2 soeplepels olijfolie
- een halve koffielepel groene currypasta
- 200 ml kokosmelk
- een koffielepel kristalsuiker
- 1 soeplepel vissaus
- twee limoenblaadjes
- een vingertopje chili
1. Kleur de komijn aan in een hete pan. Laat afkoelen en maal ze fijn.
2. Maal de knoflook, galanga, citroengras en korianderwortel tot een pasta.
3.Verhit olijfolie in een pan. Voeg de specerijenpasta, komijn en groene curry eraan toe. Laat even sudderen.
4. Giet de kokosmelk bij de gearomatiseerde olie. Voeg de fijngesneden mais en brunoise (de in blokjes gesneden aubergine) van aubergine toe aan de kokosmelk. Laat even sudderen.
5. Snijd de kip fijn en voeg bij de sudderende groentjes. Breng op smaak met de suiker en de Thaise vissaus. Voeg de limoenblaadjes en de fijngesneden chili toe. Laat kort sudderen! Controleer de sterkte en het zout-suikergehalte. Hou vooral het sudderen onder controle want er kan schifting ontstaan.
6. Serveer de kip met groene curry met lange korrel rijst.
“Ik leerde dit betoverende recept maken van een Thaïse chef. Laat het u smaken en laat zeker eens weten wat je er van vindt! Ik ben absoluut fan! Wij serveren dit als warm hapjes tijdens recepties.”
Fan van Thaise recepten? Houd de site in de gaten, Jürgen komt nog met meer lekkers voor jullie!
Hmm dit recept met deze ingrediënten is nog iets te veel een ver-van-mijn-bed-show. Maar het klinkt wel goed!
Dag Marita, laat je zeker niet uit je lood slaan door de vreemde ingrediënten. Citroengras, limoenblaadjes, etc vindt je tegenwoordig in de meeste supermarkten. En als je alles samen hebt, is het enige wat je nog moet doen: er een potje van maken :) Maar dan in de juiste zin van het woord he :)
Een soeplepel vissaus en twee soeplepels olijfolie? Ik denk dat je eetlepel(s) bedoelt. (Misschien wijzigen om te voorkomen dat mensen te veel gebruiken.)
Ik twijfel niet over dat dit een heerlijk recept is, maar toch heb ik 3 vragen/opmerkingen. Waarom voeg je nog een beetje groene-curry pasta toe? Je bent in principe goed op weg om zelf je eigen pasta ‘from scratch’ te maken.
Een Thaise kok die olijfolie gebruikt? Dat is volgens mij best raar :)
En in mijn beleving moet je galanga(l) (laos) niet in gelijke verhouding vervangen door gember. Gember is wat heftiger van smaak.
Toch bedankt voor het delen! Ook ik heb de curry leren maken van een Thai, laat maar even horen als je geïnteresseerd bent in het recept.
Gr. Rik