Mega zoet is ‘ie, deze perenstrüdel met gekaramelliseerde pecannoten. Dus weet waar je aan begint ;-)
Maar laat je niet weerhouden hoor, want je kunt dezelfde strüdel ook minder zoet maken. Dan laat je gewoon wat suiker weg tussen de lagen filodeeg. Zo kun je helemaal zelf bepalen hoe zoet je het wilt hebben. Op de manier zoals ik het gedaan heb is het bijna een mix tussen een strüdel en baklava geworden. Met veel kaneel, suiker en lekker fris (en ook weer hartstikke zoet natuurlijk); lemon curd.
Door karamel te maken en daar de peconnoten doorheen te roeren, dit vervolgens hard te laten worden en daarna in stukken te hakken, krijg je heel makkelijk een hele feestelijke topping. Nog feestelijker als je er wat poedersuiker overheen strooit.
Dus, wordt dit jouw kerstdessert?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Perenstrüdel met lemon curd en gekaramelliseerde pecannoten
Ingrediënten
Voor de strüdel
- 5 peren in blokjes
- een klont roomboter om de blokjes peer in te bakken
- 5 vellen filodeeg
- 50 gram roomboter voor op het filodeeg
- 1 tl kaneel
- 75 gram suiker
- een paar el lemon curd
Voor de gekaramelliseerde pecannnoten
- 75 gram suiker
- 1 el water
- 40 gram pecannoten
- poedersuiker
Instructies
Voor de strüdel
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Bak in de klont roomboter de blokjes peer zacht en goudbruin.
- Smelt in een steelpan de 50 gram roomboter en leg op een met bakpapier beklede bakplaat het eerste vel filodeeg. Smeer met een kwast het vel filodeeg in met een beetje boter. Meng de theelepel kaneel met de 75 gram suiker en strooi een beetje van de kaneelsuiker over het met boter ingesmeerde vel filodeeg.
- Leg vervolgens het volgende vel filodeeg op het eerste vel, en smeer ook dit vel in met roomboter en bestrooi het daarna met kaneelsuiker. Herhaal dit met alle vellen behalve het laatste vel. Mocht je de strüdel minder zoet willen hebben, doe dan bijvoorbeeld maar 1 laag kaneelsuiker, maar herhaal wel met enkel het kaneelpoeder (een klein beetje).
- Op het laatste vel smeer je in de middelste baan (zie vouwlijnen van het deeg) een paar eetlepels lemoncurd. Stort hierop de stukken peer en laat aan de voor- en achterkant een beetje ruimte over zodat je de strüdel makkelijk dicht kunt vouwen.
- Vouw nu de strüdel dicht. Eerst de korte kanten tegen de stukken peer aan, en dan vouw je de lange kanten over elkaar heen. Smeer goed in met het losgeklopte ei. Schuif in de oven voor 16 minuten.
Voor de gekaramelliseerde pecannoten
- Doe de suiker in een steelpan, verdeel gelijkmatig over de bodem. Giet het water erover en zet het vuur aan. Laat de suiker smelten en wanneer de suiker mooi karamelbruin is haal je de pan van het vuur. Roer nu pas goed door en doe de pecannoten erbij in. Roer totdat alle pecannoten voorzien zijn van een laagje karamel.
- Stort het mengsel op een vel bakpapier en verdeel met een lepel over het papier. Laat een kwartiertje afkoelen en hard worden en hak daarna met een groot mes in stukjes.
- Wanneer de strüdel klaar is smeer je de bovenkant in met een beetje lemon curd. Verdeel hierover wat van de stukjes pecan en maak af met een beetje poedersuiker.
Oeeeh, ziet er heel goed uit! Zou je deze in de ochtend klaar kunnen maken en dan pas in de avond af kunnen bakken? Zodat je een warme en knapperige strudel hebt maar s avonds niet zo lang in de keuken staat?
Je kunt alle elementen los allemaal al voorbereiden. De lemon curd, de pecannoten, de perenvulling etc. Ik zou ‘m wel echt pas vlak voor het afbakken vullen, anders wordt het deeg te nat.
Hoi Sabine, deze ziet er enorm lekker uit!
Kan je aangeven voor hoeveel personen / hoe groot hij ongeveer is?
Ik zou 4-6 personen aanhouden als dessert.
Top, dankjewel!!